VS implementeert ‘Mini-nucleaire wapens’ in onaangename bedreiging voor wereldvrede

VS implementeert ‘Mini-nucleaire wapens’ in onaangename bedreiging voor wereldvrede

7 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Pentagon bevestigde deze week dat het voor het eerst sommige van zijn onderzeeërs heeft bewapend met langeafstands-nucleaire raketten die een lagere vernietigingskracht hebben in vergelijking met bestaande kernkoppen. Deze zogenaamde “mini-kernwapens” vertegenwoordigen – ondanks de verkleinwoord klinkende naam – een verhoogd risico op een nucleaire oorlog.

De nieuw ingezette W76-2 kernkop gemonteerd op het Trident raketsysteem heeft naar verluidt een explosieve opbrengst van vijf kiloton, of ongeveer 1 procent van het bestaande W76-1-wapen. Het vermeende wapen met een lagere opbrengst is niettemin een instrument van immense massavernietiging, gelijk aan ongeveer een derde van de kracht van de bom die de VS in augustus 1945 op Hiroshima liet vallen en tienduizenden mensen doodde. Dat plaatst de schijnbaar beter bruikbare ‘mini-nuke’-raket in perspectief.

Met de logica van het Dr. Strangelove-type beweerde Pentagon-officier John Rood echter dat het nieuwe apparaat ‘Amerikanen veiliger zou maken omdat het het gevaar van een nucleaire oorlog zou afschrikken’. (Het is betreurenswaardig, zo niet absurd, hoe Amerikaanse functionarissen Rusland onverbeterlijk afbeelden als een boeman. Wanneer zullen ze ooit evolueren?)

De officiële Amerikaanse geruststelling is niet de mening van het in de VS gevestigde Bulletin of Atomic Scientists die zei dat de inzet van dergelijke wapens het risico op een eventuele nucleaire oorlog verhoogt. Dit komt omdat de W76-2 met lagere opbrengst die wordt gelanceerd door Amerikaanse onderzeeërs van de Ohio-klasse niet te onderscheiden is van de bestaande Trident-kernkoppen. Daarom neemt het gevaar van escalatie naar een totale nucleaire oorlog toe.

Rusland veroordeelde ook de Amerikaanse beweging. Sergei Ryabkov, vice-minister van Buitenlandse Zaken, zei: “De VS verlagen feitelijk de nucleaire drempel en geven de mogelijkheid toe om een ​​beperkte nucleaire oorlog te voeren en deze oorlog te winnen … dit is buitengewoon alarmerend.”

Wat dubbel verwarrend is, is de bredere context waarin de Trump-regering verdragen voor wapenbeheersing heeft geabsorbeerd. Vorig jaar liep de administratie weg van het Intermediate-range Nuclear Forces (INF) -verdrag, dat het gebruik van korteafstands- of tactische nucleaire raketten regelde. Tot nu toe heeft Washington alle aanwijzingen getoond dat het niet van plan is het nieuwe START-akkoord met Rusland voor strategische langeafstandswapens te verlengen, dat volgend jaar afloopt.

Lees ook:  Hoe hard zal het Coronavirus de wereldeconomie raken?

De inzet van nucleaire wapens met een laag rendement als onderdeel van het strategische arsenaal zal het wereldwijde strategische evenwicht zeker destabiliseren. Moskou heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Washington een nieuwe wapenwedloop probeert uit te lokken. Het wijst op het ongedaan maken van wapencontroles en de Amerikaanse bewapening van de ruimte als bewijs van een dergelijke agenda voor het uitlokken van wereldwijde onveiligheid.

Het is verleidelijk om te speculeren dat de VS reageert op de ontwikkeling van Rusland van hypersonische niet-nucleaire wapens waarvan wordt gezegd dat ze elk verdedigingssysteem tegen raketten kunnen ontwijken. Moskou beweert dat zijn arsenaal gebaseerd is op een doctrine van zelfverdediging en niet op een eerste staking. In elk geval lijkt het erop dat de VS zich hebben gerealiseerd dat het Rusland heeft verloren bij de ontwikkeling van hypersone niet-nucleaire wapens, de uitdaging heeft aangenomen om zijn nucleaire opties uit te breiden. Die stap doet decennia van verklaarde non-proliferatieverplichtingen teniet.

Er moet ook worden opgemerkt dat het Kremlin deze week heeft onthuld dat een dringende oproep van de Russische president Vladimir Poetin aan de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad om een ​​top bijeen te roepen om de internationale vrede aan te pakken, tot nu toe door Washington is genegeerd. Vorige maand herhaalde Poetin tijdens een Holocaust-gedenkteken in Israël een voorstel voor de grondleggers van de VN – de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China – om de inspanningen te consolideren voor het versterken van de mondiale veiligheid, non-proliferatie en wapenbeheersing. Deze week zei het Kremlin dat deze oproep geen reactie heeft ontvangen van de VS (of het VK) om deel te nemen aan een dergelijk forum.

Verder ziet volgende maand een van de grootste ooit NAVO-oorlogsmanoeuvres in Europa, inclusief een massale trans-Atlantische inzet van Amerikaanse troepen. Het Russische ministerie van Defensie heeft de enorme mobilisatie afgeschaft als verwant aan een repetitie voor een invasie in Rusland.

President Donald Trump heeft eerder zijn afkeer van een nucleaire oorlog verklaard en heeft opgeroepen tot onderhandelingen over een nieuw alomvattend wapenbeheersingsverdrag tussen de VS, Rusland en China.

Alle empirische gegevens tonen aan dat de Amerikaanse retoriek volledig en verachtelijk los staat van de realiteit van haar bedreigende praktijken. De wereld evolueert naar meer onzekerheid en het risico van een catastrofale oorlog. En de schuld van die verdomde dynamiek ligt volledig bij Washington.

Comments

comments