Coronavirus dodental in China overtreft SARS maar nieuwe gevallen dalen

Coronavirus dodental in China overtreft SARS maar nieuwe gevallen dalen

9 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het dodental op het Chinese vasteland na de nieuwe virusuitbraak is gestegen tot 811 en overtreft daarmee het aantal dodelijke slachtoffers in de SARS-pandemie 2002-2003, aangezien de autoriteiten steeds strengere maatregelen afdwingen om de verdere verspreiding te beteugelen. 

Nieuw virus dat uit dezelfde coronavirusfamilie is als SARS, is veel minder dodelijk en doodt ongeveer 2-3 procent van de geïnfecteerden, zeggen de Chinese autoriteiten. SARS doodde 9,6 procent van degenen die het hebben gevangen, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

In een mogelijk hoopvol teken daalde het aantal nieuwe gevallen dat de afgelopen 24 uur op zondag werd gemeld echter aanzienlijk ten opzichte van de vorige periode. Nog eens 89 doden werden gemeld, terwijl 2.656 nieuwe gevallen werden toegevoegd voor een totaal van 37.198. Op zaterdag werden 3.399 zaken geteld voor de afgelopen 24 uur. 

Meer dan 300 gevallen in ongeveer twee dozijn landen en twee dodelijke slachtoffers zijn bevestigd buiten het vasteland.

SARS had 774 mensen gedood en 8.098 ziek gemaakt, voornamelijk op het vasteland van China en Hong Kong. 

Deze keer is de reactie veel sneller geweest en landen over de hele wereld passen strengere maatregelen toe om de ziekte te beheersen. 

China heeft ongeveer 50 miljoen mensen in quarantaine geplaatst, voornamelijk in en rond Wuhan, de zwaarst getroffen centrale Chinese stad waar het virus voor het eerst werd ontdekt in december onder mensen die een voedselmarkt hadden bezocht waar levende wilde dieren werden verkocht. 

Een 60-jarige Amerikaanse burger behoorde tot de nieuwe dodelijke slachtoffers in Wuhan, blijkbaar de eerste Amerikaanse dood in de uitbraak. 

Een Japanse burger die in Wuhan werd behandeld en een vermeende zaak was, stierf ook. 

Op zaterdag meldde Japan nog drie gevallen aan boord van een in quarantaine geplaatst cruiseschip voor een totaal van 64. 

Er zijn 3.700 passagiers en bemanningsleden op de Diamond Princess die 14 dagen aan boord moeten blijven.

Premier Shinzo Abe zei dat buitenlandse passagiers op een ander schip, de Westerdam van Holland America, Japan niet worden toegelaten vanwege vermoedelijke viruspatiënten aan boord. 

Het schip, met meer dan 2.000 mensen, was in de buurt van Okinawa en was op zoek naar een andere haven. 

Lees ook:  Naïviteit over de coronacrisis

Hong Kong begon zaterdag een 14-daagse quarantaine in te voeren voor aankomsten van het vasteland van China. 

Het grondgebied heeft geweigerd de grens volledig af te dichten, maar hoopt dat de quarantaine reizigers zal afhouden van het vasteland.

De leiders van China proberen voedsel te laten stromen naar drukke steden ondanks de bestrijding van ziekten en om de angst voor mogelijke tekorten en prijsstijgingen na paniekaankopen weg te nemen nadat de meeste toegang tot Wuhan en nabijgelegen steden was afgesneden. 

Steden in het hele land hebben reisverboden afgedwongen en supermarkten in Beijing zijn begonnen met het eisen van klanten om hun persoonlijke gegevens te registreren en hun temperaturen te laten meten voordat ze naar binnen mogen. 

Autoriteiten hebben hun spijt betuigd over de dood van de 34-jarige Dr. Li Wenliang, die door de politie werd bedreigd nadat hij een maand geleden probeerde alarm te slaan over de ziekte en zelf werd besmet. 

Naar verluidt wordt een team uit Beijing naar Wuhan gestuurd om ‘door de massa gemelde problemen’ met betrekking tot de zaak te onderzoeken. 

Dat was een schijnbare poging om publieke verontwaardiging te stoppen nadat Li’s dood kristalliseerde twijfels over de controles van de regerende Communistische Partij over informatie en klachten dat ambtenaren liegen over of uitbraken van ziekten, chemische lekkages, gevaarlijke consumentenproducten of financiële fraude, terwijl klokkenluiders intimiderend en gevangen werden gehouden. 

De oogarts stierf vorige week in het Wuhan Central Hospital, waar hij werkte en waarschijnlijk het virus opliep tijdens de behandeling van patiënten in de vroege dagen van de uitbraak. 

De politie had in december acht artsen, waaronder Li, berispt voor het waarschuwen van vrienden op sociale media over de opkomende dreiging. Het Chinese Hooggerechtshof bekritiseerde later de politie, maar de regerende Communistische Partij heeft haar greep op informatie over de uitbraak aangescherpt. 

Gebruikers van de Chinese Weibo-microblogservice hebben honderdduizenden berichten achtergelaten die rouwden om Li’s dood en kritiek gaven op de manier waarop hij en de andere zeven werden behandeld. 

Advocaten voor burgerrechten, milieuactivisten, pleitbezorgers voor etnische en seksuele minderheden en politieke dissidenten krijgen routinematig een vergelijkbare behandeling.

Comments

comments