Het BBP van Japan stort in en experts waarschuwen dat China de volgende zal zijn

Het BBP van Japan stort in en experts waarschuwen dat China de volgende zal zijn

17 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De wereldwijde economische omstandigheden beginnen echt snel te verslechteren. Economen voorspelden dat het BBP van Japan in het vierde kwartaal met 3,8 procent zou krimpen op jaarbasis, maar in plaats daarvan overtrof het de verwachtingen aanzienlijk met 6,3 procent. Als het bbp van Japan in het eerste kwartaal van 2020 weer daalt, en dankzij de uitbraak van coronavirus die zeer waarschijnlijk lijkt, bevindt de derde grootste economie ter wereld zich officieel in een recessie. 

Maar de vooruitzichten voor China zijn natuurlijk nog slechter. Op dit punt is de economische activiteit in China tot stilstand gekomen en heeft dit de wereldwijde toeleveringsketens in een staat van chaos gebracht . Het lijkt er zeker op dat de hele wereldeconomie in het eerste kwartaal zal krimpen, en dat is de allereerste keer dat dit is gebeurdin meer dan een decennium . En als deze coronavirus-uitbraak de komende maanden blijft toenemen, zullen de economische gevolgen absoluut catastrofaal zijn.

Hoewel de experts een vertraging in Japan verwachtten, had niemand enig idee dat het zo erg zou zijn …

Het bruto binnenlands product van Japan kromp met een jaarlijks tempo van 6,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal in de drie maanden tot en met december, volgens een voorlopige schatting van het kabinet dat maandag werd vrijgegeven.

Ondervraagde economen hadden een daling van 3,8 procent voorspeld, wat de negatieve impact van een omzetbelastingverhoging, zwakke wereldwijde vraag en tyfoonverstoring markeerde.

De stijging van de omzetbelasting wordt voornamelijk veroorzaakt door deze ineenstorting van het BBP, en de consumentenbestedingen in Japan waren zonder twijfel het laatste kwartaal veel lager …

De consumentenbestedingen daalden met 11,1% nadat de nationale omzetbelasting in oktober was verhoogd van 10% naar 10%. In dezelfde maand verwoestte Typhoon Hagibis een grote strook land.

De kapitaaluitgaven daalden met 14,1% en de uitvoer daalde met 0,4% als gevolg van de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Japanse functionarissen hoopten dat het BBP dit kwartaal zou terugveren, maar nu heeft de uitbraak van coronavirus alles veranderd.

Op dit moment is het heel moeilijk om positief te zijn over de onmiddellijke toekomst van de Japanse economie, en een toenemend aantal experts verwachten nu een recessie. Hier is een voorbeeld …

“Ik maak me op voor een nieuwe krimp in het eerste kwartaal van Japan. Er zijn gewoon geen positieve factoren om een ​​positieve groeivoorspelling op te bouwen, ”zei Mari Iwashita, chief market economist bij Daiwa Securities Co., en markeerde haar mening dat de economie waarschijnlijk in een recessie belandt.

De Japanse economie profiteert enorm van de horde toeristen die meestal uit China komt en de twee landen hebben een zeer hechte handelsrelatie ontwikkeld.

Nu deze twee factoren worden verstoord, zijn de vooruitzichten voor het tweede kwartaal beslist somber …

“Er is een goede kans dat de Japanse economie in een recessie belandt,” zei Yoshiki Shinke, hoofdeconoom van het Dai-ichi Life Research Institute, voordat de gegevens van maandag werden vrijgegeven. Hij markeerde het risico dat supply chains worden getroffen als de uitbraak wordt verlengd.

Het coronavirus eist een tol van het aantal Chinese toeristen naar Japan en de productieactiviteit vanwege de nauwe banden van de economie met China, waardoor sommige economen een krimp voorspellen die twee kwartalen duurt.

Uiteindelijk zal het voor Japan buitengewoon moeilijk worden om een ​​recessie te voorkomen.

Maar als het Chinese bbp dit jaar ook in een recessie terecht komt, is dat nog groter nieuws.

Volgens de New York Times “zou de hele wereldeconomie in China langdurig kunnen schokken”, en daarom zullen investeerders de ontwikkeling van deze crisis nauwlettend in de gaten houden.

Het aantal bevestigde gevallen en het officiële dodental blijven beide stijgen , en de draconische maatregelen die de Chinezen hebben genomen om de uitbraak te bedwingen, hebben de Chinese economie vertraagd tot kruipen. Het volgende is hoe Zero Hedge de recente economische gegevens samenvatte die we uit China hebben gezien …

Hoewel niet perfect, en zeker geen alomvattend beeld van wat er zich ‘ter plaatse’ afspeelt, zijn de bovenstaande gegevens een nuttige realtime indicator van hoe de mensen in China de dreiging van de coronavirus-pandemie waarnemen, en één ding is overduidelijk: terwijl de pandemie zich verder verspreidt zonder beheersing, en zoals de grafieken boven de flatline, zal de Chinese economie dat ook doen, wat betekent dat terwijl Goldman’s draconische kijk op wat er met het bbp van het eerste kwartaal gebeurt perfect is, de verwachting voor een V-vormig herstel in het tweede kwartaal en verder zal sneller verdampen dan een flesje ultra-biohazardische virussen in een Wuhan-virologielab.

Natuurlijk hopen velen in de financiële wereld nog steeds dat het niet slecht zal zijn.

Dun en Bradstreet hopen bijvoorbeeld dat de crisis in China slechts “een belemmering van ongeveer één procentpunt op het mondiale bbp zal veroorzaken” …

China, ‘s werelds tweede grootste economie na de VS, draagt ​​ongeveer 20 procent bij aan het bruto binnenlands product (BBP) van de wereld. Volgens een rapport van Dun en Bradstreet kan de Chinese economie echter een belemmering van ongeveer een procentpunt op het mondiale bbp veroorzaken als de preventie van Coronavirus na de zomer van 2020 wordt vertraagd.

Dat is een enorm optimistische projectie, maar hopelijk hebben ze gelijk.

Hopelijk verdwijnt het coronavirus met de komst van warmer weer en kan de wereldeconomie weer normaal worden.

Helaas staat een terugkeer naar “normaal” waarschijnlijk niet in de kaarten.

Zelfs vóór deze uitbraak van coronavirus begon de wereldeconomie echt te vertragen. De economische cijfers waren absoluut somber over de hele wereld, en veel experts waarschuwden dat we gelijk aan de vooravond stonden van de volgende wereldwijde recessie.

Nu deze uitbraak is uitgebroken, hebben we absoluut veel meer vaart in neerwaartse richting. Zeer uitdagende tijden staan ​​voor de deur , hoewel de meeste mensen in de westerse wereld nog steeds niet begrijpen wat er gebeurt.

Wat het coronavirus betreft, zal de sleutel zijn wat er gebeurt met het aantal bevestigde gevallen buiten China. In de afgelopen week is dat aantal ongeveer verdubbeld en als dat elke week blijft gebeuren, hebben we binnenkort een volledige wereldwijde pandemie in handen.

Er zijn nu 75 bevestigde gevallen in Singapore, 59 bevestigde gevallen in Japan en 57 bevestigde gevallen in Hong Kong. Het wordt steeds moeilijker om dit virus onder controle te houden en we naderen snel een belangrijk omslagpunt.

Comments

comments