Ontevredenheid met democratie bereikt het allerhoogste niveau

Ontevredenheid met democratie bereikt het allerhoogste niveau

9 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Een nieuw rapport  van het onlangs opgerichte  Centrum voor de Toekomst van Democratie  aan de Universiteit van Cambridge heeft geconstateerd dat ontevredenheid met democratie een wereldwijd hoogtepunt heeft bereikt. Westminster-achtige democratieën (het VK, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS) doen het doorgaans bijzonder slecht op het gebied van democratisch geloof, waarbij het aandeel burgers ontevreden is over de verdubbeling van hun democratie sinds de jaren negentig. In het VK is dit aandeel sindsdien met ongeveer een vijfde toegenomen.

De wereldwijde financiële en economische crisis en de groeiende regionale ongelijkheid binnen een land zijn natuurlijk belangrijke factoren voor de afnemende tevredenheid met de democratie. Maar het rapport van het Centrum suggereert ook dat ‘ tevredenheid met democratie lager is in majoritaire’ winner-takes-all’-systemen dan in consensusgebaseerde, proportioneel representatieve democratieën‘. De antagonistische en vijandige mentaliteit die inherent is aan het verouderde First Past the Post-stemsysteem dat wordt gevonden in de majoritaire democratieën in Westminster-stijl draagt ​​bij aan polarisatie en tribalisme, waardoor burgers minder bereid zijn compromissen te sluiten en het mandaat van rivaliserende politieke partijen of standpunten te aanvaarden. Nieuw-Zeeland is daarentegen de enige democratie in Westminster-stijl die de trend van steeds groter wordende publieke onvrede heeft vermeden, waarschijnlijk als gevolg van de invoering van een  eerlijker stemsysteem  in de jaren negentig.

Deze bevindingen benadrukken de gevaarlijke staat van onze democratie, met steeds dieper wordende ontevredenheid van burgers en terugtrekking

Deze bevindingen benadrukken de gevaarlijke staat van onze democratie, met steeds dieper wordende ontevredenheid van de burger en terugtrekking, maar helaas komen ze niet als een verrassing. Uit de jaarlijkse vertrouwensbarometer van Edelman  bleek dat vertrouwen in instellingen het laagste is dat het ooit in het VK is geweest – we staan ​​voorlaatste in hun ranglijst van vertrouwen, slechts een plek voor Rusland. Evenzo bleek uit een  BMG-enquête  voor de ERS in december 2019 dat 85 procent van de mensen dacht dat de democratie ‘behoorlijk veel’ of ‘veel’ kon worden verbeterd, waarbij 80 procent van de mensen het gevoel had ‘niet veel’ of ‘geen invloed’ op besluitvorming. Slechts 16 procent van het publiek gelooft dat de politiek goed werkt in het VK – en slechts twee procent vindt dat ze een belangrijke invloed hebben op de besluitvorming.

Inderdaad, waarom zouden ze niet? Bij de  algemene verkiezingen van 2019 zijn  de standpunten van bijna 14,5 miljoen kiezers (45,3% van alle kiezers) niet vertegenwoordigd, terwijl niet-gekozen wetgevers  nog steeds  in het House of Lords worden benoemd , zonder een mandaat van en geen verantwoording aan burgers.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Democraten beschuldigden Trump voor het achterhouden van wapens aan neonazi's

Ons gebroken Westminster-systeem – met zijn macht over hamsteren, overcentralisatie en beleidsvorming op korte termijn – gecombineerd met decennia van institutioneel falen en gebrek aan hervormingen, liggen aan de basis van deze ontevredenheid en dit gebrek aan vertrouwen.

Om de bevindingen van Edelman te citeren  : ‘ Hoe bevonden de geboorteplaats van de parlementaire democratie, de’ moeder van parlementen ‘en een gerespecteerde stem van betekenis op het wereldtoneel zich op zo’n ongewone plek? ‘Ons gebroken Westminster-systeem – met zijn macht over hamsteren, overcentralisatie en beleidsvorming op korte termijn – in combinatie met decennia van institutionele mislukking en gebrek aan hervormingen, liggen aan de basis van deze ontevredenheid en dit gebrek aan vertrouwen.

We moeten onze democratie in het groot vernieuwen voordat het te laat is – weg van het gecentraliseerde ‘Westminster-model’ van bestuur, in de richting van een consensusmodel dat een beweging naar evenredige verkiezingen voor beide kamers zou omvatten; decentralisatie van macht en het delen ervan in onze landen en regio’s; en ervoor zorgen dat burgers worden betrokken en bekrachtigd met een oprechte stem over hun democratie.

Westminster heeft behoefte aan een ambitieus, democratische revisie aan in de 21 brengen ste  eeuw. Alleen door over te schakelen naar een eerlijk, evenredig stemsysteem voor Westminster en het House of Lords te vervangen door een door de PR gekozen tweede kamer die alle delen van het VK vertegenwoordigt, kunnen we de macht dichter bij de kiezers brengen, terwijl we de fundamentele waarden van samenwerking en gelijkheid – die allemaal van fundamenteel belang zijn om ervoor te zorgen dat burgers opnieuw tevreden zijn met democratie en hun instellingen vertrouwen.

Om onze democratie nieuw leven in te blazen, roept de Electoral Reform Society op tot :

  • Proportionele vertegenwoordiging : het VK blijft het enige land in Europa dat  First Past the Post gebruikt . Om een ​​einde te maken aan de ramp met het winnen van alle stemmen, pleit de ERS voor het gebruik van de  Single Transferable Vote  (STV), die zowel evenredigheid als een kiesdistrict behoudt.
  • Hervorming van het House of Lords : de ERS stelt  een tweede kamer voor  die op territoriale basis wordt gekozen om te dienen als een forum waar de vier naties (inclusief Engelse regio’s, afhankelijk van hoe ze ervoor kiezen om op nationaal niveau te worden vertegenwoordigd) kunnen samenwerken in de 21 e  eeuw, en onderzoek en herzien het werk van de regering en het Lagerhuis.
  • Een nationale constitutionele conventie onder leiding van burgers :  een conventie moet rekening houden met constitutionele kwesties  (inclusief deconcentratie), voortbouwend op het werk van lokale volksvergaderingen en andere deliberatieve democratische processen om mensen inspraak te geven over hoe zij worden vertegenwoordigd.
  • Lokale burgervergaderingen : we moeten de politiek dichter bij de mensen brengen en de betrokkenheid van burgers op lokaal niveau bevorderen om het vertrouwen in onze democratie te waarborgen. De volksvergaderingen moeten op lokaal  en systematisch en ingebed niveau worden gebruikt om complexe en betwiste kwesties aan te pakken.

truepublica.org.ukLees ook:  Het is de Federalistische fantasie van een mislukte EU die 'hersendood' is, niet de NAVO

Comments

comments