Als het plan van Trump geen apartheid is, wat dan wel?

Als het plan van Trump geen apartheid is, wat dan wel?

7 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse ‘deal van de eeuw’ zal me de boerderij van mijn voorouders ontnemen, die ofwel aan Israël zou worden gehecht of een geïsoleerd eiland tussen de bijgevoegde nederzettingen zou worden.

Als Palestijnse boer die land bezit in Area C, omringd door illegale Israëlische nederzettingen, verlies ik veel van de “deal van de eeuw” van de Amerikaanse president Donald Trump.

Ik woon en werk in Ramallah, terwijl mijn boerderij in mijn geboortestad Qira in de Salfit-regio ligt, tussen Ramallah en Nablus. Onder het Trump-plan zou het vast komen te zitten in een soort niemandsland tussen kunstmatig gecreëerde bantustans.

Geschiedenis van de teelt

Trump’s “vredesplan” voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, dat volledig bevooroordeeld is tegenover Israël en is afgewezen door Palestijnse leiders, geeft Israël een groen licht voor het annexeren van illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het verdeelt de Palestijnse gebieden in een reeks bantustans verbonden door tunnels en bruggen, zonder een haalbare strategie voor een aaneengesloten Palestijnse staat.

palestijn

Mahmoud Taamallah, de vader van Fareed, afgebeeld op de boerderij met zijn kleinzoon, Mohammed, in 1998 (Courtesty of Fareed Taamallah)

Uit de kaarten in het plan van Trump is het niet duidelijk of mijn geboortestad zou worden gehecht aan Israël, of dat het een geïsoleerd eiland zou zijn tussen de bijgevoegde Israëlische nederzettingen. In beide scenario’s zou het moeilijk voor mij zijn om het land te cultiveren dat ik van mijn vader had geërfd, die het op zijn beurt van zijn vader had geërfd.

Velen van ons zullen de mogelijkheid worden ontnomen om hun eigen land te cultiveren, allemaal omdat Trump en Netanyahu meer stemmen willen winnen

Sinds mijn jeugd cultiveerde ik het land met mijn moeder, omdat we er alleen van leefden.

Lees ook:  Iemand bemoeide zich met de verkiezingen in het VK en Rusland was het niet

Veel bomen die vandaag op de boerderij staan, werden geplant door mijn mama en papa, terwijl anderen ik plantte met mijn eigen kinderen, terwijl we de weekenden op het land werkten en genoten van de premies.

Mijn boerderij is beplant met amandel-, vijgen- en olijfbomen; sommige zijn tot 700 jaar oud. Hiervan consumeren we verse en gedroogde vijgen, amandelen en olijfolie. Vorig seizoen produceerden we drie ton olijfolie van onze boerderij.

Elk jaar komen mijn vrienden – uit Palestina en over de hele wereld, van Groot-Brittannië tot de VS tot Zuid-Afrika – een handje helpen tijdens de olijvenoogst.

Het grootste deel van het land waarop de illegale nederzettingen van Israël zijn gebouwd, is in handen van Palestijnen, vaak doorgegeven door generaties boeren. Volgens het plan van Trump zullen velen van ons de mogelijkheid worden ontnomen om ons eigen land te cultiveren, allemaal omdat Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu meer stemmen willen winnen.

Oogst in gevaar

Net zoals niemand om de mening van het Palestijnse leiderschap vroeg toen deze deal werd opgesteld, vroeg niemand om mijn inbreng als een boer die direct zal worden getroffen.

Palestijnen hebben geen andere keuze dan zich te verzetten tegen dit voorstel. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een lange periode van instabiliteit, waardoor mijn boerderij en het levensonderhoud van mijn gezin verder worden bedreigd. Nu Netanyahu snel aandringt om verder te gaan met land annexatie onder het Trump-plan, zal ik misschien niet in staat zijn om de vruchten van mijn bomen te oogsten tijdens het komende seizoen.

Lees ook:  Waarom het verhogen van het metrotarief de grootste crisis van Chili in tientallen jaren veroorzaakte

Sinds het begin van de Israëlische bezetting staat land centraal in het conflict. De Israëlische regering wil steeds meer Palestijns land veroveren, de oorspronkelijke bewoners verdringen en verhinderen dat ze hun boerderijen en bosjes cultiveren. Twee verschillende rechtsstelsels worden door Israël toegepast in hetzelfde geografische gebied, en geven de voorkeur aan Israëlische kolonisten boven de Palestijnen die slechts een paar honderd meter verderop wonen. Als dit geen apartheid is, wat is het dan?

Een echt vredesakkoord is iets waar beide partijen mee instemmen om gerechtigheid en vrede te brengen. Het Trump-plan is niets van dien aard. Het geeft Israël de vrijheid om zijn campagne van annexatie en onteigening voort te zetten.

Een sombere toekomst

Het Trump-plan is inherent onrechtvaardig en zal nooit de veiligheid voor een partij waarborgen; het zal eerder langdurige instabiliteit in het Midden-Oosten voeden.

Als dit plan wordt uitgevoerd, ben ik bang dat ik mijn boerderij niet meer kan betreden en cultiveren zoals vroeger, en dat ik het land en de bomen die ik van mijn vader en grootvader heb geërfd, zal verliezen. Het zou kunnen worden gehecht aan een Israëlische nederzetting, ter voorbereiding op de overdracht van zijn eigendom aan Israëlische kolonisten.

Dit zou leiden tot een onbeschrijfelijk emotioneel verlies, naast het financiële verlies van dit productieve land. Een dergelijke situatie zal geen vrede bereiken, maar zal alleen haat en geweld veroorzaken, waardoor boeren geen andere keuze hebben dan weerstand te bieden.

Lees ook:  Trump geeft de winkel weg en Israël wordt nu officieel een apartheidsstaat
Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments