Brexit is zelf een zelfmoordaanslag op het VK

Brexit is zelf een zelfmoordaanslag op het VK

7 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Brexit heeft onthuld hoe voordelig EU-lidmaatschap is – en ook de exorbitante kosten van echtscheiding.

Als ik de Europese Unie was, veegde ik mijn handen af, zuchtte van opluchting en sloeg de deur dicht na het vertraagde vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Groot-Brittannië was al 47 jaar een luidruchtige, opdringerige huisvrouw en het werd alleen maar ruiger. Het bracht de laatste drie jaar door met rondhangen in de foyer, balken en temporiseren. Zelfs als het de deur uitkomt, probeert het te onderhandelen over de meest genereuze bezoekvoorwaarden: alle rechten zonder verantwoordelijkheden.

Goede raad voor gasten die hun welkom overschrijden.

Het VK eiste altijd speciale uitzonderingen op de regels. Het probeerde altijd zijn belachelijke laissez-faire-ideeën in continentale praktijken te smokkelen. Het was altijd trots op zijn buitenechtelijke affaires met Amerika. En,  mon dieu , zou het kunnen voortgaan tijdens het diner over de “goede oude dagen” toen de zon nooit onderging op zijn imperialistische vlakte. John Bull inderdaad!

Ongewenste gasten

Er is geen beter voorbeeld van deze Britse stier dan Nigel Farage, de man die Brexit praktisch heeft ontwikkeld. Wat denk je dat hij de laatste twee decennia voor de kost deed? Beheer van een Union Jack-vlaggenfabriek? Een fish-and-chips-winkel runnen in Londen? Groeiende rapen ergens op het Britse platteland? Nee, de man die carrière heeft gemaakt om de EU te haten, diende sinds 1999 non-stop in het Europees Parlement.

Hij   haalde £ 100.000 ($ 130.000) per jaar naar beneden voor het werk van een termiet en at de fundamenten weg van het huis waarin hij was uitgenodigd. Een deel van zijn tijd besteedde hij ook aan het verkeerd besteden van fondsen, waardoor de EU zijn loon moest storten. Tenminste, toen hij klaagde over EU-corruptie, kon hij één onbetwistbare zaak indienen om zijn standpunt te bewijzen.

Farage’s vertrek uit het Europees Parlement was van een stuk met zijn onbetwiste ambtstermijn als parlementslid. “Ik hoop dat dit het einde van dit project begint,” kraaide hij op zijn laatste dag in het lichaam terwijl hij met zijn kleine Union Jack zwaaide. “Het is een slecht project, het is niet alleen ondemocratisch, het is antidemocratisch.” Het lijkt mij dat het Europees Parlement overdreven democratisch was door iemand zo irritant te laten bijten in de hand die hem jarenlang jaar na jaar gedurende twintig jaar had gevoed.

Wat betreft het spraakmakende en vlaggenzwaaien, de vice-president van het Parlement, Mairead McGuinness, had er niets van. “Als je niet aan de regels voldoet, word je afgesneden,” zei ze   tegen de zich misdragende Farage. “Ga zitten, hervat uw stoelen, leg uw vlaggen weg – u vertrekt – en neem ze met u mee.”

Het is jammer dat niemand zoiets ooit tegen Boris Johnson heeft gezegd, de voormalige premier van wat binnenkort het ongelooflijk krimpende Verenigd Koninkrijk zal worden. Johnson voegde zich bij Farage en misleidde het Britse publiek door hun eigen neus af te snijden om het gezicht van de EU te weerstaan. Johnson is geestiger dan Farage, meer bereid om zichzelf en zijn pomposities uit te lachen. Maar hij is nog steeds een prat. Uiteindelijk is het paar het glycerol en salpeterzuur van Brexit gebleken – op zichzelf onschadelijk, maar roekeloos explosief in combinatie.

De nitroglycerinegolf zal het Kanaal niet bereiken. De Europese Unie zal de Brexit overleven, heel erg bedankt. Nee, Brexit zal een zelfmoordaanslag op het VK zelf blijken te zijn.

Vaarwel Schotland?

De winterharde bevolking van Schotland wilde de Europese Unie niet verlaten. Met een marge van 62% tot 38% stemden ze ” blijven ” in het referendum van 2016. Het was unaniem in alle 32 raadsgebieden.

Bij de laatste Britse verkiezingen in december, ondertussen, heeft de Scottish National Party (SNP)   de resultaten praktisch geveegd en 13 extra zetels behaald om een ​​commanderende 48 van 59 Schotse zetels in het Britse parlement te bekleden (het heeft momenteel een meerderheid in het Schotse parlement als goed). Arbeid, nadat het niet duidelijk was om “blijven” te ondersteunen, viel op een enkele stoel.

Het hoofd van de SNP, Nicola Sturgeon, hengst om weer een referendum over de Schotse onafhankelijkheid te houden. De regering van Johnson  zegt nee , en dat het referendum van 2014 – dat steunde om met 55% tot 45% in het Verenigd Koninkrijk te blijven – een kans was voor een keer in een generatie. Steur zou heel goed kunnen zeggen dat het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit de afgelopen drie jaar een generatie is verouderd.

Steun voor onafhankelijkheid vandaag in Schotland is zo dichtbij als Brexit in 2016. Volgens de laatste peilingen was dit ongeveer 51%. Maar dat zal waarschijnlijk toenemen naarmate de economische impact van Brexit begint te raken. Natuurlijk zou de Schotse onafhankelijkheid ook een stap zijn op weg naar de toetreding tot de Europese Unie. Volgens de vertrekkende voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, is er  in de EU enthousiasme  voor een onafhankelijk Schotland dat toelating aanvraagt.

Het enthousiasme gaat beide kanten op, omdat de Schotse economie sterk afhankelijk is van Europa. In 2018 groeide de Schotse export naar de EU  met 4,5%  tot £ 16 miljard. Dat is minder dan een derde van wat naar de rest van het VK gaat, maar het is nog steeds een aanzienlijk bedrag. Bovendien heeft Schotland vanwege een  groeiend arbeidstekort op EU-onderdanen vertrouwd om personeel in de toerisme- en dienstensector te bemannen. Als teken van hun eurofilie stemden de Schotten   vorige week om de EU-vlag buiten hun gedecentraliseerde parlement in Edinburgh te houden. Neem dat, Nigel Farage!

Tot ziens Noord-Ierland?

Noord-Ierland wilde ook in de EU blijven – niet zozeer als Schotland, maar nog steeds met een  aanzienlijke marge  van 56% tot 44% in het referendum van 2016.

De Brexit zou de meest rampzalige invloed kunnen hebben op de vrede tussen unionisten en republikeinen in Noord-Ierland. De Good Friday-overeenkomst die de oorlog tussen deze twee gemeenschappen effectief beëindigde, verzachtte ook de grens tussen de twee delen van Ierland door demilitarisering en verhoogde grensoverschrijdende uitwisselingen.

Sindsdien is het een delicaat evenwicht tussen het noorden en het zuiden, en tussen Noord-Ierland en het VK. Maar in ieder geval was iedereen lid van de EU. Niet meer. Aangezien de Republiek Ierland deel blijft uitmaken van de EU, is een speciale regeling getroffen om Noord-Ierland deel te laten uitmaken van de douane-unie van Europa. Maar dat zal de grens tussen het VK en Ierland de zee in verleggen en ook alle soorten papierwerk vereisen voor de handel die tussen de twee verloopt.

Lees ook:  Iets dat absoluut cruciaal is om de komende maanden te onthouden

De unionisten zijn van streek dat hun band met het VK is verzwakt. De republikeinen zijn boos dat ze niet langer deel uitmaken van de EU naast de Republiek Ierland. De verschillende paramilitairen die bij deze gemeenschappen horen,  zijn er nog steeds , hoewel het onwaarschijnlijk is dat Brexit zelf het conflict opnieuw zal aanwakkeren.

Maar de lang gekoesterde droom van republikeinen in Noord-Ierland – eenwording met het zuiden – ligt nu weer op tafel. En dat zou de unionisten tegen de muur kunnen duwen. Velen zijn woedend over het verraad van Boris Johnson aan Noord-Ierland aan de EU-onderhandelingstafel en kunnen de eenwording met het zuiden waarschijnlijk beschouwen als een omweg terug naar de EU. Maar andere unionisten kunnen bereid zijn alles in het werk te stellen om dat scenario te voorkomen.

Zoals Nick Laird  schrijft  in The New York Review of Books:

Het oude binaire nationale en religieuze onderscheid zou gecompliceerd worden met economische vragen, en vragen over de vraag of de Noord-Ieren willen worden gejaagd naar insulaire zelfvernietigende Little Englanders die er niets om geven, of naar de grootste interne markt ter wereld , dat, voor wat voor fouten dan ook, was gebaseerd op de naoorlogse idealen van vrede en broederschap en voorspoed.

Natuurlijk, hoe langer Noord-Ierland over deze vraag debatteert, hoe meer de vraag zichzelf zou kunnen beantwoorden. “De demografie van Noord-Ierland is gestaag aan het veranderen”,  schrijft  James Angelos in The New York Times. “Binnen het decennium zal een meerderheid van de bevolking katholiek zijn, waardoor het vooruitzicht op een verenigd Ierland bijna onvermijdelijk lijkt.”

Tot ziens welvaart?

Ten eerste, hoewel het VK nu officieel uit de EU is met ingang van 31 januari, weet niemand wat de economische impact zal zijn vanwege de respijtperiode van een jaar voordat een van de gevolgen van intrekking begint.

Het VK heeft de kogel ontweken van een no-deal exit, die echt catastrofaal zou zijn geweest. Maar tijdens deze overgangsperiode staat het nu voor een tweede kogel. Johnson bedreigt een no-free-trade exit als onderdeel van zijn onderhandelingen met de EU en weigert Europese regels en voorschriften te accepteren in ruil voor bevoorrechte toegang tot de EU-markt.

