De helft van de Amsterdamse vrouwen is geïntimideerd op straat, zegt burgemeester

De helft van de Amsterdamse vrouwen is geïntimideerd op straat, zegt burgemeester

7 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het stadsbestuur van Amsterdam maakt zich grote zorgen over de veiligheid van meisjes en vrouwen in Amsterdam. Maar de burgemeester wil niet dat de echte daders de schuld krijgen.

Volgens burgemeester Femke Halsema worden meisjes en jonge vrouwen in toenemende mate geconfronteerd met seksuele intimidatie of geweld. Daarom kondigt ze maatregelen aan,   meldde De Telegraaf .

Uit onderzoek blijkt dat 51 procent van de vrouwen in Amsterdam wordt geconfronteerd met straatintimidatie. Voor de leeftijden 15 tot 34 is het percentage 81 procent. Veel meldingen komen vooral uit de regio rond het Centraal Station, bij de rosse buurt, rond het Leidseplein, Bijlmer, Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein. Ook online is er een grote toename geweest van seksuele intimidatie en geweld. Deze gebieden worden toevallig bevolkt door immigranten.

Halsema beweert dat de situatie in Amsterdam voor een kleinere groep meisjes en vrouwen “echt alarmerend en bijna hopeloos is vanwege een negatieve spiraal van misbruik en geweld, soms uitgebreid over meerdere generaties”. De meest onveilige plek voor vrouwen is thuis; veel daders zijn ex-partners of familieleden. In Amsterdam bijvoorbeeld steeg het aantal geregistreerde geweldsincidenten met 7 procent: van 6 183 in 2017 naar 6 608 in 2018.

De cijfers zijn een reden voor Halsema geweest om een ​​campagne te lanceren, die zich richt op slachtoffers van seksuele intimidatie en geweld, op straat of online. Een van de doelen is om een ​​grotere bereidheid te creëren om dergelijke incidenten te melden, zodat de politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken kunnen uitvoeren. Er wordt ook een persoonlijke aanpak gelanceerd voor meisjes die herhaaldelijk het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

Halsema gaat ook in gesprek met het hotel-restaurant en de nachtclubindustrie omdat het personeel de praktijken van knijpen, intimidatie en misbruik waarschijnlijk zal zien. “De meesten rekenen dit niet als een van hun verantwoordelijkheden.”

Voor slachtoffers zijn veilige plaatsen om te wonen de meest gewilde, zelfs buiten de stad. Maatschappelijk werkers worden ook aangemoedigd om anders te werken. “Maatschappelijk werkers en ouders hebben vaak weinig controle, en er lijkt ook een professioneel onvermogen te zijn waarbij de problemen niet worden herkend of gevallen waarin mensen niet goed communiceren”, zegt de burgemeester. Daarnaast zal het bestaande gebiedsverbod dat de burgemeester heeft voorgesteld voor notoire overlastplegers ook worden ingevoerd voor mensen die irritant rondhangen in de buurt van een opvang voor kwetsbare meisjes, of die aantoonbaar seksueel opdringerig zijn op straat.

Lees ook:  Trump schept op over zijn COVID-19-immuniteit, ruzie met Fauci

De oorzaken van seksuele intimidatie en geweld, net als de situaties waarin de slachtoffers zich bevinden, zijn divers, schrijft Halsema. Samen met klassieke patronen van machtsongelijkheid, gebaseerd op traditie of fysieke kracht, zijn in Amsterdam “reactionaire ideeën over de gelijkheid van mannen en vrouwen teruggekomen”.

Ze verwijst naar een studie waarin wordt beweerd dat opkomende religieuze fundamentalisten en ‘seculiere extreemrechtse bewegingen’ haat jegens vrouwen aanmoedigen en rechtvaardigen. “Onder het masker van een herstel van traditionele rolpatronen, waarbij vrouwen ondergeschikt zijn aan de eisen en wensen van mannen, wordt het ‘nee’ van een vrouw openlijk betwijfeld of genegeerd. Met de aanwezigheid van religieus fundamentalisme in onze lokale samenleving is er zelfs sprake van het opnieuw binnenkomen van eeuwenoude en verboden fenomenen zoals gedwongen huwelijken en vrouwenbesnijdenis. ”

Femke Halsema vertegenwoordigt de partij GroenLinks, die immigratie nooit in twijfel heeft getrokken als de enige mogelijke reden voor de toename van misdaden gericht op vrouwen en meisjes. In plaats daarvan probeert ze mannen in het algemeen en in het bijzonder conservatieve mannen de schuld te geven. De ironie ging niet verloren op Geert Wilders, die tweette als antwoord: “Hoe is dat gebeurd?” Met een foto van moslimmannen die een Nederlands meisje verbaal lastigvallen.

Geert Wilders on Twitter

Hoe zou dat nou komen? #stopislam https://t.co/ltPo8mKvKS via @telegraaf

Halsema schrijft dat bijna alle vrouwen in Amsterdam zich onveilig hebben gevoeld, zowel in de openbare ruimte als in het privédomein. “Hetzelfde geldt voor LGBHQ-mensen. Hand in hand lopen kan riskant zijn. Alleen zijn kan uw veiligheid en fysieke integriteit in gevaar brengen. Niet alleen op straat, maar ook achter gesloten deuren, in huizen, hotels en scholen, kan de veiligheid en vrijheid van een deel van Amsterdamers niet altijd worden gegarandeerd. Dit is niet alleen triest, het is ook onaanvaardbaar. “

Amsterdam heeft eerder een verbod op straatintimidatie ingevoerd, maar het wordt niet afgedwongen in de hoofdstad omdat de rechtbank in Den Haag eerder oordeelde dat de vergelijkbare Rotterdamse bepaling niet rechtsgeldig is. Volgens de rechters kan een dergelijk verbod alleen door de Tweede en Eerste Kamer worden ingevoerd.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  SCHOKKEND Hoe ontwijkt het Amerikaanse leger #MeToo controle?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De vrouwen van Trump zitten gevangen in een cultus van 'empowerment' (vrouwenhaat)
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments