Wereldeconomie zal naar verwachting voor het eerst sinds 2009 krimpen terwijl Coronavirus Havoc speelt met wereldwijde toeleveringsketens

Wereldeconomie zal naar verwachting voor het eerst sinds 2009 krimpen terwijl Coronavirus Havoc speelt met wereldwijde toeleveringsketens

14 februari 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Al meer dan tien jaar is de wereldeconomie kwartaal na kwartaal gestaag gegroeid, maar het ziet ernaar uit dat die reeks op het punt staat zeer abrupt te eindigen. De uitbraak van het coronavirus in China heeft de Chinese economie vrijwel tot stilstand gebracht en als gevolg daarvan bevinden kritieke toeleveringsketens zich in een staat van chaos over de hele wereld. En omdat het er niet op lijkt dat de Chinese economie voor langere tijd weer normaal zal worden, lijkt het erop dat een wereldwijde economische vertraging op handen is. 

Ik heb je gewaarschuwd over dit een andere dag , maar nu hebben we zelfs een duidelijker beeld van wat er gebeurt. Volgens Capital Economics in Londen zal deze coronavirus-uitbraak ervoor zorgen dat de wereldeconomie dit kwartaal krimpt, en dat is de allereerste keer dat dit sinds 2009 is gebeurd …

De economische slachtoffers van de coronavirus-epidemie in China nemen toe naarmate Aziatische en Europese autofabrieken onderdelen tekort komen, gratis Chinese toeristen blijven thuis en Amerikaanse bedrijven zetten zich schrap voor onvoorspelbare turbulentie.

Dat is nog maar het begin van een financiële kater die naar verwachting maanden blijft hangen, ook al wordt de ziekte snel onder controle gebracht, zeggen economen en supply chain-experts. Volgens de economische crisis in Londen krimpt de nawerking van de Chinese epidemie dit kwartaal waarschijnlijk voor het eerst sinds de diepten van de financiële crisis in 2009.

En als de wereldeconomie twee kwartalen achter elkaar krimpt, voldoet dat officieel aan de definitie van een ‘wereldwijde recessie’.

Dus hier staan ​​we aan de vooravond van de ergste economische neergang in meer dan een decennium, en zelfs als deze uitbraak op wonderbaarlijke wijze morgen zou eindigen, zou het nog een behoorlijk lange periode duren voordat de wereldwijde toeleveringsketens weer normaal zijn.

Vooral de auto-industrie is extreem hard geraakt …

De rimpeleffecten van de sluiting van China verspreiden zich, vooral de auto-industrie wordt hard getroffen. Nissan sloot tijdelijk een van zijn fabrieken in Japan na een tekort aan Chinese componenten, een week nadat Hyundai in Zuid-Korea hetzelfde deed. Fiat Chrysler waarschuwde dat het een van zijn Europese fabrieken zou kunnen sluiten. Sommige Amerikaanse fabrikanten kunnen binnen een tot twee weken met een tekort aan onderdelen worden geconfronteerd.

“Ik maak me zorgen dat het een groter probleem wordt dan de meeste economen het nu behandelen”, zegt Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur bij Allianz, de Duitse financiële dienstverlener. “Het zal tijd kosten om al deze economische motoren opnieuw op te starten.”

Natuurlijk vertraagde de wereldeconomie al voordat deze coronavirus-uitbraak begon, maar dit heeft zeker onze problemen versneld.

Een grote rode vlag is het feit dat de omzet van Caterpillar plotseling daalt. Na “33 opeenvolgende maanden stijgingen” is de omzet van Caterpillar nu twee maanden op rij gedaald. In feite was de enorme daling van 7 procent in januari veel analisten volledig overrompeld …

Als Caterpillar nog steeds de wereldwijde industriële bellwether is en de toonaangevende indicator voor de productiesector in de afgelopen eeuw (en zonder de Fed op de een of andere manier gebouwen of mijnen opgraaft), staat de wereld op het punt de slechtste productie neergang te ondergaan sinds de financiële crisis.

Volgens de laatste gegevens van CAT over de detailhandel, boekte het bedrijf in januari een daling van de machineverkoop met 7%, de grootste daling sinds januari 2017, en alleen de tweede opeenvolgende negatieve afdruk sinds de daling van -5% in december na 33 opeenvolgende maanden van verhogingen.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan hebben grote problemen in de toeleveringsketen bijgedragen tot een verbluffende afname van de productie in de hele eurozone.

Lees ook:  Achter islamofobie gaat een wereldwijde beweging van antisemieten schuil

Bekijk deze nummers eens …

Volgens de cijfers die woensdag door Eurostat zijn gepubliceerd, daalde de fabrieksoutput met 4,1 procent in de laatste maand van het jaar vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Duitsland was een van de staten die het meest te lijden hadden, omdat de productie met 7,2 procent daalde. Italië bleef achter met een daling van 4,3 procent, terwijl Frankrijk 3,2 procent daalde.

Die cijfers schreeuwen absoluut “recessie”, en ze zullen waarschijnlijk niet beter worden totdat deze uitbraak van coronavirus voorbij is.

Dus alle ogen zullen op China gericht blijven, en op dit moment is de activiteit in grote Chinese steden ver onder normaal. Het volgende komt van Zero Hedge …

In het bijzonder suggereerde Morgan Stanley dat realtime metingen van Chinese vervuilingsniveaus een ‘snelle en vuile’ (geen woordspeling bedoelde) manier zouden zijn om te observeren of een van de grote metropolen in China weer normaal was geworden. Wat het ontdekte, was dat bij sommige van de beste Chinese steden, waaronder Guangzhou, Shanghai en Chengdu, een duidelijk patroon duidelijk was – luchtvervuiling was slechts 20-50% van het historische gemiddelde. Zoals Morgan Stanley concludeerde: “Dit zou kunnen impliceren dat menselijke activiteiten zoals verkeer en industriële productie binnen / dicht bij die steden 50-80% onder hun potentiële capaciteit liggen .”

Als het aantal gevallen exponentieel blijft stijgen , zal er in de nabije toekomst geen sprake zijn van een “terugkeer naar normaal”.

Dus, afgezien van een soort van wonder, zouden we allemaal genoegen moeten nemen met een zeer lange wereldwijde economische neergang.

Maar momenteel is ten minste één klein segment van de wereldeconomie booming. Dankzij de angst voor het coronavirus is de vraag naar privé-jets absoluut omhooggeschoten …

Rijke reizigers en grote zakelijke klanten wijzen commerciële vliegreizen af ​​en zoeken naar privé-jets als een manier om zich te isoleren van de dodelijke coronavirus-uitbraak.

De toename van de belangstelling komt naarmate meer luchtvaartmaatschappijen lijnvluchten van en naar het vasteland van China en Hong Kong afsnijden in de nasleep van de verspreiding van de ziekte die in de Chinese stad Wuhan is ontstaan.

De elite gaat er alles aan doen om zichzelf van dit virus te isoleren, en gezien hoe gemakkelijk het zich verspreidt , is het moeilijk hen de schuld te geven.

Zoals ik eerder deze week heb besproken , waarschuwt een prominente medische expert in Hong Kong dat 60 tot 80 procent van de totale wereldbevolking uiteindelijk dit virus kan oplopen. En als dat zou gebeuren, zou dit alle andere problemen waarmee we momenteel worden geconfronteerd , enorm escaleren .

Ik hoop nog steeds dat een dergelijk scenario niet zal gebeuren.

Ik hoop nog steeds dat de mondiale autoriteiten dit vreselijke virus snel onder controle kunnen krijgen, maar met elke dag die voorbijgaat, wordt het moeilijker om optimistisch te zijn over deze uitbraak.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Coronavirus: Chloroquine-onderzoek in Brazilië afgebroken na overlijden


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments