Veroordeeld voor het verzamelen van flessen: Senioren helpen geeft gepensioneerden nieuwe hoop

Veroordeeld voor het verzamelen van flessen: Senioren helpen geeft gepensioneerden nieuwe hoop

9 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Roswitha S. wist in haar behoefte geen andere uitweg. Om een ​​paar euro per dag in haar zak te hebben, begon de 71-jarige gepensioneerde met het verzamelen van statiegeldflessen. Toen werd ze gemeld voor het overtreden en beboet.

“Ik wist niet meer hoe ik mezelf kon helpen,” antwoordt Roswitha S. de vraag waarom ze statiegeldflessen verzamelt. Op een gegeven moment was de behoefte zo groot dat het begon te legen op het treinstation München-Oost in Mülleimern. De 71-jarige vocht tegen schaamte voor twee tot drie euro meer in haar portemonnee. Vijf jaar lang – toen het schokmoment: twee werknemers van een spoorwegexploitant verbood de gepensioneerde het huis binnen te komen met de delicate figuur. Roswitha S. werd gemeld voor het betreden van het terrein en veroordeeld tot een boete van 260 euro.
“Ik wist niet meer hoe ik mezelf kon helpen. Ik ben liever onzichtbaar zodat niemand me kan zien als ik mijn vinger opnieuw aan het handvat in de vuilnisbak snij. ‘

Er blijft 140 euro over voor het leven

Ze moet de boete betalen in termijnen van 20 euro per maand, wat een enorm gat in haar huishoudbudget scheurt. Met een pensioen van 450 euro en een verhoging van de basiszekerheid zullen Roswitha R., minus huur en vaste kosten, slechts 140 euro leven.
Maar wat nog meer een last voor de gepensioneerde is: door het verbod op het huis van de spoorwegexploitant wordt elke reis met het openbaar vervoer een handschoenloop: “Ik mag niet langer het terrein betreden. Je voelt je gewoon een misdadiger. ‘Beschaamd houdt ze haar littekens voor haar gezicht:’ Ik zou liever onzichtbaar zijn zodat niemand me kan zien als ik opnieuw mijn vinger snijd toen ik in de vuilnisbak reikte. ‘ Niemand wil in een tas liggen – zelfs niet na haar dood. “Een kleine nis in de urnenmuur gedurende 10 jaar”, bespaart de senior daarop.

Opgeven is uitgesloten

Haar kleine eenkamerappartement in het oosten van München is versierd met veel foto’s van haar geliefden, in fotolijsten die ze in de prullenbak vindt. “Wat anderen niet meer willen, vindt bij mij een nieuw thuis.” De gepensioneerde strijkt over het geborduurde tafelkleed op de kleine eettafel. “Ik vond ze in de vuilnis, waste ze heet. Het is als nieuw. ”

Opgeven is uitgesloten voor Roswitha R., ze heeft al te veel meegemaakt. Weggegeven door haar ouders als kind, misbruikte haar pleegmoeder haar als schoonmaker: “Omdat ik zo klein was, moest ik het bijgebouw schoonmaken – van binnenuit.” Op 14-jarige leeftijd moest ze helpen met de bouw, later was ze een schoonmaker en verzorger. “Niemand wil me vandaag meer. Ik ben 71 jaar oud, heb osteoporose en mijn knieën doen pijn. “
Maar ze heeft de slechtste tijd gehad sinds ze werd ondersteund door LichtBlick Seniorenhilfe. De vereniging maakt haar 35 euro per maand over op haar rekening, financiert haar speciale schoenen, die ze zo hard nodig heeft vanwege haar artrose en de pijn aan haar voeten. Na 11 jaar kan ze eindelijk zelf een nieuw jasje kopen met vouchers voor kleding. “De baas van LichtBlick is een engel. Het geeft me moed om deze steun te ervaren en ik zal mezelf niet teleurstellen omdat ik een staande man ben! ”

Comments

comments