Baudet zaait twijfel over verklaring NS na treinincident

Baudet zaait twijfel over verklaring NS na treinincident

7 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Thierry Baudet zaait twijfel over de uitleg van de NS na het treinincident waarbij twee vriendinnen van hem betrokken waren.

Bij het televisieprogramma Jinek werd donderdagavond een filmpje getoond waarin politiek verslaggever Jaïr Ferwerda de Forum voor Democratie-voorman door het halve gebouw van de Tweede Kamer achtervolgt met vragen over het treinincident van vorige week.

Afgelopen weekeinde kwam de politicus onder vuur te liggen nadat hij in een tweet schreef dat ‘twee dierbare vriendinnen’ in de trein waren lastiggevallen door Marokkanen. Daarna riep hij zijn volgers op om op zijn partij te stemmen om dit ‘op te lossen’. Al snel bleek het incident heel anders in elkaar te zitten.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen weigerden de vrouwen hun plaatsbewijs te tonen toen drie conducteurs en een agent in burger kaartjes aan het controleren waren. Uiteindelijk gaf Baudet woensdag toe een fout te hebben gemaakt.

Terugtrekkende beweging

Nu maakt hij, na lang aandringen van Jaïr, weer een terugtrekkende beweging. Baudet: ,,Het ligt misschien wat genuanceerder. Wat precies de migratieachtergrond was van deze specifieke mensen, dat wordt dan betwist. Dat is dan niet helemaal duidelijk.’’

Vervolgens wijst de verslaggever erop dat de mannen in kwestie wel degelijk controleurs waren. En dan zegt de Forum-leider: ,,Er zijn verschillende lezingen van de gebeurtenis, dat heb ik aangegeven.’’ Maar klopt het dan niet wat de NS heeft verklaard? Baudet: ,,Ik zeg dat mij een heel ander verhaal is verteld.’’

Lees ook:  Perfidious Albion ... Johnson dreigt EU met standaardschuld

De politicus zei dat hij van Roger van Boxtel, president-Directeur van NS, had begrepen dat het ‘anders in elkaar zat’. “Goed, dat is dan zo.” Excuses maken, dat wilde hij echter niet. “Ik zou niet weten aan wie. Maar ik heb gezegd: ik heb een fout gemaakt en daar wil ik het graag bij laten.”

De journalist van Jinek achtervolgde Baudet tot ver in het gebouw van de Tweede Kamer. Hij verweet Baudet dat hij een politiek statement had gemaakt en daarbij een voorbeeld had gebruikt dat niet bleek te kloppen. “Nou, niet, niet…”. reageerde de FvD-leider. “Het ligt misschien wat genuanceerder. Wat precies de migratieachtergrond was van deze specifieke mensen, deze groep, dat wordt dan betwist, dat is dan niet helemaal duidelijk.”

Eerdere reactie van de NS

Eerder deze week liet de NS weten: “Wij staan pal achter de handelwijze van onze collega’s en de betrokken politieagent. We laten de beschrijving van wat zich heeft voorgedaan in de trein geheel voor zijn rekening. We hebben kennis genomen van zijn excuses. NS laat de zaak nu achter zich.”

Jinek on Twitter

In Den Haag sprak @jairferwerda met @thierrybaudet over zijn omstreden tweet. Wil hij zijn excuses aanbieden? #Jinek https://t.co/vgnFHiJnWe

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  Europa staat op een afgrond. De dag des oordeels van onze middernacht komt steeds dichterbij


Comments

comments