Evangelicals houden om vele redenen van Donald Trump, maar een daarvan is vooral angstaanjagend

Evangelicals houden om vele redenen van Donald Trump, maar een daarvan is vooral angstaanjagend

6 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De vijanden van Israël hebben een massale luchtaanval op het Beloofde Land uitgevoerd. Honderden straaljagers vliegen over de lucht. Maar voordat Israël kan worden vernietigd, regent het vuur vanuit de hemel en exploderen de vijandelijke jets in de lucht zonder verklaring. Hagelstenen ter grootte van golfballen volgen het vuur. De grond trilt. Vogels plukken de lichamen van de gevallen aanvallers schoon. De vijand wordt overwonnen zonder een enkel Israëlisch slachtoffer en het land wordt gered.

Dit zijn enkele van de openingsscènes van het best verkochte boek  Left Behind: A Novel of the Earth’s Last Days , door Jerry B. Jenkins en wijlen evangelisch predikant Tim LaHaye. Maar vergis dit scenario niet voor slechts een reeks handelingen:

Het is gebaseerd op de oorlog van Gog en Magog, een bijbels conflict voorspeld in het boek Ezechiël. In de Bijbel is Gog de leider van Magog, een ‘plaats in het verre noorden’ waarvan veel evangelicals geloven dat het Rusland is.

Volgens Ezechiëls profetie zal Gog samen met Perzië – nu Iran – en andere Arabische naties een vreedzaam Israël aanvallen ‘als een wolk die het land bedekt’. LaHaye geloofde, net als veel evangelicals, dat deze strijd de opname zou brengen, het einde Tijden waarop God de goede christenen wegvoert naar de hemel voordat hij plagen, ziekte en andere gruwelen loslaat op de ongelovigen die op aarde blijven. Ondertussen heerst de Antichrist.

Het verhaal van Gog en Magog staat centraal in de bloedige eschatologie die al lang door miljoenen Amerikaanse evangelicals wordt omarmd.

In de afgelopen jaren heeft End Times een speciale politieke munteenheid gekregen omdat gelovigen een groot aantal Midden-Oosten-conflagraties hebben gezien als het vervullen van Ezechiëls profetie, met name de Amerikaanse invasie van Irak en de oorlog in Syrië. Gog en Magog kregen eerder deze maand nieuwe relevantie, toen de regering Trump majoor generaal Qasem Soleimani, de commandant van de elite Quds Force van Iran, vermoordde.

Op veel niveaus lijkt de zelf gecreëerde crisis van president Donald Trump in Iran geen verband te hebben met een soort samenhangend buitenlands beleid of geopolitiek plan voor de toekomst. De moord heeft weinig of geen tastbare voordelen opgeleverd voor de VS.

Maar er is een gretig kiesdistrict voor het geïmproviseerde beleid van Trump ten opzichte van het Midden-Oosten en met name Iran: de evangelische christenen die het zien als een middel om de terugkeer van Christus in te luiden.

Gelokt door de belofte van conservatieve rechters van het Hooggerechtshof, anti-abortusmaatregelen en een toewijding aan christelijke suprematie onder het mom van religieuze vrijheid, stemden blanke evangelicals in grotere aantallen op Trump dan elke andere groep – meer dan 80 procent.

Hij heeft ze hard nodig als hij opnieuw wordt herkozen. En hoewel sommigen hun bezorgdheid hebben geuit over het streven van de regering naar oorlog met Iran, hebben velen van hen die ooit marginale overtuigingen hadden, het doden van Soleimani toegejuicht.

“Iran speelt een grote rol in de bijbelse geschiedenis”, zegt religieus historicus Diana Butler Bass, die opgroeide in de evangelische kerk, studeerde aan een evangelisch college en seminarie en schreef haar Ph.D. scriptie aan de Duke University over Amerikaans fundamentalisme.

“Er zijn deze specifieke profetieën uit Ezechiël, waar sprake is van een oorlog die zal plaatsvinden op een zeer belangrijk moment in de geschiedenis van Israël. En die oorlog zal de eindtijd beginnen. Mensen in deze profetische gemeenschap geloven dat Iran een van deze agressors wordt. ”

“Wanneer Iran in het nieuws komt, vooral met alles wat met oorlog te maken heeft, is het een soort profetisch hondenfluitje naar evangelicals.”

Bass denkt dat dit wereldbeeld van cruciaal belang kan zijn om het buitenlandse beleid van Trump te begrijpen. “Wanneer Iran in het nieuws komt, vooral met alles wat met oorlog te maken heeft, is het een soort profetisch hondenfluitje naar evangelicals. Ze zullen alles ondersteunen wat de wereld lijkt te verslaan in de richting van deze vuurzee, ‘zegt ze. “Ze willen niet noodzakelijkerwijs geweld, maar ze willen graag dat Christus terugkeert en ze denken dat deze oorlog met Iran en Israël moet plaatsvinden om hun grotere hoop te laten slagen.”

Niet alle of zelfs de meeste evangelicals geloven in de letterlijke waarheid van dit soort profetieën, hoewel bijna 60 procent van de blanke evangelicals, volgens  een peiling in 2010 , geloven dat Jezus zeker of waarschijnlijk zal terugkeren tegen het jaar 2050.

Maar degenen die zich abonneren op dit apocalyptische wereldbeeld lijken oververtegenwoordigd te zijn onder de religieuze aanhangers en adviseurs van Trump. In oktober kwam een ​​groot aantal invloedrijke evangelische pastors  naar het Witte Huis  om met Trump te bidden om hem tegen beschuldiging te beschermen.

Onder degenen die de president in handen hadden gelegd terwijl hij stond, met gebogen hoofd, in het Oval Office, was terugkerende bezoeker Greg Laurie, pastoor van een megakerk in Californië.

Enkele dagen na de moord op Soleimani maakte Laurie een  YouTube-video  met Don Stewart, auteur van  25 Signs We Are Near the End , om Iran en de eindtijd te bespreken. “Het scenario dat de Bijbel voorspelde, schijnbaar zo onmogelijk,” beloofde Stewart, “valt nu op zijn plaats.”

Vanaf het begin heeft Trump zich omringd met mensen die afkomstig zijn uit de marge van de evangelische gemeenschap die doordrenkt is met de taal van de bijbelse profetie, en zijn bestuur weerspiegelt die taal regelmatig in hun berichten.

In maart 2017 gaf Trump bijvoorbeeld een officiële verklaring van het Witte Huis uit waarin hij het Perzische Nieuwjaar erkende waarin hij  een citaat verkeerd toeschreef aan Cyrus de Grote , de libertijnse heidense leider van het oude Perzische rijk die door God was gezalfd om Joden in Babylon te bevrijden.

Gewone Amerikanen zouden de aankondiging waarschijnlijk niet eens hebben opgemerkt, maar evangelicals wisten dat Trump hun taal sprak. Velen van hen geloven dat Trump als Cyrus is, een gebrekkige ongelovige die desalniettemin door God is gekozen om zijn wonderen op aarde te verrichten.

Staatssecretaris Mike Pompeo, die naar verluidt een belangrijke rol speelde bij de moord op Soleimani, is ook een meester in dergelijke berichten. In maart, tijdens een  interview in Jeruzalem  met het Christian Broadcasting Network (opgericht door een andere apocalyptische prediker, Pat Robertson), toonde Pompeo zijn bekendheid met een ander op Iran gericht bijbelverhaal dat populair is bij End Times-evangelicals.

In het verhaal wordt een Perzische koning aangespoord om de Joden in zijn koninkrijk af te slachten op aandringen van de kwaadaardige adviseur Haman. Maar zijn Joodse koningin Esther overtuigt hem niet en redt haar volk. Gevraagd of hij dacht dat Trump een moderne Esther zou kunnen zijn, die de Joden uit Iran redde, antwoordde Pompeo: “Als christen geloof ik zeker dat dat mogelijk is.”

De secretaris van de eindtijdovertuigingen van de staat haalde opnieuw de krantenkoppen na de moord op Soleimani, toen meme-makers een citaat verspreidden van een toespraak die hij   in 2015 in een kerk in Kansas hield. Enkele dagen nadat het Supreme Court het homohuwelijk legaliseerde, zei Pompeo: “We zullen doorgaan met deze gevechten te bestrijden. Het is een eindeloze strijd. … tot de opname. ‘

Joyce Boghosian / White House

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op vragen over hoe de religieuze opvattingen van Pompeo zijn beslissingen op het gebied van buitenlands beleid kunnen beïnvloeden.

Maar het is niet moeilijk om te zien hoe apocalyptisch evangelicalisme de Trump-administratie zou kunnen beïnvloeden, omdat het probeert de miljoenen evangelicals te mobiliseren die worden bereikt door televangelisten en voorgangers van megakerk die de Eindtijd prediken.

De meest flagrante oproep tot dit kiesdistrict kwam toen Trump de controversiële beslissing nam om de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, een lang gewenst doel van evangelicalen die het zien als het  vervullen van een bijbelse profetie die  nodig is om de wederkomst veilig te stellen.

Wat minder voor de hand liggend is, is hoe de minachting van Trump voor internationale bestuursorganen zoals de NAVO ook bijna perfect aansluit bij de eindtijdtheologie, of hij het zich nu realiseert of niet.

Matthew Avery Sutton, geschiedenisprofessor van de Washington State University en auteur van de  Amerikaanse Apocalyps: A History of Modern Evangelicalism , zegt dat evangelicals die geloven dat het einde nabij is, altijd vijandig zijn geweest tegenover internationale organisaties.

Dat komt omdat ze bijbelse profetieën geloven die zeggen dat in de laatste dagen een wereldleider die vrede predikt zal verschijnen en op weg zal zijn naar een regering met één wereld. In feite, zegt de profetie, zal die leider de Antichrist zijn die de wereld zal dwingen een valse religie te accepteren en mensen te vervolgen die hem niet als Messias accepteren. (In  Left Behind is  de Antichrist een Roemeense secretaris-generaal van de VN.)

Evangelicals houden van Trump’s praatje over terugtrekking uit de NAVO, zijn aanvallen op de VN en zijn vernieling van het klimaatakkoord van Parijs. “Ze haten de VN,” zegt Sutton. “Trump’s unilateralisme is ook muziek in de oren.”

Trump is niet de eerste president die zich omringt met evangelische christenen met een apocalyptische neiging. Ronald Reagan werd geadviseerd door Billy Graham en Jerry Falwell en  geloofde persoonlijk in de Eindtijd  en de komende apocalyps, terwijl hij erover schreef in zijn dagboeken.

Hij benoemde mensen als minister van Binnenlandse Zaken James Watt, een pinksterfundamentalist wiens minachting voor milieubehoud leek te worden geïnformeerd door zijn overtuiging dat het einde van de wereld nabij was. In een verschijning voor het Congres vertelde hij  verbijsterde wetgevers : “Ik weet niet op hoeveel toekomstige generaties we kunnen rekenen voordat de Heer terugkeert.”

Blijkbaar maakte George W. Bush ook deel uit van deze apocalyps-nu-groep. Toen Bush de Franse president Jacques Chirac probeerde te overtuigen om een ​​invasie van Iran in 2003 te steunen, vertelde hij naar  verluidt aan Chirac:  “Gog en Magog zijn aan het werk in het Midden-Oosten. Bijbelse profetieën worden vervuld. ‘Chirac had geen idee waar Bush het over had en moest een bijbelgeleerde raadplegen.

George W. Bush: “Gog en Magog zijn aan het werk in het Midden-Oosten. Bijbelse profetieën worden vervuld. ‘

Trump, die geen onderscheid lijkt te  kunnen maken  tussen het Nieuwe en het Oude Testament, lijkt de profetieën van Ezechiël niet vloeiend te spreken. Maar hij heeft een groot aantal mensen in het Witte Huis gebracht. Heel wat komen ook voort uit wat Bass subtiel beschrijft als de ‘niet respectabele charlatan-vleugel’ van het evangelische christendom.

Ze zijn de welvaartspredikers en profeten van het soort dat wordt afgebeeld door Sinclair Lewis in  Elmer Gantry . “Ik twijfel er helemaal niet aan dat die mensen naast [Trump] zitten, hem deze bijbelverzen geven, hem over deze profetieën vertellen,” zegt Bass, “wat betekent dat ze hem soort van aanstoot geven, [hem vertellen ] dat hij deel uitmaakt van Gods profetische vervulling voor deze laatste dagen. “

Veel van degenen die stamgasten van het Witte Huis zijn geworden, worden geassocieerd met iets dat bekend staat als de Nieuw-Apostolische Reformatie, wat het  Christendom vandaag  beschrijft  als “een losjes verbonden groep van Pinkstermensen en Charismatiek.”

Lees ook:  Trump zegt dat virustesten 'geen probleem' is, maar twijfels blijven bestaan

Zij zijn degenen die in tongen spreken, het nieuws zoeken naar aanwijzingen voor bijbelse profetieën, zich bezighouden met geloofsgenezing en voorspoedsevangelie prediken – het idee dat geloof in God (of, meestal, de prediker) mensen rijk zal maken (of de prediker het minst verrijken).

Deze apostelen hebben de neiging de ‘dominionistische’ theologie te omarmen die christenen ertoe aanzet om alle niveaus van bestuur, media en onderwijs over te nemen als een manier om zich voor te bereiden op de Eindtijd en de terugkeer van Christus.

Invloedrijke politici  zoals voormalig Rep. Michele Bachmann (R-Minn.), Die verschillende bezoeken heeft gebracht aan het Trump White House, voormalig vice-presidentskandidaat Sarah Palin en voormalig Trump Energie-secretaris Rick Perry vallen in dit kamp.

Peter Montgomery, een senior fellow bij de liberale non-profit People for the American Way die jarenlang het religieuze recht heeft gevolgd, zegt dat het netwerk van predikers die afkomstig zijn van NAR en Pinkstermediabedrijven ‘mensen keer op keer vertellen dat Trump was ‘uitverkoren’, dat God tussenbeide kwam in de verkiezingen. Sommigen van hen zeggen heel expliciet dat Trump een rol speelt in Gods eindtijdplannen om de terugkeer van Christus te bewerkstelligen. ‘

Een van de meest prominente vertegenwoordigers van de linkse vleugel van de evangelische beweging is San Antonio televangelist John Hagee, die al   meer dan 15 jaar oproept tot een oorlog met Iran . In 2005 schreef Hagee een bestverkopend boek,  Jerusalem Countdown , dat beweerde dat de Bijbel een oorlog met Iran voorspelde. (In 2011 werd het  omgezet in een film  met dezelfde titel, met in de hoofdrol Bionic Man Lee Majors en Randy Travis.)

Kort nadat het boek was gepubliceerd, creëerde Hagee  Christians United voor Israël , een christelijke zionistische organisatie die nu beweert 8 miljoen leden te hebben. Het lobbyt voor steun voor Israëlische nederzettingen, militaire hulp aan Israël en voor de VS om samen met Israël een preventieve aanval op Iran uit te oefenen.

Hij heeft gezegd dat homo’s orkaan Katrina veroorzaakten, de katholieke kerk de ‘grote hoer’ noemde, Hitler een ‘halfbloedige’ jood noemde en zei dat Hitler deel uitmaakte van Gods plan om de joden terug te brengen naar Israël.

Hagee, nu 79, was ooit populair geweest bij machtige Republikeinen tijdens de George W. Bush-administratie, ondanks enkele van zijn meer controversiële verklaringen.

Hij heeft onder andere gezegd dat  homo’s orkaan Katrina veroorzaakten , de katholieke kerk de  ‘grote hoer’  noemde, Hitler een ‘halfbloedige’  jood noemde  en zei dat Hitler deel uitmaakte van Gods plan om de joden terug te halen naar Israël. Zijn ster begon in 2008 te vallen nadat hij senator John McCain voor de GOP-presidentiële nominatie had goedgekeurd. McCain verwierp zijn steun en noemde de opvattingen van Hagee ‘gek en onaanvaardbaar’.

De verkiezing van Barack Obama stuurde Hagee naar zijn megakerk in San Antonio. Maar Trump heeft  hem hersteld in de machtsgangen  in Washington. Hagee keurde Trump begin 2016 goed. Nadat Trump werd gekozen, ontmoette Hagee de nieuwe president in 2017 twee uur lang om te bespreken hoe de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem kon worden verplaatst.

Deskundigen op het gebied van buitenlands beleid vreesden dat de verplaatsing van de ambassade de regio zou destabiliseren en vredesbesprekingen zou belemmeren, maar Trump heeft het toch verplaatst in mei 2018. Israëlische troepen hebben meer dan 50 mensen gedood in de protesten die volgden.

Hagee woonde de openingsceremonie bij naast notabelen als Ivanka Trump en echtgenoot Jared Kushner, en hij  gaf de slotzin  “Laat elke islamitische terrorist deze boodschap horen: Israël leeft,” kondigde hij aan.

“Laat het door de marmeren zalen van het presidentiële paleis in Iran echoën: Israël leeft.” Later  vertelde hij de Texas Observer  dat hij uitkeek naar Trump die Iran confronteerde, en verklaarde: “De som van het kwaad van Iran is groter dan het geheel onderdelen.”

Toen Christians United voor Israël afgelopen jaar zijn jaarlijkse DC-confab en lobbydag organiseerde, stuurde Trump niet minder dan vijf topambtenaren om bezoekers aan te spreken, waaronder Pompeo en vice-president Mike Pence (beide evangelicals zelf), de toenmalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton, een speciale gezant in het Midden-Oosten, en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman.

Pompeo opende de toespraak door de menigte  van meer dan 5.000 mensen te vertellen : “Zo moet het eruit hebben gezien om deel uit te maken van de menigte voor de vissen en de broden. Wat een wonder was dat. ‘Weer kwam het verhaal van koningin Esther goed van pas, dit keer zoals Pompeo het vergeleek met het hedendaagse Iran.

Hagee is een van de meest prominente evangelische aanhangers van Trump die een oorlog met Iran als een noodzakelijke stap in de richting van de Eindtijd zien, maar hij is verre van de enige. Het Witte Huis heeft een gestage stroom van dominionisten en NAR-apostelen georganiseerd sinds Trump aantrad, waaronder Lance Wallnau, auteur van  God’s Chaos President .

Als evangelisch leider met adviesbureau in Dallas, is Wallnau beroemd geworden als een van de weinige evangelicalen die nauwkeurig de verkiezing van Trump profeteerde na goddelijke inspiratie om hoofdstuk 45 van het boek Jesaja te lezen.

Dat is het verhaal van koning Cyrus, op wie Wallnau en vele andere evangelicals denken dat Trump lijkt op. (Voor $ 45 verkopen Wallnau en ex-con televangelist Jim Bakker nu  een Trump / Cyrus-munt  die mensen kunnen gebruiken om te bidden voor de herverkiezing van Trump.) Dr. Lance heeft, zoals hij weet, verschillende bezoeken aan het Witte Huis gebracht, waaronder voor een  privé briefing  over het vredesplan van Jared Kushner in het Midden-Oosten.

Veel van deze bezoeken faciliteren is Paula White-Cain, de controversiële televangelist verbonden aan het Trinity Broadcasting Network die Trump’s spirituele adviseur werd nadat hij haar in de vroege jaren op tv zag prediken.

White leidde een 20.000-sterke megakerk in Tampa die in 2007 door senator Charles Grassley (R-Iowa) werd onderzocht vanwege de royale uitgaven voor privé-jets en grote huizen en mogelijke schendingen van de belastingvrije status.

Zijn rapport  vond geen misstanden – kerkleiders weigerden mee te werken aan het onderzoek – maar in 2012 verklaarde White’s kerk faillissement. Ze leidde vervolgens een voornamelijk Afro-Amerikaanse kerk in Florida, waar ze bleef tot afgelopen lente, toen haar zoon de bediening overnam.

