Amerika en Israël tegen de wereld

Amerika en Israël tegen de wereld

14 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Mijn Spotify workout-afspeellijst is een time warp. Opgroeien in een arbeidersbuurt in New York City in de jaren 1990 en begin 2000, was luisteren naar populaire hiphop aan de oostkust praktisch vereist. Dus op een recente ochtend, waarin ik van plan was een column over Israël / Palestina te schrijven, ging ik op pad naar Jay-Z & Beyonce’s beroemde power-couple-jam, ” Bonnie and Clyde . ‘Het nummer draait rond een voormalige straat kerel en zijn loyale vriendin, klaar om het op te nemen tegen de wereld zoals het outlaw-koppel van de titel  .

Ironisch genoeg zette dit me aan het denken over de VS en Israël, president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin (Bibi) Netanyahu. Omdat, als we eerlijk zijn met onszelf, de idem net zo gemakkelijk de nog frisse politieke romantiek van ‘B en D’ kan beschrijven, evenals de 70-jarige relatie tussen de VS en Israël.

Premier Netanyahu heeft onlangs, en waarschijnlijk vanuit zijn perspectief,  Donald Trump  ‘de beste vriend die Israël ooit in het Witte Huis heeft gehad’ genoemd. Netanyahu heeft zich maar al te bereid getoond om politieke loyaliteit voor geschenken in te wisselen, en misschien heeft niemand bood hem meer aan dan de 45e president van de Verenigde Staten. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot: het  verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem , het erkennen van de soevereiniteit van Israël over de betwiste  Golan Heights-regio  (waarna Bibi een Golan- spookstadnederzetting noemde   voor The Donald), en meer dan 50 jaar Amerikaans beleid omkeren  door te verklaren dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever het internationale recht niet schenden. In het licht van deze weggeefacties zouden de voorwaarden van de nieuwste vredesovereenkomst van de regering voor het Heilige Land geen verrassing moeten zijn.

In karakteristieke bashful-stijl heeft Trump zijn Israël-Palestina-plan de ‘ Deal of the Century’ genoemd . Maar zelfs een vluchtige lezing van het lange voorstel en een elementair begrip van de geschiedenis van de betwiste regio, onthullen dat het niets meer is dan een ‘rauwe deal ‘die   het Palestijnse volk effectief wist . ‘Oplichting’, ‘Verraad’, ‘Bedrog’ of ‘Schande van de eeuw’ zouden allemaal nauwkeurigere beschrijvingen zijn.

De VS zijn nooit een ‘eerlijke makelaar’ in het Heilige Land geweest en hebben   Israël sinds de Tweede Wereldoorlog meer financiële steun gegeven dan aan enig ander land. Het is dus geen verrassing dat het de Palestijnen zijn die  het meeste verliezen in dit voorstel: alle schijn van een aaneengesloten soevereine staat, controle van hun eigen grenzen, een kapitaal met gelijke status in Oost-Jeruzalem, elk “recht op terugkeer” voor verdreven vluchtelingen of restitutie van land gestolen door Israëlische kolonisten.

Trump, ooit de corrupte vastgoedmagnaat, lijkt te geloven dat hij de onvoorwaardelijke overgave van Palestina kan afkopen met een paar bescheiden subsidies voor een achterwerk. Het is Afpersing 101, en nog een ander voorbeeld van Trump’s giftige onderhandelingsstijl. Allianties zijn betekenisloos en alles is transactief.

Dat de voorwaarden van de deal zijn onderhandeld door Jared Kushner, de 39-jarige schoonzoon van de president en  een miljardair  zonder expertise in diplomatie of de Arabische wereld, maakt het des te cynischer en beledigender.

Het plan van Trump heeft absoluut  nul  kans om vrede te brengen in een met bloed doordrenkt land, en gezien het feit dat dit de laatste is in een lange reeks steeds slechtere deals van de ‘internationale gemeenschap’ (lees: Israëlische leiders en hun Amerikaanse bondgenoten), het ‘ Het zou moeilijk zijn om Palestijnen de schuld te geven voor het opnemen van wapens. Waarom  niet  opstaan ​​in een derde intifada? Vertel me, wat moeten ze echt verliezen als het enige alternatief Trump’s take-it-or-leave-it-bedreiging is? Zelfs als gewapend Palestijns verzet historisch  contraproductief is geweest  , is gewelddadige reactie moeilijk te verwerpen. Als ik een jonge, hopeloze, werkloze Palestijn was, weet ik dat ik zou kunnen reageren op het plan van Trump door de dichtstbijzijnde AK-47 te pakken.

Lees ook:  De veroordeling van Israël begint in het Internationaal Strafhof

Het meest verontrustende bewijs dat Trump en Netanyahu – en bij uitbreiding de Amerikaanse en Israëlische regeringen – trots  tegen  de wereld zijn, is dit: de enige andere landen die dit plan steunen, zijn dictatoriale en / of monarchale Arabische cliëntstaten zoals Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Staten Arabische Emiraten. Deze regimes, waarvan sommige vreedzame demonstranten hebben neergeschoten door de drommen en nog steeds  vrouwen onthoofden  voor ‘tovenarij’, zijn toevallig ook enorme ontvangers van Amerikaanse militaire hulp, wapenverkoop, training en ‘bescherming’ uit Iran. Best leuk bedrijf om te houden voor een republiek die zichzelf kwalificeert als ‘het baken van democratie’ in de wereld, hè?

Wat eigenlijk de ‘Lange Con van de Eeuw’ moet worden genoemd, is eindelijk niets meer dan een goedkeuring van apartheid van de Jordaan tot de Middellandse Zee. Het lijkt er inderdaad op dat de meest radicale, chauvinistische zionisten hun oude droom hebben bereikt  , misschien voor onbepaalde tijd.

De geschiedenis laat zien dat apartheidsstaten, wreed in de praktijk en vaak van tientallen jaren, gedoemd zijn te mislukken. Zuid-Afrika, die  van 1948-1994 standhield , stortte uiteindelijk in onder het gewicht van internationale sancties, afkeuring en intern inheems verzet. Het kan een nieuwe generatie kosten, maar de Israëlische apartheid zal ook niet eeuwig duren; het zal ook afbrokkelen onder het gewicht van zijn eigen tegenstellingen. Hoe kan een land zowel ‘joods’ als ‘democratisch’ zijn terwijl ongeveer 50% of meer van de bevolking als tweederangsburgers of onder militaire bezetting leeft?

We moeten ook de vraag stellen: “Waarom nu?”. Waarom op dit moment een plan introduceren? Tal van media hebben beweerd dat de onthulling van het voorstel weinig meer is dan een poging van Trump en Netanyahu om het publiek af te leiden van respectievelijk hun beschuldiging en strafproces. Ik waarschuw alleen dat we deze theorie niet te veel opsommen omdat het betrekking heeft op Trump: deze president was allesbehalve bang om dit ‘vredesplan’ uit te rollen en de president zelf is gemaakt van John Gotti-kwaliteit  teflon . Wees getuige van zijn  verontrustend effectieve  optreden in de State of the Union-toespraak waarin hij House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif. En Democraten breder op razende kinderen liet lijken  .

Dat zijn toespraak bezaaid was met  leugens , halve waarheden en verduisteringen lijkt niet uit te maken. Trump’s ” rijden of sterven ” -basis (er zijn weer Jay en Bey), en ongeveer de helft van de Amerikanen, kan het minder schelen. Voeg daar de misschien 50% (of meer) van de Democraten, anti-Trumpers en niet-kiezers aan toe die ofwel  reflexief loyaal zijn  aan Israël of gewoon niet geven om het buitenlands beleid, en dit farcical vredesplan zal waarschijnlijk niet veel in de weg staan een publieke uitdaging. Net als de explosieve  Afghanistan Papers zal de “Deal of the Century” snel uit de krantenkoppen verdwijnen.

Voor zelfs een bescheiden geïnformeerde volgeling van Palestijnse zaken is de aankondiging van dit vooroordelen, onmenselijk ultimatum als meer dan een beetje verontrustend. Voeg hieraan het geweld toe dat de VS in de hele regio tegen Arabieren heeft gevoerd, waaraan ik heb meegewerkt als voormalig  waterdrager  voor het rijk, en ik schaam me om een ​​Amerikaan te zijn.

Passend was het president Trump die de visie van Amerika op de regio heeft vastgelegd in zijn State of the Union-toespraak. “Laten we samenwerken om een ​​cultuur op te bouwen die onschuldig leven koestert,” zei hij, in een knipoog naar zijn evangelische basis. “En laten we een fundamentele waarheid herbevestigen: alle kinderen – geboren en ongeboren – zijn gemaakt naar het heilige beeld van God.”

Alle kinderen, dat wil zeggen, zolang ze niet Palestijns zijn.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Hé, Republikeinen: wil je de VS draaiende houden? is het tijd om Trump te dumpen


Comments

comments