Is het Corona-virus een zwarte zwaan?

Is het Corona-virus een zwarte zwaan?

13 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Black Swan is een onverwachte gebeurtenis met een enorm gevolg die de financiële markten plotseling van de rails kan gooien en ons leven, ons bedrijfsmodel of de wereld als geheel compleet kan veranderen. Zwarte zwanen zijn zeldzaam, maar ze kunnen overal verschijnen. De term werd bedacht door publicist en beurshandelaar Nassim Nicholas Taleb in zijn boek ” The Black Swan : The Power of Most Unlikely Events”, dat in 2007 werd gepubliceerd .

Taleb beschrijft dat mensen zich op hun gemak voelen in een ‘zone van het voorspelbare’ en dat uiterst onwaarschijnlijke gebeurtenissen nauwelijks een rol spelen bij risicobeoordeling. Deze komen echter vaker voor dan verwacht, zoals de subprime-crisis in de Verenigde Staten, het Lehman-faillissement of de tsunami in Japan met de daaropvolgende kernramp in Fukushima.

De huidige ontwikkelingen baren zorgen dat het coronavirus zo’n “zwarte zwaan” zou kunnen zijn. Na een wijziging in de detectiemethode is het aantal statistisch geregistreerde infecties met het coronavirus in China  bijna vertienvoudigd vergeleken met gisteren . Zoals de Chinese staatstelevisie   meldde, werden volgens het dagelijkse nieuws 14.840 gevallen nieuw geregistreerd in de bijzonder zwaar getroffen provincie Hubei  .

De dag ervoor waren 1638 nieuwe infecties gemeld in Hubei. Het aantal gevonden sterfgevallen door coronavirus in de provincie is meer dan het dubbele toegenomen. Er zijn 242 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, waarmee het totale aantal sterfgevallen in de provincie sinds het begin van de ziekte op 1.310 komt. De autoriteiten hebben gisteren 97 doden gemeld. De CP-leider van de provincie Hubei is afgezet, de Chinese politiek staat  onder druk vanwege het controversiële informatiebeleid

Duitsland is buitengewoon slecht voorbereid

Er is geen gecoördineerde Europese aanpak voor bescherming tegen de pandemie. Duitsland is ook zeer slecht voorbereid op een meer waarschijnlijke pandemie, zei  professor Christian Droste , hoofd van het Instituut voor Virologie van de Charité vanmorgen  op Deutschlandfunk : “De gezondheidscentra in Duitsland zijn slecht uitgerust, ze hebben te weinig personeel, maar ze moeten Organiseer rapportagesysteem ”.

Hij beschouwde de ziekenhuizen als een nog groter probleem: “Alleen al in de afgelopen tien jaar zijn er zoveel reserves uit de gezondheidszorg gereduceerd dat het ons nu aan een pandemie ontbreekt”. In een dergelijke situatie moet het systeem voldoende reserves hebben om de stroom van patiënten te organiseren. Maar dit is niet het geval: “Het is natuurlijk het geval dat u ook ernstige gevallen heeft, en deze mensen moeten op de intensive care worden behandeld – en bedden zijn altijd schaars op intensive care-units.”

De verspreiding van de ziekte en pogingen om het te beteugelen staan ​​ook op het punt om grote delen van de wereldeconomie te  verlammen . “Ze zijn een van de grootste kortetermijnbedreigingen voor de wereldwijde groei”, zegt  Neil Shearing, chief economist bij Capital Economics . De uitbraak van het coronavirus treft de Chinese exporteconomie dramatisch en verstoort de wereldwijde toeleveringsketens. De tweede grootste economie ter wereld is in twee weken bijna tot stilstand gekomen.

Lees ook:  Anarchie van bovenaf

Impact groter dan SARS

De impact zal naar verwachting veel groter zijn dan de uitbraak van Sars, een ander coronavirus dat in 2002 in China uitbrak. De Chinese economie is nu meer dan vier keer groter en meer verbonden met de rest van de wereld. 

Belangrijke centra, waaronder de stad Wuhan – het epicentrum van de crisis – zijn grotendeels gesloten. Bedrijven in en rond Wuhan zijn ‘s werelds grootste exporteurs van elektrische en elektronische componenten. “De uitbraak van het coronavirus zal de wereldwijde productiesector waarschijnlijk in een recessie houden in de eerste helft van 2020. Elektronica en computers lopen het grootste risico ‘, zegt Ana Boata,  econoom bij Allianz Research . Maar het aanbod van in de regio geproduceerde geneesmiddelen dreigt ook te worden onderbroken .

Bovenal heeft Wuhan zich ontwikkeld tot een hub voor de explosieve export van auto-onderdelen en accessoires in China, de sector is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd en de export van motoren en motoronderdelen verviervoudigd. Veel van deze productiefaciliteiten zijn gesloten. De Italiaans-Amerikaanse fabrikant Fiat Chrysler ziet het gevaar dat hij door een gebrek aan onderdelen zijn hele productie binnen een paar weken moet stilleggen. Hyundai werd al in de eerste week van februari gedwongen zijn Zuid-Koreaanse fabrieken te sluiten; Volkswagen heeft de hervatting van de productie in zijn Chinese fabrieken uitgesteld tot 17 februari. 

De opkomende Aziatische landen worden bijzonder hard getroffen door de ontwikkeling. Meer dan een derde van de invoer van industriële goederen naar Zuid-Korea, Vietnam, Indonesië en de Filippijnen komt uit China. “De rol van China in het centrum van wereldwijde toeleveringsketens vergroot de kans dat de verstoring zich naar andere landen zal verspreiden”, zegt econoom Neil Shearing. “De economieën in opkomende Aziatische landen zien er het meest kwetsbaar uit, net als bedrijven die actief zijn in zowel de technologie- als de elektronicasector.” 

In de Duitse auto-industrie, die al in een crisis zit als gevolg van zelfgemaakte problemen en politieke vereisten (Mercedes heeft bijvoorbeeld net aangekondigd dat er 15.000 banen zullen worden geschrapt), branden alle gevarenlichten. 

Volgens een analyse van Ernst & Young zijn BMW, Daimler en Volkswagen  bijzonder afhankelijk van de Chinese markt. Meer dan een op de drie auto’s die Volkswagen, BMW en Daimler in 2018 verkochten, ging naar de Chinezen. De afhankelijkheid is het grootst bij Volkswagen: Europa’s grootste autofabrikant verkoopt ongeveer 40 procent van zijn voertuigen in China – meest recent 4,2 miljoen. Het in Wolfsburg gevestigde bedrijf heeft alleen al een marktaandeel van meer dan 18 procent.

Op maandag 7 januari  zei Volkswagen-CEO Herbert Diess , die persoonlijk het strategisch management van de Chinese activiteiten wilde overnemen, tegen journalisten in Beijing: “De toekomst van Volkswagen wordt bepaald op de Chinese markt.” Deze verklaring kan een noodlottig voorteken blijken te zijn.

Lees ook:  250 miljard voor "vluchtelingen" - pinda's voor het gezondheidssysteem

Comments

comments