Nu bij haar derde huwelijk, staat White al lang op gespannen voet met meer elitaire, reguliere evangelicalen vanwege haar specifieke zelfhulpmerk van voorspoeds-evangelie. Southern Baptist-leider  Russell Moore noemde White  een ‘charlatan’ en ‘ketter’.

Desalniettemin installeerde Trump haar eind oktober in een officiële functie bij het Witte Huis kantoor van openbare liaison om evangelicalen te bereiken en de toegang te formaliseren voor enkele van de extremere leden van die groep. Ze heeft naar Trump verwezen als een moderne Esther en noemde zijn vijanden ‘demonische’.

Bekijk dit bericht op Instagram

IN HET GEVAL IS IEDEREEN VANDAAG ZORGEN OVER DE TOEKOMST VAN AMERIKA…. 🇺🇸🇺🇸🇺🇸. . BINNEN HET WITTE HUIS NU NU 🔥 🔥 🔥 🔥 . . #WorshipTakeOver #DontLoseHope @seanforcongress

Een bericht gedeeld door  SEANFEUCHT  (@seanfeucht) op 6 december 2019 om 9:59 uur PST

Bass zegt dat evangelische elites van het soort die geassocieerd zijn met president George W. Bush lang hun neus hebben neergekeken naar populistische predikers zoals White en haar menigte, maar Trump heeft hen verheven tot machtsposities.

Het is een win-win situatie. De evangelicalen zijn eindelijk in de invloedrijke posities die degenen die ze ooit in diskrediet brachten, vasthielden. En het narcisme van Trump krijgt speciale voeding door hun aandringen dat hij door God is gekozen.

“Ik denk dat Trump het leuk vindt als mensen denken dat hij dicht bij God staat – hij noemde zichzelf de ‘uitverkorene’ – en om te denken dat dit alles een soort goddelijke achtergrond heeft,” zegt Bass. “Ik denk niet dat er ooit een president is geweest die behoorlijk is beïnvloed door deze stroom evangelicalisme zoals Trump is geweest.”

Uiteraard heeft dit allemaal politieke voordelen. De regering heeft moeite gedaan om bewijs te leveren voor eventuele dreigende bedreigingen van Soleimani, maar de timing voor de moord was zeker toevallig voor iemand die evangelicalen wilde mobiliseren.

Niet alleen was Trump verwikkeld in hoorzittingen met beschuldigingen, hij zat nog steeds te kaften uit een  recent redactioneel artikel  in de evangelische publicatie  Christianity Today , opgericht door Billy Graham, waarin hij werd opgeroepen om op morele gronden uit zijn ambt te worden ontheven.

Trump kondigde het vermoorden van Soleimani aan slechts enkele uren voordat hij verscheen bij de lancering van de Evangelicals voor zijn campagne  in Miami .

Dat evenement vond plaats in een Pentacostal Latino-kerk onder leiding van Guillermo Maldonado, die in tongen spreekt en een tv-programma organiseert genaamd  “The Supernatural Now”.  Hij is de oprichter van het King Jesus International Ministry, een megakerk in Miami met meer dan 20.000 leden en een grote tv en radio aanwezig.

Maldonado is ook een andere regelmatige bezoeker van het Witte Huis die heeft gepredikt dat Trump een rol speelt in Gods plannen voor de Eindtijd. Op de Global Prophetic Summit 2019 beweerde hij  dat God hem zei : “Amerika, ik heb me deze keer voorbereid, ik heb iemand in functie opgevoed om de deuren voor mijn evangeliën te openen.”

André Gagné, hoogleraar theologie aan de Concordia University in Montreal, zegt dat het apocalyptische wereldbeeld zo’n grote macht heeft, omdat gelovigen nogal optimistisch zijn over de mogelijkheid dat een moord op een Iraanse generaal een nog grotere oorlog of nucleaire confrontatie in de Midden-Oosten.

“Als het het einde van de wereld brengt, brengt het het einde van de wereld”, zegt Gagné. “Ze zijn klaar. Ze kunnen niet wachten tot de Opname plaatsvindt. Voor hen is het de ultieme hereniging met God. ‘

 

Lees ook:  STOP met het luisteren van deze MORON

Door Stephanie Mencimer

Comments

comments