Geen carnaval maar ’verkleedfeest’ op Basisschool IKC Carrousel in Zevenaar

Geen carnaval maar ’verkleedfeest’ op Basisschool IKC Carrousel in Zevenaar

15 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

ZEVENAAR – Basisschool IKC Carrousel in Zevenaar viert woensdag geen carnaval, maar het ‘verkleedfeest’. Omdat carnaval van oudsher een katholiek feest is, past de naam niet bij de openbare school. Dat heeft de oudervereniging besloten.

Carnaval mag geen carnaval heten in de Zevenaarse basisschool IKC Carrousel. ,,Onze samenleving is op christelijke waarden gebaseerd, ongeacht of je daarin gelooft of niet”, zegt directeur Petra van den Brink.

,,Maar wij zijn een openbare school. Dus we doen mee met de traditie, maar geven het wel een andere naam.”

‘Verkleedfeest’

De naam is veranderd naar ‘verkleedfeest’ op initiatief van de oudervereniging van de school, bevestigt Judith van der Schaaf van de oudervereniging.

,,De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen. Carnaval is een feest dat wordt gevierd vanuit een katholieke traditie, vandaar de naamsverandering”, zegt zij.

Ik ben allang blij dat de school het nog viert. Het is gewoon een hartstikke leuk feest, ongeacht de religieuze achter­grond

Eric Boschman, stadsprins Zevenaar

Volgens Pieter-Jan Buhler van LiemersNovum, het overkoepelende bestuur voor 28 basisscholen in de Liemers, speelt de naamsverandering van carnaval alleen op de Carrousel in Zevenaar. ,,Bij andere scholen heb ik daar niets over gehoord”, zegt hij.

Lees ook:  Ramadan-drukte en het verlies van onze trots

Buhler heeft geen probleem met de naamsverandering. ,,Het maakt de kinderen niet uit hoe het heet, zij willen een mooi feest en dat krijgen ze. Dat is voor ons het belangrijkste.”

De Zevenaarse stadsprins Eric Boschman is van mening dat ouders zich niet zo druk moeten maken. ,,Carnaval of verkleedfeest, het is uiteindelijk maar een naam. Ik ben allang blij dat de school het nog viert. Het is gewoon een hartstikke leuk feest, ongeacht de religieuze achtergrond.’’

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenKerstmis gewoon Kerstmis

Opmerkelijk is dat andere katholieke feesten zoals Kerstmis en sinterklaas nog wel hun originele naam behouden op de Carrousel. In december vorig jaar stond het sinterklaasfeest, ‘kerstknutselen’ en een kerstbuffet op de agenda. Pasen heet weer wel anders; de dag voor Goede Vrijdag houdt de school een ‘lentelunch’.

Je kunt uren discussiëren over een naam, maar wij geven liever les

Petra van den Brink, Directeur IKC Carrousel

Waarom de oudervereniging de ene katholieke feestdag wel een neutrale naam geeft en de andere niet, weet schooldirecteur Van den Brink niet.

,,Wat mij betreft staan zulke dagen in het teken van het kind en hebben ze niks met religie te maken. We leggen bijvoorbeeld het verhaal van de geboorte van Jezus wel uit, maar presenteren het niet als de waarheid”, zegt de schooldirecteur.

Lees ook:  Paus Franciscus verklaart dat christelijke fundamentalisten 'een plaag' zijn

,,De meeste kinderen, leraren en ouders houden zich daar niet zo mee bezig, maar een aantal mensen valt daar wel over. What’s in a name, denk ik dan. Je kunt daar uren over discussiëren, maar we zijn een onderwijsinstelling. Wij willen gewoon lesgeven en dat kinderen het naar hun zin hebben.”

Ook Van der Schaaf van de oudervereniging weet niet waarom Kerstmis wel blijft als naam. ,,Dat is een goede vraag”, zegt zij. ,,Waar ik geen antwoord op kan geven.”

Geert Wilders on Twitter

Carnaval wordt ‘verkleedfeest’. 🤮 Niet alleen de open grenzen maken ons mooie land kapot maar vooral ook de laffe lieden die het onderwijs, de media en ons land besturen en die uit schaamte voor onze eigen cultuur en identiteit buigen voor de multiculti-waanzin. #PVV #Wilders https://t.co/muCzWTre4UComments

comments