Burgeroorlog en een geplande moskee-slachting? Wat weten we over de extreemrechtse “Group S.”


Het federale parket onderzoekt een vermoedelijke terroristische cel die naar verluidt aanvallen op politici en moslims heeft gepland. De twaalf arrestaties illustreren de dreiging van rechtsextremisten.

De rechercheurs van de Staats Strafpolitie van Stuttgart richten zich sinds september op extreemrechtse extremisten. Tot 35 onderzoekers zorgden voor “Groep S.” hoe de autoriteiten de vermeende terreurcel intern hadden gedoopt. Het is vernoemd naar de vermeende leider van de groep, Werner S.

De 53-jarige woonde in een kleine gemeenschap in het district Augsburg, onopvallend, teruggetrokken, zeggen bewoners. De politie viel het grijze gepleisterde huis van de man vrijdag binnen en arresteerde hem.

Politieagenten vielen ook aan in het district Baden-Württemberg van Esslingen, in Noord-Rijnland-Westfalen en in Nedersaksen en namen drie andere vermeende leden van “Group S.” vast. Acht vermeende aanhangers van de cel werden ook vastgehouden.

De twaalf arrestaties illustreren opnieuw de dreiging van rechtsextremisten. “Dit voorkwam de ernstigste aanvallen”, zei Thomas Strobl (CDU), minister van Binnenlandse Zaken van Baden-Württemberg.

Zoals in het geval van de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke en de aanval op een synagoge in Halle, leidt procureur-generaal Peter Frank het onderzoek. Hij had onlangs gewaarschuwd voor een “groot gevaar” voor de democratie, gevormd door potentiële rechtse terroristen.

De cel, die vrijdag werd opgegraven, zou aanvallen op politici, asielzoekers en moslims hebben gepland. Hun doel was om “de staat en sociale orde van de Federale Republiek te schudden en uiteindelijk te overwinnen”, zei de federale officier van justitie.

Ontmoet in Minden

De mannen van “Group S.” had blijkbaar eerst informatie uitgewisseld via elektronische communicatiekanalen. De verdachten zouden foto’s van zelfgemaakte wapens in hun chats hebben gedeeld.

Afgelopen zaterdag vond er volgens SPIEGEL een bijeenkomst plaats in de echte wereld: meer dan tien leden en aanhangers van de groep kwamen samen in Minden in Noord-Rijnland-Westfalen. De beveiligingsautoriteiten hebben de bijeenkomst met grote inspanning waargenomen. De toegang vond vervolgens enkele dagen later plaats.

In Saksen-Anhalt doorzochten de onderzoekers in het Salzland-district het appartement van de rechtsextremist Steffen B., 35. Volgens onderzoekers vonden ze een zogenaamd “slam-gun” – een in eigen huis vervaardigd jachtgeweer van groot kaliber. De antisemitische moordenaar van Halle had een soortgelijk wapen gebruikt . Aanvankelijk konden de onderzoekers geen links tussen de zaken vinden.

Nadat de politie vrijdag zes federale staten heeft overvallen, zitten 12 verdachten in hechtenis. Ze worden allemaal verondersteld lid te zijn van een extreemrechtse terroristische organisatie genaamd “Group S.” zijn. Indignatie.nl vat samen wat bekend is over de vermeende terroristische cel.

Ze zouden aanvallen op politici, asielzoekers en moslims hebben gepland: na landelijke invallen op een zogenaamd rechtse terroristische cel, hebben onderzoeksrechters van het Federale Hof van Justitie (BGH) arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twaalf mannen. Vier vermeende leden en acht vermeende aanhangers van “Group S.” zitten momenteel in voorlopige hechtenis; op vrijdag werden in totaal zes deelstaten doorzocht.

Het doel van de vermeende rechtse terroristen zou chaos hebben veroorzaakt en de sociale orde van de Bondsrepubliek wankel hebben gemaakt. Volgens de ARD had de groep concrete plannen: ze wilden bijvoorbeeld moskeeën in kleinere steden aanvallen. Indignatie.nl laat zien wat tot nu toe bekend is over de leden van de vereniging.

Supporters: Klaar om wapens te krijgen en aanvallen uit te voeren

De gedetineerden, allemaal Duits, zouden tussen de 31 en 60 jaar oud zijn. Vier van hen, Werner S., Michael B., Thomas N. en Toni E., zijn naar verluidt samengevoegd tot de werkelijke terreurcel. De andere acht mannen denken dat de onderzoekers aanhangers zijn. De “Tagesschau” publiceerden hun namen op vrijdag: Torsten W. uit Hamm, Ulf R. (Landkreis-Minden-Lübbecke), Wolfgang W. uit Koblenz, Markus K. en Frank H. uit Minden, Marcel W. (Landkreis Pfaffenhofen) , Steffen K. uit Wittenberg en Steffen B. (Salzlandkreis).

De vermeende aanhangers zouden akkoord zijn gegaan om geld te geven, wapens te kopen of deel te nemen aan toekomstige aanvallen. Volgens de ARD waren sommigen eerder bekend bij de veiligheidsautoriteiten als extreemrechtse extremisten, terwijl anderen tot nu toe niet bekend waren.

Werner S. zou het brein achter de “Gruppe S.” zijn zijn

De leider van “Group S.” Volgens een rapport van de “Spiegel” is een man genaamd Werner S. De 53-jarige leefde onopvallend en teruggetrokken in een plaats in de buurt van Augsburg. Naar verluidt is hij enkele maanden geleden geclassificeerd als een zogenaamde “bedreiger”. Zoals de “taz” meldt, had Werner S. niet veel contact gehad met zijn buren, noch wist de burgemeester van zijn geboortestad veel van de man. De 53-jarige nam niet deel aan ronde tafels en was niet actief in clubs. “Niemand merkte wat hij deed”, citeert de burgemeester.

In Facebook Werner S. 200 vrienden, waaronder een groot aantal mannen met neo-nazi-symboliek. De “taz” wil ook een AfD-functionaris hebben ontdekt onder de Facebook-vrienden van de getrainde restauranthouder. Ondertussen was de 53-jarige overgestapt op het “VK” -netwerk, een populair sociaal netwerk in Rusland . Van Werner S. wordt gezegd dat hij “Islam” leuk vond op posten die vijandig tegenover de Islam stonden, de 53-jarige was ook actief in een “gun lobby” groep.

De “Group S.”, die nu werd vernietigd door de recente invallen, had chats en telefoontjes uitgewisseld en had verschillende keren vergaderd, volgens de federale officier van justitie. Volgens “Spiegel” probeerde Werner S. via digitale kanalen mannen te vinden die “intelligent, hard, brutaal, snel” zijn. In de extreemrechtse scène kreeg hij de bijnaam “Teutonico”.

Zoeken in Erfurt-Vieselbach

dpa / Jens-Ulrich Koch / dpa-Zentralbild / dpa politieagenten tijdens een inval.

De andere verdachte leden van “Group S.”: Tony, Thomas en Michael

Werner S. zou onder meer de 39-jarige Tony E. uit de stad Wriedel in Nedersaksen hebben geholpen. Volgens “taz” zou de “Wie is wie van de Duitse rechtsextremistische scene” zich op zijn Facebook-pagina moeten verzamelen. E. werkt als bouwvakker en behoort tot de “Freikorps Heimatschutz”, een groep die zich voorbereidt op de oorlog en de bijbehorende verdediging van “families en het vaderland”. De “Spiegel” beschrijft Tony E. als de “rechterhand” van Werner S.

De kern van de groep zou de 35-jarige Thomas N. uit Minden in Noord-Rijnland-Westfalen en de 47-jarige Michael B. uit Baden-Württemberg (Esslingen) omvatten. Volgens “taz” is de eerste een tegelzetter van beroep en heeft een voorkeur voor sportieve auto’s. Keer op keer schold hij online tegen kanselier Angela Merkel ( CDU ) of deelde hij samenzweringstheorieën. Thomas N. zou zijn bedrijfswagen hebben bedekt met een zwarte, witte en rode Rijksvlag. Er is weinig bekend over Michael B. Net zoals of de mannen elkaar van tevoren kenden of dat ze bewust hadden geworven voor terroristische plannen.

Wat wel zeker is, is dat er een politieagent is onder degenen die de onderzoekers als supporters classificeren. Volgens “taz” had Thorsten W. uit Hamm eerder op internet geklaagd dat Duitsland werd onderdrukt en uitgebuit. De minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU) van Noord-Rijnland-Westfalen heeft vrijdag aangekondigd dat de politieman nu is geschorst.

“Group S.”: Er zijn verwijzingen naar andere extreemrechtse groepen

Uiteindelijk hebben de rechtshandhavingsambtenaren van Stuttgart naar verluidt vijf maanden het doelwit van de vermeende terroristische groep gevormd. Zoals gemeld door “Welt am Sonntag” met betrekking tot onderzoekscirkels, handelde de groep onder de naam “De harde kern”. De mannen hadden onder meer verwijzingen naar de extreemrechtse groep “Soldiers of Odin” (SOO). De leden verschenen voor het eerst in de nasleep van de vluchtelingencrisis.

In het kleine stadje Kemi in het noorden van Finland, aan de grens met Zweden , organiseerden ze in oktober 2015 straatpatrouilles in de stijl van een burgerwacht. Volgens hun beschrijving was het doel om de politie te ondersteunen, omdat ze met name vrouwen niet konden beschermen tegen aanvallen van asielzoekers. De groep verwerpt migratie en islam , maar verwerpt beschuldigingen van racisme of criminaliteit.

Twee van de vermeende aanhangers van “Group S.” Volgens het “taz” -rapport is ” Vikings Security Germania” een van de regionale leiders van de extreem-rechtse militie . Volgens het Bureau voor de bescherming van de grondwet wordt het beschouwd als een afsplitsing van de “SOO”, het “deels vechtlustige uiterlijk en de agressieve en agressieve stijl van de bijdragen in sociale media erkennen een fundamentele affiniteit van de groepen voor geweld”. Volgens het Bureau voor de bescherming van de grondwet is het feit dat de “SOO” zich apolitiek presenteert en afstand neemt van racisme een “beschermingsaanspraak”.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord