Social media bezig met het blokkeren van vals nieuws over het nieuwe Coronavirus terwijl de uitbraak doorgaat

Social media bezig met het blokkeren van vals nieuws over het nieuwe Coronavirus terwijl de uitbraak doorgaat

5 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Social media-platforms zijn bezig met het verwijderen van valse informatie over het Wuhan Coronavirus (2019-nCoV) dat tot nu toe meer dan 300 mensen in China en 1 in de Filippijnen heeft gedood en wereldwijd meer dan 14.000 mensen heeft besmet. De epidemie heeft wereldwijd paniek veroorzaakt, omdat veel landen hun burgers uit de Chinese provincie Hubei evacueren.

Mensen over de hele wereld zijn op zoek naar informatie van sociale mediakanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram. Helaas hebben ze de neiging om te geloven en te delen wat ze lezen zonder er twee keer over na te denken en de geldigheid van de informatie die ze vinden te controleren.

Op grote schaal gedeelde misleidende informatie over het Coronavirus

Het virus is gelekt uit een biowarfare-laboratorium : een van de stukjes vermeende informatie die snel viraal is geworden, is die van de oorsprong van het virus. Veel internetgebruikers geloofden al snel in de bewering van een voormalige Israëlische militaire inlichtingendienst Daniel Shoham dat het Coronavirus mogelijk afkomstig is van het gelekte Wuhan Institute of Virology.

Dit nieuws werd snel viraal op sociale media en kreeg miljoenen views. Niet alle internetgebruikers wisten echter dat Shoham ook verklaarde dat er geen bewijs was om de claim te ondersteunen. De Daily Star  publiceerde ook vergelijkbare inhoud, maar heeft deze later herzien door te zeggen dat er geen geldig bewijs was om het argument te ondersteunen.

Misleidend gezondheidsadvies:  omdat mensen zich zorgen maken over de verspreiding van het nieuwe Coronavirus, is goed advies een prioriteit. Een van de meest gedeelde informatie is dat we de nieuwe Corona-infectie kunnen voorkomen door onze keel vochtig te houden. 

Dit advies ging viraal in verschillende Whatsapp-groepen in India (evenals in andere landen zoals Indonesië). Het bevatte ten onrechte het goedkeuringsstempel van het ministerie van Volksgezondheid om mensen ervan te overtuigen dat het advies geldig is. Na verschillende inspanningen om de feiten te controleren, is er echter geen geverifieerde claim dat een vochtige keel een Coronavirus-infectie kan voorkomen. Het gerelateerde ministerie heeft alleen een reisadvies afgegeven aan diegenen die van en naar China reizen.

Valse alarmen:  meldingen van besmette mensen in de Franse departementen Val d’Oise, Savoie, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Orientales. sociale mediakanalen hebben gedomineerd . Deze frauduleuze rapporten zagen eruit alsof ze afkomstig waren van betrouwbare Franse bronnen, waaronder AFP.

In Indonesië veroorzaakten valse alarmen ook paniek nadat verschillende berichten op sociale media waren verspreid waarin patiënten met het nieuwe Coronavirus in sommige delen van het land waren geïnfecteerd. De informatie bleek onjuist te zijn.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Europa heeft, in tegenstelling tot China, geen controle over het coronavirus

In China gemaakte producten verzenden het nieuwe Coronavirus: een uitzendbericht in een virale Whatsapp-groep zei dat de Indonesische ambassade in Kuala Lumpur, Maleisië een waarschuwing had uitgegeven om geen door China gemaakte producten te gebruiken vanwege de nieuwe Coronavirus-infectie. De ambassade heeft bevestigd dat ze nog nooit zo’n waarschuwing heeft gegeven. Daarom was het bericht een hoax.

Vervormde informatie over huisdieren die het virus overdragen:  dierenliefhebbers uitten hun woede na het zien van gruwelijke beelden van mensen die hun katten en honden uit hun appartementen gooiden, bang dat die huisdieren het nieuwe Coronavirus zouden overbrengen.

The Sun meldde dat het incident werd veroorzaakt door Dr.Li Lanjuan die zei: “Als huisdieren in contact komen met verdachte patiënten, moeten ze in quarantaine worden geplaatst.”

Lokale Chinese media hebben de verklaring van de arts echter vervormd door te zeggen dat katten en honden het nieuwe Coronavirus kunnen verspreiden. Die informatie ging viraal op het Chinese sociale mediakanaal Weibo.

China Global Television Network (CGTN) pakte die valse informatie aan door citaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te plaatsen en benadrukte dat er geen bewijs is dat katten en honden met het nieuwe Coronavirus kunnen worden besmet.

Social Me dia’s inspanningen om de wijdverbreide hoaxes te bestrijden

Facebook en Twitter nemen anticiperende maatregelen om verkeerde informatie bij de uitbraak te bestrijden. Ze blijven controleren en verifiëren of de informatie op hun platforms geldig is of niet.

Twitter heeft bijvoorbeeld een verzoek aangepast voor een zoekopdracht naar #coronavirus, zoals gepubliceerd in het openbare beleidsaccount van Twitter.

“We willen u helpen toegang te krijgen tot geloofwaardige informatie, vooral als het gaat om de volksgezondheid. We hebben onze zoekopdracht in belangrijke landen over de hele wereld aangepast om gezaghebbende gezondheidsbronnen weer te geven wanneer u zoekt naar termen die verband houden met het nieuwe  #coronavirus , ‘zei Twitter in zijn @Policy-account.

Het is belangrijk voor internetgebruikers om de informatie die ze ontvangen te verifiëren voordat ze delen. Valse informatie kan het leven van anderen schaden en tot onnodige paniek leiden.Lees ook:  Duits officieel gelekt rapport dat Corona aan de kaak stelt als 'een wereldwijd vals alarm'

Comments

comments