Coronavirus: China’s reactie en verkeerde informatie

Coronavirus: China’s reactie en verkeerde informatie

7 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De plaag van Wuhan

Op de loer op het ongekoelde mysterievlees van de Huanan openluchtmarkt in Wuhan, trof het Coronavirus zijn eerste menselijke prooi aan de vooravond van een nieuw decennium. Na op mensen te zijn gesprongen, verspreidde het virus zich met de wreedheid van een natuurbrand in China en uiteindelijk vond het zijn weg naar een aantal andere landen – meestal in het naburige Zuidoost-Azië.

Tot op heden zijn meer dan 20.000 mensen naar verluidt de ziekte opgelopen en meer dan 450 zijn er aan ten onder gegaan.

            Deze cijfers hadden echter veel hoger kunnen zijn als de Chinese regering niet snel op deze gezondheidscrisis had gereageerd. Minstens 15 Chinese steden zijn in quarantaine geplaatst, checkpoints in het hele land screenen reizigers en twee volledig uitgeruste ziekenhuizen werden binnen enkele dagen gebouwd voor Wuhan – allemaal onder direct toezicht van het Politburo van de Communistische Partij.

corona

Pixabay

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat hij “erg onder de indruk was” van de reactie van China en dat “zijn acties de verspreiding van Coronavirus naar andere landen hebben helpen voorkomen.”

Zelfs een CNN-opiniekolom werd gepubliceerd met de titel: “De ongekende reactie van China op het Wuhan-virus had waarschijnlijk in geen enkel ander land kunnen worden gevonden.”

En toch probeerden grote delen van de westerse media onmiddellijk om deze “Public Health Emergency of International Concern” om te zetten in een gelegenheid om hun anti-China politieke agenda te duwen.

Anti-China Propaganda

“We hebben feiten nodig, geen angst. We hebben wetenschap nodig, geen geruchten. We hebben solidariteit nodig, geen stigma. ”- Li Song, Chinese ambassadeur voor ontwapening bij de Verenigde Naties in Genève.

Ondanks belangrijk bewijs dat de algemene reactie van China op het coronavirus voorkwam dat een potentieel veel ernstiger situatie uit de hand liep, lijken elementen van de westerse media vastbesloten om een ​​eigen tegenverhaal te vormen met selectieve informatie.

Een artikel van The Guardian  dat eerder in de uitbraak is gepubliceerd, benadrukt bijvoorbeeld niet-geverifieerde beweringen dat Chinese ziekenhuizen “geen patiënten testten” op het virus. Een aantal westerse bronnen, zoals The New York Times, blijven speculeren dat China het aantal bevestigde Coronavirus-gevallen enorm onderrapporteert en een ex-FDA-chef heeft zelfs beweerd dat er waarschijnlijk “tienduizenden” niet-gerapporteerde gevallen zijn.

Dezelfde verkooppunten die bijdragen aan de wijdverbreide angst voor het Coronavirus, hebben echter in het verleden zelden melding gemaakt van de massale jaarlijkse Influenza-telling in de westerse wereld, die alleen al voor het griepseizoen 2017-2018 een recordhoogte van 80.000 mensen in de Verenigde Staten bereikte . Volgens het Center For Disease Control (CDC) zijn al 10.000 griep dit griepseizoen aan Influenza overleden – een aandoening waarmee de internationale medische gemeenschap al lang bekend is.

Maar omdat de ernst van het virus is blijven groeien, beginnen reguliere media-artikelen de Coronavirus-bedreiging te verminderen in vergelijking met de seizoensgriep. Waarom?

china

Flickr

De invloed van eerdere pandemieën op de geschiedenis

Misschien hadden hun redacteuren een tweede gedachte over hoe pandemische hysterie ook een negatieve invloed zou hebben op de samenleving waarin zij leven.

Lees ook:  Donald Trump heeft een grafiek die laat zien dat de VS het werkelijk goed doet op het coronavirus

Virussen van internationale zorg hebben historisch gezien grote gevolgen gehad voor de samenlevingen waarin ze zich voortplantten. De Zwarte Dood is waarschijnlijk het meest extreme voorbeeld, dat 25 miljoen op het Europese continent heeft gedood in de 14e en 15e eeuw.

