Fans moeten racisme in het stadion melden via de app

Fans moeten racisme in het stadion melden via de app

11 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

AMSTERDAM. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de overheid hebben een concept van € 14 miljoen gepresenteerd om racisme in het voetbal aan te pakken . Het actieplan “Ons voetbal is van iedereen” omvat strengere straffen, sterkere videobewaking en een app waarmee stadionbezoekers racistische acties kunnen melden. “We maken het voor spelers, clubs en fans gemakkelijker om discriminerende uitspraken te melden. We maken het gemakkelijker om bewijs te verzamelen, zodat de daders sneller kunnen worden gestraft ‘, legt de KNVB zijn strategie uit. Er zijn in totaal 20 maatregelen gepland.

In de app kunnen fans anoniem “alle vormen van discriminatie” melden. “Door een vragenlijst in te vullen, een opgenomen bericht achter te laten of een foto te uploaden.” Alle rapporten zouden worden geregistreerd en doorgestuurd naar de KNVB. De app is gebaseerd op het model van bestaande applicatiesoftware in Engeland. “Rapporten, signalen, een zware bewijslast, maar ook persoonlijke gegevens zijn noodzakelijk.”

Anne Frank Huis ontwikkelt ‘fair play workshops’ voor scholen 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevordert ook verbeterde camerasystemen en andere beveiligingsmaatregelen voor stadions. Hiertoe zou jaarlijks 87 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. De geïdentificeerde daders worden geconfronteerd met maximaal tien jaar verbod op het stadion. Een “expliciete focus” ligt op “straffen die leiden tot meer bewustzijn en een verandering in gedrag “, zegt het plan.

Lees ook:  De opkomst van de Amerikaanse Gestapo

De vereniging is ook van plan om trainers en scheidsrechters op te leiden en het bewustzijn van het probleem van racisme te vergroten. Het is belangrijk “wanneer positief gedrag wordt beloond en goede voorbeelden worden gegeven”. Voor het begin van het volgende seizoen moeten 5.000 scheidsrechters en 65 werknemers worden opgeleid. Het Anne Frank Huis in Amsterdam ontwikkelt ook ‘fair play-workshops’ voor jeugdwerk op scholen.

KNVB on Twitter

Ons voetbal is van iedereen. En daarin is geen ruimte voor racisme. Samen met @MinVWS, @ministerieJenV en @MinisterieSZW heeft de KNVB het plan “Ons voetbal is van iedereen” gepresenteerd: https://t.co/mnN7AIRNje. 🤜🏻🤛🏾 #onsvoetbalisvaniedereen

Racistische gezangen tegen een Excelsior Rotterdam-speler afgelopen november waren aanleiding voor de acties van de Nederlandse overheid en de voetbalbond.

Samen met clubs, spelers, coaches, scheidsrechters en politici waren de projecten gericht op het creëren van “een front tegen racisme en discriminatie”. 600 amateurclubs en 34 professionele clubs nemen de komende drie jaar deel aan het programma.

 

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments