Forum voor democratie wil basisinkomen is dit haalbaar

Forum voor democratie wil basisinkomen is dit haalbaar

16 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Forum voor Democratie, althans het wetenschappelijk bureau van die partij, heeft het Centraal Planbureau (CPB) een fiscale stelselherziening laten doorrekenen. Daarin wordt nogal wat overhoop gehaald. Zo overweegt FvD om de AOW, de hypotheekrenteaftrek, de kinderbijslag, de bijstand, de huur- en zorgtoeslagen en allerlei belastingkortingen af te schaffen. Ook wil Forum een vlaktaks (iedereen betaalt hetzelfde belastingtarief) invoeren van 50 procent. Daar staat tegenover dat er een basisinkomen komt, zo nodig aangevuld met allerlei extraatjes.

Het effect van al deze verschuivingen is dat de Nederlanders er gemiddeld op vooruit gaan, zo heeft het CPB becijferd. Vooral eenverdieners zonder kinderen profiteren. (Ik wist niet dat dit een belangrijke doelgroep van Forum was, maar goed). Hogere inkomens leveren in, zodat er sprake is van een hier en daar vrij forse nivellering. Een nogal links plan dus, zou ik zeggen.

Heel veel conclusies vallen uit de doorrekening niet te trekken, want het gaat nog niet om partijstandpunten. Forum is bezig zich te oriënteren, al reageert het vrij opgetogen op de uitkomsten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenOpmerkelijk is wel dat de partij van Thierry Baudet het CPB heeft gevraagd het onderzoek te verrichten. Drie jaar terug noemde Baudet het planbureau nog ‘de grootste verspreider van nepnieuws in Nederland’. Van zo’n instituut hou je je dan toch verre?

Lees ook:  'Verbluffend en tiranniek': Mike Pompeo aan de kaak gesteld wegens gezworen soepele overgang ... voor de tweede termijn van Trump

Maar misschien is Baudet tot de conclusie gekomen dat je zonder deze overheidsinstantie niet ver komt in de Nederlandse politiek. Bijna alle partijen laten hun verkiezingsprogramma’s en tegenbegrotingen door het CPB beoordelen. Zelfs de PVV legde zijn voornemens in het verleden aan het planbureau voor (en kwam daar toen niet altijd slecht uit).

Er is trouwens ook een andere aanwijzing dat de praktijk van FvD wat minder streng is dan de leer. Zo onderhandelt de partij in de provincie Brabant over deelname aan een college met VVD en CDA. Die partijen regeerden eerst met GroenLinks, D66 en PvdA, maar konden het niet eens worden over het stikstofbeleid. Dat zou dan met FvD ook niet moeten lukken, want volgens die partij bestaat het stikstofprobleem helemaal niet, zo heeft Baudet meerdere keren met klem benadrukt.

Maar kennelijk is Forum in Brabant toch bereid zaken te doen. Liever een compromis dan een lege dop, is blijkbaar de strategie. Dat is de manier waarop de ‘kartelpartijen’ dit land al sinds jaar en dag besturen. Misschien is Forum toch stiekem een beetje een kartelpartij. Of in elk geval op weg in die richting.Comments

comments