Kan het nieuwe coronavirus wereldwijd 50 miljoen mensen doden?

Kan het nieuwe coronavirus wereldwijd 50 miljoen mensen doden?

12 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Als de verspreiding van het nieuwe coronavirus niet wordt gestopt, kan het 60 procent van de wereldbevolking infecteren en 1 op de 100 geïnfecteerden doden – ongeveer 50 miljoen mensen.

Dit is wat Gabriel Leung, voorzitter van de geneeskunde voor volksgezondheid aan de Universiteit van Hong Kong, op 11 februari tegen de krant The Guardian vertelde . Heeft hij gelijk? Het korte antwoord is dat niemand het weet, omdat er nog veel dingen zijn die we nog niet weten over het virus.

Ten eerste, kunnen we voorkomen dat het zich wereldwijd verspreidt? Tot nu toe zijn er meer dan 40.000 gevallen in China geweest en hebben 24 andere landen ongeveer 300 gevallen gemeld. Het virus verspreidt zich veel gemakkelijker dan andere coronavirussen die van dieren op mensen zijn gesprongen.

Het stoppen van de verspreiding vereist het identificeren en isoleren van degenen die geïnfecteerd zijn. Dit kan vooral moeilijk zijn, omdat sommige mensen besmettelijk kunnen zijn, zelfs als ze slechts milde symptomen hebben . En hoewel de gemiddelde tijd van mensen die geïnfecteerd zijn om symptomen te vertonen ongeveer drie dagen is, kan deze soms wel 24 dagen duren – meer dan de quarantaineperiode van twee weken die momenteel wordt aanbevolen.

China neemt drastische maatregelen om het virus te beheersen, maar het is niet duidelijk of ze werken. Er is een daling opgetreden in het aantal nieuwe gevallen dat per dag wordt gemeld, maar dit kan te wijten zijn aan overweldigde ziekenhuizen. Het lijkt er ook op dat China nu geen mensen meetelt die positief testen op het virus maar geen symptomen vertonen.

Alex Lam 林偉聰 on Twitter

Over 100 cases have been deducted over the past 2 days. The concerning problem is that authorities do not disclose the no. of symptom-less infected patients after they count them separately. There will be no way of knowing the exact magnitude of the outbreak.

Er is een goede kans dat rijke landen het straaltje gevallen bevatten dat momenteel wordt ontdekt. De zorg is dat het virus zich al wijd verspreidt in landen die niet over de middelen beschikken om het te detecteren.

Lees ook:  Klimaatactivisme in de tijd van het coronavirus

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat we mogelijk alleen ‘het topje van de ijsberg’ zien . Als dat zo is, zijn de kansen om een ​​wereldwijde pandemie te voorkomen laag.

Tedros Adhanom Ghebreyesus on Twitter

There’ve been some concerning instances of onward #2019nCoV spread from people with no travel history to 🇨🇳. The detection of a small number of cases may indicate more widespread transmission in other countries; in short, we may only be seeing the tip of the iceberg.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDat brengt ons bij de volgende vraag: hoeveel mensen worden besmet als het virus wereldwijd wordt? Naar schatting is 24 procent van de wereldbevolking besmet door de H1N1-varkensgrieppandemie van 2009, ondanks dat oudere mensen een reeds bestaande immuniteit hadden omdat ze waren blootgesteld aan vergelijkbare virussen.

Voor zover we weten, heeft niemand al bestaande immuniteit voor het coronavirus van 2019. Elke geïnfecteerde persoon lijkt ook gemiddeld twee tot vier anderen te infecteren, vergeleken met 1,5 voor griep. Dus de schatting van Leung van 60 procent besmet lijkt plausibel, maar we kunnen niet met zekerheid zeggen.

“Je kunt niet echt inschatten wat hier aan de hand is”, zegt David Heymann van de London School of Hygiene and Tropical Medicine, die de wereldwijde reactie leidde op de SARS-uitbraak in 2003.

Lees ook:  Iraanse journalisten en kunstenaars nemen afstand van het regime

De ernst van het virus is ook van cruciaal belang. Vroege schattingen van het sterftecijfer door nieuwe ziekten zijn meestal veel hoger dan het werkelijke cijfer, omdat alleen ernstige gevallen worden gedetecteerd. Er wordt nu bijvoorbeeld gedacht dat de griep in 2009 1 op de 5000 mensen heeft gedood , veel minder dan eerst werd gevreesd.

De eerste meldingen van een sterftecijfer van 2 procent vanaf het coronavirus 2019 waren gebaseerd op het delen van het aantal sterfgevallen door het aantal bevestigde gevallen. Maar dit houdt geen rekening met de vertraging tussen mensen die ziek worden en ofwel herstellen of sterven, of het feit dat artsen alleen mensen testten die al longontsteking hadden – de ernstigste gevallen.

Op basis van schattingen van het aantal milde gevallen die niet worden geteld, berekent Neil Ferguson van Imperial College London dat 1 procent van de geïnfecteerden sterft – hetzelfde percentage dat werd gebruikt om de schatting van 50 miljoen sterfgevallen te berekenen. Dit kan nog steeds een overschatting zijn, niet in de laatste plaats omdat behandelingen in ontwikkeling het sterftecijfer verder kunnen verlagen.

Maar de schatting van Leung mist eigenlijk een andere mogelijke doodsoorzaak door het coronavirus – mensen die sterven omdat de normale gezondheidszorg door de uitbraak wordt verstoord.

“De zorgen zijn niet alleen degenen die besmet zijn door het coronavirus zelf, maar alle services die niet langer worden uitgevoerd”, zegt Devi Sridhar van de Universiteit van Edinburgh, Verenigd Koninkrijk. “Je zult allerlei domino-effecten zien.”

Lees ook:  Het buitenlands beleid van de VS is een mislukking, wie de president ook is

Deze zullen het ernstigst zijn in arme landen wier gezondheidssystemen het al moeilijk hebben. Kinderen begonnen bijvoorbeeld te sterven aan mazelen toen de vaccinatie stopte tijdens recente ebola-uitbraken in Afrika . “UNICEF noemt dit de ontelbare doden”, zegt Sridhar.

Zelfs rijke landen kunnen het echter moeilijk hebben. De plannen voor pandemie in het VK zijn ongeveer van dezelfde omvang als de H1N1-griep van 2009, waarbij wereldwijd tot 500.000 mensen zijn omgekomen.

Paul Hunter van de Universiteit van East Anglia, VK, denkt dat het coronavirus nog minder mensen zal doden dan de griep van 2009. “Ik verwacht niet dat we die graad van fataliteit zullen hebben met dit coronavirus, maar ik heb het misschien mis”, zegt hij. “Als het veel erger is dan H1N1, dan zou het verschrikkelijk moeilijk te hanteren zijn.”Comments

comments