Veel historici beweren dat dit enorme verlies van het eigen personeel van het feodale systeem direct het kapitalistische systeem heeft voortgebracht waarin we vandaag leven. De Landed Gentry van West-Europa realiseerde zich dat zonder hun boeren – ze zouden sterven van de honger net als iedereen. Om de weinige boeren die overleefden hun land te blijven bewerken, begon de heersende feodale klasse hun werknemers hoge lonen te betalen in plaats van onbetaalde arbeid te eisen – een gebeurtenis die de moderne arbeidersklasse baarde. De wereldberoemde economische historicus Immanuel Wallerstein erkent de ultieme ontwikkeling van de ongelijk ontwikkelde wereld van het kapitalisme om precies dit voorval in de geschiedenis aan te gaan.

Andere voorbeelden zijn de Spaanse griep in het begin van de 20e eeuw, waarvan politicoloog Andrew Price Smith heeft gezegd dat hij de machtsverhoudingen heeft helpen tippen ten gunste van de geallieerde machten in WOI, en de uitbraak van de Afrikaanse varkensgriep in Cuba die de VN het “meest alarmerende evenement” noemde van 1971. Zes jaar later beweerde de Amerikaanse krant Newsday dat het virus werd geïntroduceerd met behulp van de CIA om oppositie tegen Fidel Castro en de communistische regering te bevorderen.

Samenzweringstheorieën & huidige bedreiging voor status-quo

Zoals bij elk evenement van internationaal belang, zijn er al complottheorieën over het ontstaan ​​van het Coronavirus op internet opgedoken. In 2018 citeerde een Business Insider- rapport Microsoft-oprichter Bill Gates dat het “gevoel van urgentie ontbreekt” voor een nieuwe ziekte die in slechts 6 maanden 30 miljoen mensen zou kunnen doden. Sommigen op Reddit hebben deze verklaring verzilverd en gebruik gemaakt van financiële banden tussen de Bill en Melinda Gates Foundation en het Britse Pirbright Institute om te beweren dat de familie Gates profiteert van de verspreiding van het coronavirus.

Zelfs de Republikeinse Amerikaanse senaatskandidaat Shiva Ayyadurai beweerde “het coronavirus is PATENT eigendom van het Pirbright Institute.”

Een andere website genaamd Twisted Arm  publiceerde een artikel dat beweerde dat het Federal Emergency Management Agency president Trump had opgeroepen om de staat van beleg in de Verenigde Staten op te leggen. Het verhaal is al verspreid op Facebook, ondanks een verklaring van FEMA’s perssecretaris die de geldigheid van de claim ontkende.

Voorlopig zijn er geen bijzonder schokkende onthullingen geweest om veel geloof te hechten aan deze theorieën en, dankzij de moderne geneeskunde en de inspanningen van de Chinese regering, is de omvang van de schade veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus relatief laag in vergelijking met de genoemde pandemieën bovenstaand.

Wat betreft een mogelijke vertraging van de snelle economische groei van China, voorspellen reguliere media-verkooppunten ernstige gevolgen. Volgens een artikel in Wall Street Journal  hebben veel Chinese fabrieken die eigendom zijn van Apple, Tesla en Anheuser-Busch, of worden ze uitbesteed, geconfronteerd met aanzienlijke personeelsstoringen en zelfs potentiële sluitingen als gevolg van het coronavirus. Het artikel vermeldt ook dat China ‘s werelds grootste olie-importeur is. Met een van de belangrijkste olie- en gascentra in Wuhan, is de prijs van ruwe olie met 16% gedaald sinds het coronavirus werd geïdentificeerd – als gevolg van de verminderde vraag.

Het buitenlands beleid  wees op het domino-effect van het coronavirus, zowel op de aandelenmarkt van het land, dat al een sterke prijsdaling van verschillende belangrijke aandelen heeft gezien, als op supply chains – verstoord door inconsistent luchtverkeer en dalende grondstoffenprijzen.

Nu de handelsoorlog tussen de VS en China in volle gang is, lijkt dergelijke informatie zeker veelbelovend voor Washington. Donald Trump zelf verklaarde triomfantelijk dat het coronavirus ‘een zeer goed einde voor ons zal hebben’, kort nadat de WHO een wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid heeft verklaard.

Maar Beijing lijkt niet erg bezorgd.

Plaatsvervangend hoofd van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie Lian Weiliang zei: “We zijn volledig in staat en vertrouwen in het winnen van de strijd tegen de epidemie veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, en we hebben vertrouwen in het minimaliseren van de impact op de economie.”

Terwijl het virus zich blijft verspreiden, weten we nog steeds niet of het zo’n diepgaand effect op het wereldwijde systeem zal hebben als zijn virale voorgangers. Zal het gewoon splijten? Of staren we door de loop van iets meer bedreigend? De tijd zal het leren.

Comments

comments