Berlijn: 130 Duitse politici en journalisten eisen onmiddellijke vrijlating van Julian Assange

Berlijn: 130 Duitse politici en journalisten eisen onmiddellijke vrijlating van Julian Assange

7 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Onderzoeksjournalist Günter Wallraff diende op 6 februari een oproep in, samen met vertegenwoordigers van de SPD, FDP en links, die werd ondertekend door meer dan 130 politici en journalisten. Ze eisen de “onmiddellijke vrijlating” van Julian Assange. RT German was erbij.

Meer dan 130 politici, kunstenaars en journalisten eisen de onmiddellijke vrijlating van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. In een gezamenlijk hoger beroep, dat donderdag in Berlijn werd gepresenteerd, riepen ze Groot-Brittannië op om de 48-jarige uit de gevangenis te bevrijden om medische en mensenrechtenredenen. Naast de openbaringsjournalist Günter Wallraff, omvatten de ondertekenaars van de verklaring tien voormalige federale ministers, waaronder de voormalige SPD minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en FDP minister van Binnenlandse Zaken Gerhart Baum, evenals de vice-voorzitter van de parlementaire groep Die Linke in de Bondsdag, Sevim Dağdelen.

Gabriel verwees naar zijn gesprek met Nils Melzer, de speciale VN-rapporteur voor foltering, en zei dat de rechtsstaat niet was gegarandeerd, blijkbaar om politieke redenen. Wallraff, de initiatiefnemer van de actie, voegde eraan toe dat het niet alleen om Assange als persoon ging, maar om de vrijheid van meningsuiting en de pers als geheel te verdedigen. Als journalisten en klokkenluiders vrezen dat ze moeten betalen voor de opsporing van staatsmisdaden met “opsluiting” of zelfs met hun leven, is het zogenaamde “vierde geweld” meer dan alleen in gevaar, waarschuwde de onderzoeksjournalist.

Florian Warweg on Twitter

Wallraff stellt Apell vor: Wir fordern sofortige Freilassung von #JulianAssange. Über 100 Unterzeichner aus fast allen Parteien, bei @cducsubt hat sich allerdings nur eine einzige Person gefunden, + 4 Verbände haben ebenfalls unterzeichnet. https://t.co/FZeI1W478x

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'Klokkenluider'-klacht gekoppeld aan de door Soros gefinancierde groep' Investigative Journalism '

RT De Duitse redacteur Florian Warweg wilde tijdens het evenement op de federale persconferentie van Sigmar Gabriel weten of hij, allereerst, gezien de weigering van het Federale Buitenlandse Bureau om het te houden, van plan was om voor Assange te werken en met de waarnemend SPD minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas te spreken, en ten tweede Welke verdere stappen zijn de initiatiefnemers van de oproep van plan om de politieke en sociale druk te vergroten:

Assange zit sinds april 2019 in de Belmarsh-gevangenis met maximale beveiliging in Oost-Londen. Hij werd daar maanden in eenzame opsluiting gehouden. De Verenigde Staten eisen uitlevering van Groot-Brittannië. Ze beschuldigen Assange van het helpen van klokkenluider Chelsea Manning om geheim materiaal over Amerikaanse oorlogsmisdaden te publiceren. Zijn gezondheidstoestand wordt als slecht beschouwd.

De speciale VN-rapporteur voor foltering, Nils Melzer, kwam vorig jaar tot de conclusie dat Assange tekenen vertoont van “psychologische marteling”. In een recent interview met het Zwitserse tijdschrift Republik legt hij ook uit hoe met name de Zweedse en Britse rechterlijke macht heeft gehandeld tegen de oprichter van WikiLeaks met gemanipuleerd bewijs en staatsschendingen van de rechtsstaat. Het federale ministerie van buitenlandse zaken in Duitsland weigert nog steeds kennis te nemen van de overeenkomstige rapporten van de speciale VN-rapporteur:

Lees ook:  Recordaantallen Marokkanen vragen tevergeefs Nederlands asiel aan

 Comments

comments