Yi Gang wil de crash door coronavirus met een biljoen stoppen

Yi Gang wil de crash door coronavirus met een biljoen stoppen

11 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De coronavirus-epidemie schokt de Chinese economie. In Shanghai ondervinden aandelen het grootste dagelijkse verlies sinds 2007. De crash moet nu worden gestopt met enorme bedragen aan centralebankgeld. Maar één indicator geeft een hint van slechte dingen – ook voor de wereldeconomie.

$ 370 miljard verloren op één dag: de Chinese aandelenbeurzen leden maandag aan een van de grootste kapitaalverlies ooit, meldt Reuters. De grote aandelenindexen in Shanghai en Shenzhen daalden met 7 tot 10 procent, de handel moest vroegtijdig worden beëindigd nadat de verliezen van de Shanghai-composiet zich hadden opgestapeld tot 7 procent. Deze noodrem, een automatisch stopmechanisme, trad pas in het begin van het jaar in werking om massale paniekverkopen te voorkomen. Korte verkopen waren ook verboden. Maar Aziatische investeerders verwachten nu een grote economische crash in China en willen alleen maar uit hun investeringen komen.

De Chinese centrale bank probeert wanhopig de paniek tegen te gaan met een gigantische injectie van geld. De centrale bank heeft commerciële banken maandag 1,2 biljoen yuan aan liquiditeit verstrekt. Na een speciale sessie onder leiding van gouverneur Yi Gang, zwoer de centrale bank om “elke financiële crisis” te voorkomen. Yi Gang had de kredietverlening de afgelopen maanden gestimuleerd, toen de Chinese economie traag was als gevolg van de handelsoorlog met de Verenigde Staten, en haar vereisten vijf keer versoepeld. Maar dat is niet langer genoeg. Het kan nog een triljoen kosten, omdat de nervositeit op de markten enorm is. De grote Amerikaanse bank Morgan-Stanley waarschuwt dat de paniekverkopen waarschijnlijk zullen toenemen.

De officiële verklaring van de centrale bank dat de beschikbare middelen in het banksysteem 900 miljard yuan hoger waren dan vorig jaar, wordt geïnterpreteerd als een demonstratieve poging om te kalmeren. Maar als zo’n krachtige centrale bank zelfs op het liquiditeitsaanbod aan banken moet wijzen, bestaat er een risico op een enorme onbalans. De Standard Chartered Bank in Singapore vat samen. “Niemand weet momenteel hoeveel erger het zal worden.”

Industrie, consumptie, transport – alles stort in

De zorgen op de kapitaalmarkt zijn gebaseerd op het dramatische nieuws als gevolg van de coronavirus-epidemie. Meer en meer bedrijven – waaronder de grote autofabrikanten en elektronicafabrikanten – stoppen hun productie volledig. Honda Motor, die drie fabrieken heeft in de crisisstad Wuhan en daar ongeveer 750.000 voertuigen produceert, heeft ze gesloten. Toyota Motor kondigde ook plannen aan om zijn vier autofabrieken en acht fabrieken voor auto-onderdelen in China te sluiten. BMW heeft de Shenyang-fabrieksvakantie ook met één week verlengd tot 9 februari. Ongeveer 18.000 werknemers produceren er elk jaar een half miljoen auto’s en motoren. “De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers is een topprioriteit”, aldus het bedrijf.

Het verbruik daalt ook sterk. Warenhuizen sluiten in rijen, McDonald’s en Starbucks hebben meer dan 2.000 filialen en Ikea heeft de helft van haar 30 filialen gesloten met in totaal bijna 14.000 werknemers. Zelfs Google sluit alle kantoren in China, Hong Kong en Taiwan. Veel luchtvaartmaatschappijen, zoals Lufthansa, hebben hun vluchten naar China wekenlang opgeschort. De sluiting van hele grootstedelijke gebieden zal waarschijnlijk de Chinese economie plotseling doen instorten – en daarmee de wereldeconomie mee slepen. Alleen al de vier grote Duitse autofabrikanten Audi, VW, Daimler en BMW genereren meer dan een derde van hun winst in China. Hele toeleveringsketens van belangrijke industrieën breken nu af.

Lees ook:  Black Friday komt eraan en 48 miljoen Amerikanen hebben nog steeds kerstschuld van vorig jaar

Eén indicator is vooral eng voor economische experts en effectenmakelaars: de Baltic Dry Index. Het meet de vrachttarieven voor transporten over zee en wordt beschouwd als een goede maatstaf voor de wereldwijde handel en economische activiteit, omdat meer dan 90 procent van de wereldhandel over water wordt uitgevoerd. “Het vertoont een bloedbad”, waarschuwt een analist in Londen. De index voor bijzonder grote schepen (capesize), die in september nog 5.000 punten bedroeg, heeft nu 20 punten bereikt .

Dit betekent dat er momenteel bijna geen vraag is naar grote scheepstransporten (vooral van grondstoffen). Reders verkiezen de schepen liever gratis te charteren dan de exploitatiekosten zelf te betalen tijdens de tussenstop. Maar de bredere Baltic Dry Index, die in oktober nog op 2000 punten stond, is nu gedaald tot onder de 500 punten. Dat betekent: de internationale vrachttarieven zijn in vrije val en wijzen op een ernstige malaise in de wereldeconomie. De index is al decennia lang een betrouwbare indicator van de wereldeconomie.

Zelfs goud schijnt niet

Het verreikende isolement van China is een historische schok voor de geglobaliseerde economie, omdat de massaproductie van veel producten afhankelijk is van stabiele supply chains. Maar momenteel zijn de grondstoffenleveringen in verval. De plotse daling van de vraag naar ruwe olie verlaagde de prijs alleen al met maandag met 6 procent. De olieprijs is sinds het begin van het jaar met 15 procent gedaald. Opec is al een noodvergadering aan het plannen. Maar andere grondstoffen signaleren ook een inzinking van de industriële vraag. Koper kostte op oudejaarsavond 6.000 euro per ton, nu slechts 5.000 euro. De ton nikkel kost meer dan 16.000 euro in de herfst, vandaag kun je er 10.000 krijgen.

Zelfs goud schijnt niet in deze crisis. Uit angst voor de wereldwijde crash zou de goudprijs normaal moeten stijgen als een beveiliging tegen de crisis. De Chinezen behoren echter tot de grootste consumenten van fysiek goud ter wereld en als ze falen, kan de prijs nauwelijks permanent stijgen. De World Gold Council meldt een echte inzinking van de vraag vanuit China in de twee marktsegmenten “sieraden” en “bars & munten”.

Dit is vooral merkbaar geworden in Hong Kong. Hong Kong zakte verder in een recessie in het laatste kwartaal van 2019. Voor seizoensinvloeden kromp de economische macht in de maanden oktober tot december met 2,9 procent in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. In het voorgaande kwartaal was de min 2,8 procent volgens bijgewerkte cijfers. Het reële bbp daalde het afgelopen jaar met 1,2 procent – de eerste jaarlijkse daling sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008/9. Als u goed nieuws uit China zoekt, heeft u momenteel enorme telescopen nodig.

Lees ook:  Thierry Baudet ageert tegen Ruttes coronabeleid: ‘Ongekend aantal doden, uiterst twijfelachtig resultaat!’

Comments

comments