EVRM: Illegale immigranten kunnen worden afgewezen zonder asielcontrole

EVRM: Illegale immigranten kunnen worden afgewezen zonder asielcontrole

15 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de individuele afwijzing van illegale immigranten aan de buitengrenzen van de EU als wettig verklaard.

De advocaten van twee Afrikanen die in 2014 over het hek van Marokko naar Melilla op Spaans grondgebied waren geklommen, brachten de zaak voor de rechtbank. Er werden destijds gearresteerd door ambtenaren van de Civiele Garde en kort daarna overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten.

De twee burgers van Mali en Ivoorkust wonnen hun zaak voor het eerst in het Mensenrechtenhof in 2017. Maar Spanje ging in beroep tegen de uitspraak en eiste dat de Grote Kamer van het Hof de zaak zou behandelen.

De meerderheid van de juryleden volgde donderdag het standpunt van Madrid.

De rechters betoogden dat hoewel de afwijzingen de betrokkenen beletten asiel aan te vragen in Spanje, zij verantwoordelijk waren voor hun gedrag: het gewelddadige bestormen van de grens, gepland in samenwerking met meer dan honderd andere migranten. In plaats daarvan hadden de eisers moeten proberen legaal Spanje binnen te komen, oordeelden de rechters.

Onlangs had Marokko zijn eigen vestingwerken aan de exclaven Ceuta en Melilla versterkt. Bovendien heeft de regering in Rabat duizenden politieagenten naar het noorden overgebracht om de migranten op te halen en naar het zuiden van het land te brengen, vanwaar ze naar hun land van herkomst kunnen worden gebracht.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) is een regionaal gerechtelijk orgaan voor de mensenrechten gevestigd in Straatsburg, Frankrijk, opgericht onder auspiciën van de Raad van Europa. Het Hof is in 1959 begonnen en heeft meer dan 10.000 uitspraken gedaan over vermeende schendingen van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Corona-crisis als dekmantel: zo manifesteert het Merkel-regime de surveillancestaat


Comments

comments