Zelfs als de twee partijen hun verschillen verkleinen, zal het VK zwaar worden getroffen door de voordelen van het lidmaatschap te verliezen. De Brexiteers hebben op een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten gerekend om de speling op te vangen. Gezien hoe wraakzuchtig en onvoorspelbaar Donald Trump kan zijn over handelskwesties, is dat een bijzonder arm paard om op te wedden.

Volgens onderzoekers van de London School of Economics kunnen Britten  een daling  van het inkomen per hoofd van de bevolking met 6,4% verwachten . Wat het VK bespaart in zijn betalingen aan de EU – in totaal ongeveer  £ 9 miljard in 2018  – zal meer dan worden gecompenseerd door de scheidingskosten,  die £ 33 miljard zullen bedragen . Het VK zal niet alleen verliezen aan de import- en exportzijde. Britse bedrijven kunnen niet bieden op overheidsopdrachten in EU-lidstaten. Het VK zal moeten afzien van R&D middelen uit Brussel. Jonge Britten zullen niet zo gemakkelijk werk op het continent kunnen vinden.

Brexit-optimisten wijzen op een paar sterke indicatoren in de huidige Britse economie, zoals lage werkloosheid, lage inflatie en versnelde loongroei. Zie, zij zeggen, de somberheid en doomeren zijn verkeerd. Maar dit laatste jaar was het slechtste niet-recessie groeipercentage in het VK sinds de Tweede Wereldoorlog.

De economische schok veroorzaakt door de eerste Brexit-stemming in 2016  haalde al £ 1.600  uit de Britse portemonnee die ze normaal gesproken zouden hebben gehad als de stemming in de richting van “blijven” was gegaan. Financiële diensten en andere bedrijven hebben  al $ 1 biljoen  aan activa verplaatst naar andere Europese steden. Buitenlandse investeerders die misschien fabrieken in Engeland hebben opgezet om toegang te krijgen tot de Europese markt, zoals Honda en Nissan, kijken elders. Vorig jaar daalde  het investeringspercentage in het VK  tot het laagste in zes jaar.

Johnson hoopt dat hij Engeland kan omvormen tot een alternatief met lage lonen en lage regulering voor de Europese Unie, een ‘ Singapore aan de Theems. Singapore? Hah, het VK zou zoveel geluk moeten hebben. Het zal meer lijken op Louisiana, dat ook een “lage weg” -benadering heeft gevolgd om te concurreren voor investeringen. Hoewel het een toevluchtsoord is voor olie- en chemische bedrijven, is Louisiana een van de twee  armste staten  van het land en komt het op de  laatste plaats in de ranglijst  van de meest milieuvriendelijke staten.

De Heilige graal

De heilige graal van de Brexiteers verlaat niet alleen de EU, maar vernietigt ook het instituut, zoals Farage het zo onuitgesproken zegt. Zelfs hier heeft Brexit bewezen zichzelf te verslaan.

De Britse ontwenningservaring heeft als geurzout gediend   voor de rest van Europa. Er zijn geen andere uitgangen aan de horizon. Brexit heeft onthuld hoe voordelig EU-lidmaatschap is – en ook de exorbitante kosten van echtscheiding.

Uiterst rechts blijft euroskeptisch. Het is ook politiek sterker geworden sinds 2016 en heeft meer vertegenwoordiging in het Europees Parlement. Deze toegang heeft echter de politieke calculus veranderd. Nu bekijken de euroskeptici hoe ze de EU van binnenuit kunnen veranderen, wat eerlijk gezegd een gevaarlijker vooruitzicht is.

Maar dat is een Europees debat, dat niet langer de Britten zal omvatten. Het VK streeft een andere heilige graal na: succes buiten de Europese Unie. En hoe waarschijnlijk is dat vooruitzicht?

Laten we, om de huidige situatie van het VK te begrijpen, teruggaan naar de scène met de Black Knight in ‘Monty Python and the Holy Grail’.

De Black Knight staat voor een brug om King Arthur te blokkeren. Onverschrokken snijdt Arthur onmiddellijk de linkerarm van de Black Knight af.

“Het is maar een kras,” zegt de Black Knight, zwaaiend met het zwaard met zijn andere arm.

Arthur snijdt meteen ook deze arm af.

“Het is gewoon een vleeswond,” zegt de Black Knight.

Arthur snijdt eerst het ene been en dan het andere af.

“Oké,” zegt wat er overblijft van de Black Knight, “laten we het een gelijkspel noemen.”

Dat is Engeland, zonder grenzen na zijn strijd met de EU. Vaarwel Schotland, Noord-Ierland en algemene welvaart. Brexit heeft het VK verlaten met nauwelijks een been om op te staan. Nigel Farage en Boris Johnson noemen dat misschien een overwinning. Andere Brexiteers kunnen het dapper beschouwen als gelijkspel. Alle anderen zullen het veel duidelijker zien: als een ware routinematig.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  Keihard een mes in onze rug gestoken door Brussel immigratie niet meer te stoppen


Comments

comments