Er zijn steeds meer zwaarlijvige kinderen vanwege de advertenties

Er zijn steeds meer zwaarlijvige kinderen vanwege de advertenties

13 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Heb je ooit de hoeveelheid calorieën opgemerkt die we eten als we naar de film gaan? Popcorn, snoepjes, chocolaatjes … Gevangen door de beelden van de film, verlieten we al deze producten binnen enkele minuten. Zonder kunnen we uitleggen hoe, in een oogwenk, zas! De tas is helemaal leeg. En de maag vol.

Dat we onbewust eten, ontvoerd door films of televisieprogramma’s, zonder belang te hechten aan de kwantiteit of kwaliteit van de ingenomen producten, is niet triviaal. Verschillende studies associëren televisie kijken met een hogere inname van producten van lage voedingskwaliteit maar met een hoge calorische waarde.

Dit feit is vooral alarmerend bij kinderen, omdat volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 40% van de Spaanse kinderen zwaarlijvig of te zwaar is. Het cijfer plaatst Spanje aan de top van Europa wat betreft obesitas bij kinderen, naar de rest van Europa doet het niet veel beter..

Advertenties vol met HFSS

Het probleem wordt verergerd wanneer wat op het scherm wordt geprojecteerd advertenties zijn van voedingsmiddelen en dranken met een hoge calorische waarde en een lage voedingswaarde. Internationaal bekend met het acroniem HFSS ( High Fat Sugar Salt ).

Vastbesloten om cijfers te geven aan de situatie, hebben we onlangs een studie van het UOC gelanceerd om de impact van televisiereclame op Spaanse kinderen van 4 tot 12 jaar te analyseren. Laat je immers niet misleiden door de opkomst van digitale media bij minderjarigen. De “gekke doos” heeft nog steeds alomtegenwoordigheid in Spaanse huizen. Volgens gegevens van de Media Research Association (AIMC) kijkt 99% van de jongens en meisjes regelmatig televisie-inhoud en 80% consumeert deze dagelijks.

Lees ook:  Armoede in de VS: Wat willen de 're-open' demonstranten eigenlijk met Operation Gridlock? (video´s)

Het zorgwekkende is dat het grootste deel van dit verbruik wordt uitgevoerd tijdens strips die niet worden beschermd door de regulering van de bescherming van minderjarigen. En dat betekent dat de meeste campagnes die invloed hebben op kinderen, gericht zijn op tieners of volwassenen.

Als je dit eet, spring je van vreugde

Onze directe conclusie is dat de voedingskwaliteit van de geadverteerde voedingsproducten tussen 2016 en 2018 het meest wordt bekeken door minderjarigen. Dat en dat, naarmate de voedingswaarde van de aangekondigde producten afneemt, neemt de aanwezigheid van elementen toe die ideeën overbrengen die verband houden met positieve ervaringen.

Koekjes, industrieel gebak en andere producten met een lage voedingswaarde zijn gekoppeld aan concepten zoals plezier, geluk, avontuur en succes. Wat de kleintjes in huis aanmoedigt om ze te consumeren.

Deze relatie tussen eten en positieve ervaringen is vooral alarmerend als we bedenken dat emotioneel eten vaker voorkomt . Dat wil zeggen dat mensen die moeite hebben met het beheersen van hun emoties, deze tekorten proberen te compenseren door voedsel te eten dat rijk is aan energie maar niet erg voedzaam. Dat verklaart waarom verschillende eerdere onderzoeken de consumptie van voedsel met een lage voedingswaarde en een lage persoonlijke stemming in verband brengen.

Er is ook aangetoond dat reclame voor hedonische producten – producten die u voor uw plezier zou eten, maar zonder honger, zoals chocolade of chips – het gedrag kan beïnvloeden en eetstoornissen kan veroorzaken, zoals eetstoornissen.

Lees ook:  Protest en rellen na dood zwarte man bij arrestatie in VS: "Heerst echt gevoel dat zwarten tweederangsburgers zijn"

Ondervoeding en kort

De eerste gevolgen zijn niet lang op komst. UNICEF heeft al gewaarschuwd dat steeds meer kinderen meer calorieën eten dan zou moeten met minder voedingsstoffen dan ze nodig hebben. Snel en modern eten verstoort het traditionele en gezonde. Ondervoeding verspreidt zich als buskruit. Tot het punt dat de gebruikelijke consumptie van koekjes, bereide gerechten en frisdranken verband houdt met een afname van de status van minderjarigen.

Het ziet er niet goed uit als we bedenken dat tegelijkertijd de fysieke activiteit van de kinderen is afgenomen ten gunste van digitale vrije tijd. Zoals dagen geleden gemeld door de Verenigde Naties (VN), doet 80% van de tieners minder dan een uur per dag aan lichaamsbeweging, ruim onder hun aanbevelingen.

Al deze gegevens tonen aan dat de huidige reclameregeling voor levensmiddelen opnieuw moet worden bekeken. Niet alleen omdat jongens en meisjes onbeschermd worden gelaten vanwege hun televisieconsumptie in volwassen bands. Ook omdat het nodig zou zijn om hedonistische reclametoespraken te beteugelen, die negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van mensen, met name de meest kwetsbaren.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Obesitas en andere ernstige gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat het coronavirus meer Amerikanen kan doden


Comments

comments