4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Geen vertrouwen meer in Baudet

thierry-baudet

 9 total views,  5 views today

Zelfs de trouwste fans van Thierry Baudet geloven niet dat hij ooit nog premier zal worden. Na zijn ‘domorentweet over zogenaamde Marokkanen in de trein’ is het over en uit voor de FvD-leider, schrijft de hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard in een commentaar. Inderdaad, ik citeer uit DDS. Dat is de website waar jarenlang alleen uitbundig hosanna-geroep weerklonk als het over het Forum-opperhoofd ging. En over hem ging het bijna altijd.

“Het is gedaan: VVD en CDA trekken hun handen van Thierry Baudet af. Regeren? Dat kan hij voor altijd wel vergeten,” concludeert het boreale platform nu uit reacties van liberalen en christendemocraten op het recente tweetgedrag van Baudet.

Wat mij verbaast is dat DDS tot voor kort blijkbaar meende dat Thierry wél tot een regering met VVD en CDA zou kunnen toetreden. En dat hij daarin zelfs voor premier zou kunnen gaan spelen.

Hoe hadden de Baudet-aanbidders dat in vredesnaam voor zich gezien? VVD en CDA zijn overtuigd van de klimaat- en stikstofellende en bereid tot vergaande maatregelen om die aan te pakken. Ook zijn ze ronduit voorstander van het Nederlandse EU-lidmaatschap, al hebben ze dan af en toe kritiek op ‘Brussel’. FvD daarentegen acht elke cent voor de klimaat- of stikstofcrisis weggegooid geld. Die problemen bestaan immers helemaal niet, redeneert de partij. Ook wil Forum zo snel mogelijk de EU verlaten. Volgens Baudet is het Europese verbond ‘een gedrocht’, dat Nederland alleen maar handenvol geld kost en nog ondemocratisch is ook.

Hoe zouden twee zo sterk uiteenlopende opvattingen over zeer essentiële beleidsonderdelen in één regeerakkoord samen te brengen zijn? Dat kan alleen als één van beide kampen cruciale principes overboord kiepert. Dat zie ik VVD en CDA nooit doen. FvD trouwens ook niet. En een kabinet dat zowel het klimaat als de EU buiten haakjes plaatst of aan wisselende Kamermeerderheden overlaat zal er ook niet komen.

Nog los daarvan lijkt het me onwaarschijnlijk dat VVD en CDA zouden willen dienen onder ‘premier Baudet’. Tot een dergelijke zelfvernedering zullen ze niet snel bereid zijn, ook niet in naam van het landsbelang. Geen enkele peiling wijst er overigens op dat Forum bij de Kamerverkiezingen als de grootste partij zal eindigen.

Maar goed, DDS is er nu dus ook van overtuigd dat het eerste kabinet-Baudet er niet komt. “Niet in 2021, niet in 2025 en niet met Sint Juttemis,” voorspelt de hoofdredacteur. “Maakt u zich voor volgend jaar maar alvast op voor het kabinet-Rutte IV of hooguit het kabinet-De Jonge I.”

Dat dat eerste in de pijplijn zit sluit ik lang niet uit, maar het tweede ligt niet voor de hand. Dat wordt dan eerder Hoekstra I. Of, ultieme nachtmerrie voor elke FvD-aanhanger, Asscher I.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments