Nederland zet zich schrap voor storm Ciara

Nederland zet zich schrap voor storm Ciara

9 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Nederland krijgt deze zondag te maken met de eerste storm die een naam draagt: Ciara. Het KNMI heeft code oranje afgegeven, wat inhoudt dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast.

Allerlei instanties hebben waarschuwingen afgegeven. Zo zegt Staatsbosbeheer dat er zondagmiddag beter niet in het bos kan worden gewandeld, waarschuwt Rijkswaterstaat dat bestuurders maar beter niet met een caravan of lege vrachtwagen de weg op kunnen gaan en drukt het Rode Kruis mensen op het hart tuinmeubilair op te bergen, de fiets goed vast te zetten en de boodschappen tijdig in huis te halen.

KNMI on Twitter

Zondag #storm #Ciara met later in de middag in het noordwesten zeer zware #windstoten van 100-120 km/uur. In de avond ook landinwaarts zeer zware #windstoten op passage actieve buienlijn. #codeoranje #knmiwaarschuwing. https://t.co/dpPyZhecVg

Een aantal veerdiensten naar de Waddeneilanden vaart niet of alleen in de (vroege) ochtend. KLM heeft veertig Europese vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Uit voorzorg heeft de KNVB al het voetbal afgelast en gaan markten, sportieve evenementen en carnavalsoptochten niet door.

Niet alleen Nederland zet zich schrap voor Ciara, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland.

Storm Ciara: NS rijdt wel volgens dienstregeling

Op diverse plaatsen in het land zorgt de storm voor schade op het spoor. Dat leidt tot vertraging voor reizigers. “We zien inmiddels dat het forse hinder en vertraging oplevert”, zegt een NS-woordvoerder.

Politie Nederland on Twitter

Zondag bereikt de storm Ciara ons land. Stormschade? ✅ Bij acuut gevaar of spoed: bel 112. ✅ Geen acuut gevaar en speelt het in de openbare ruimte? Bel je gemeente. ✅ Geen acuut gevaar, maar wel schade aan je woning of bedrijf? Onderneem zelf actie.

Door een omgevallen boom op het spoor bij Wierden is geen treinverkeer mogelijk tussen Apeldoorn en Enschede en op het traject Zwolle-Enschede. Door een defecte bovenleiding als gevolg van de storm rijden er geen treinen tussen Breda en Tilburg. “Tussen Zaandam-Enkhuizen is een vlag in de bovenleiding gewaaid, waardoor er tot nader order geen treinen rijden op dit traject.”

Door een kapotte bovenleiding vanwege de storm rijden er tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal geen intercitytreinen. Reizigers zijn met alternatief openbaar vervoer zo’n drie kwartier langer onderweg. ProRail denkt dat het nog tot 17.30 uur duurt tot het probleem verholpen is.

Op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) rijden vanwege de storm sinds 13.00 uur geen treinen meer. “De harde wind komt boven onze veiligheidscriteria. De hogesnelheidstreinen worden zoveel mogelijk omgeleid via het reguliere spoornetwerk”, aldus ProRail.

De Nederlandse Spoorwegen gaven eerder al het advies om kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en het weerbericht in de gaten te houden.

ProRail en NS besloten zaterdag dat de treinen zondag in principe volgens de geplande dienstregeling rijden. Mede omdat er op zondag altijd minder treinen rijden, is geen stormdienstregeling ingesteld.

KNVB on Twitter

❗️ | Vanwege de verwachte weersomstandigheden worden de Eredivisiewedstrijden en het gehele amateurvoetbal van zondag afgelast. Lees hier meer: https://t.co/Uxc5Z41QnO.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments