Waarom zijn Amerikaanse troepen nog steeds in Syrië?

Waarom zijn Amerikaanse troepen nog steeds in Syrië?

13 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Amerikaanse troepen in Syrië waren   eerder vandaag betrokken bij een incident met Syrische regeringstroepen en lokale burgers waarbij één Syrische soldaat werd gedood:

Syrische media gerund door de staat, zeiden dat vier Amerikaanse voertuigen werden gestopt bij een controlepost van het Syrische leger en vervolgens werden omringd door honderden mensen die een Amerikaanse vlag verwijderden. Niet-geverifieerde video’s die op sociale media werden gedeeld, toonden burgers die schreeuwden en vloekten tegen Amerikaans personeel.

Mensenrechtenactivisten zeiden dat Amerikaanse troepen een Syrische soldaat doodschoten nadat hij zijn pistool in de lucht had geschoten.

Jenan Moussa on Twitter

This video shows the chaos &shooting at a Syrian checkpoint after an American army convoy arrived in a village near Qamishli. In vid, you can see Syrian armed men firing at US vehicles but not clear if U.S. soldiers opened fire earlier. Also visible is Russian vehicle. @akhbar https://t.co/7ZPIsvFd16

Vorige maand hebben Amerikaanse troepen Russische troepen fysiek geblokkeerd om verder te gaan langs een weg in de buurt van de stad Rmelan, Syrië. Amerikaanse troepen handelden op bevel van president Trump, die in oktober zei dat Washington olievelden zou “beschermen” die momenteel onder controle zijn van de anti-Assad, Koerdische Syrische defensietroepen.

Ondertussen treden de Russen op namens de Syrische president Bashar Assad, die zegt dat de staat uiteindelijk de controle heeft over die velden. Hoewel in dit geval geen schoten werden afgevuurd, gaan de strijdkrachten van Moskou de volgende keer misschien niet zo stil.

Amerikaanse functionarissen boden weinig details over de stand-off in januari, maar generaal Alexus Grynkewich, plaatsvervangend commandant van de anti-ISIS campagne, zei: “We hebben een aantal verschillende contacten gehad met de Russen ter plaatse.” Eind vorige maand de Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens gemeld: “De spanningen zijn de laatste dagen aanzienlijk toegenomen tussen Amerikaanse en Russische strijdkrachten in de noordoostelijke regio’s van Syrië.”

De president presenteert de Amerikaanse missie in Syrië in termen van het stelen van Syrische hulpbronnen, maar wat het officiële excuus ook is, er is geen juridische reden voor Amerikaanse troepen om welke reden dan ook te opereren. Het Congres heeft hen nooit gemachtigd om daar te zijn, ze zijn er niet om de VS tegen iets te verdedigen en er is geen internationaal mandaat voor hun aanwezigheid. Meer dan een jaar is verstreken sinds de eerste veronderstelde terugtrekking die zich nooit heeft voorgedaan. Amerikaanse troepen zijn daar niet bezig, en hoe langer ze daar blijven, hoe groter de kans dat sommigen van hen voor niets gewond raken of gedood worden. Elke dag dat de president troepen in Syrië houdt, brengt hij ze in gevaar op een missie die geen Amerikaanse belangen dient.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments