Meer dan de helft van de Fransen denkt dat een burgeroorlog komt en EU zal verdwijnen

Meer dan de helft van de Fransen denkt dat een burgeroorlog komt en EU zal verdwijnen

17 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Een Ifop-onderzoek benadrukt het groeiende succes van de collapsologie, de ideologie van de ineenstorting van de samenleving, in Frankrijk en in andere westerse landen.

De Fransen hebben een reputatie als pessimisten die aan hun huid kleven, en ze hebben het duidelijk niet gestolen. Volgens een recent onderzoek van Ifop voor de Jean Jaurès Foundation gelooft 65% van de Fransen dat de beschaving zoals wij die kennen in elkaar zal storten , melden onze collega’s van La Voix du Nord . En voor een derde van deze mensen zal deze ineenstorting wreed zijn, omdat het binnen 20 jaar zal gebeuren.

In de afgelopen jaren is het succes van collapsologie , een proefschrift dat in Frankrijk is verspreid door wetenschappers als Aurélien Barrau of Yves Cochet, gegroeid. Opwarming van de aarde, onderdompeling van bewoonbaar land, uitputting van hulpbronnen zijn volgens hen fenomenen die onvermijdelijk instorten. Dus aan het einde van de wereld.

Aurélien Barrau, een zeer media-astrofysicus, is de auteur van een boek gepubliceerd in 2020, getiteld De grootste uitdaging in de geschiedenis van de mensheid.

Yves Cochet, voormalig minister van Ecologie postuleert een ”  wereldwijde systemische ineenstorting  ” voor de jaren 2030 tot 2040: ”  In 2035 zullen er geen VN meer zijn, zal er geen Europese Unie meer zijn, zal er geen zijn ‘er zullen meer Franse Republiek […] wonen in Parijs zal moeilijk, zelfs onmogelijk zijn.  

Lees ook:  'We zijn in oorlog': hoe de virale hitfabriek van de Brexit-partij de Britse politiek ten val bracht

Dit idee dat het de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde en overconsumptie die ons tot ons verlies zal leiden, wordt gedeeld door 27% van de Fransen die geloven in een ineenstorting, meldt La Voix du Nord . En de meerderheid van hen is jonger dan 35, jongeren zijn statistisch gevoeliger dan anderen voor ecologisch discours.

Andere scenario’s overwogen

Maar andere scenario’s die chaos kunnen veroorzaken, worden weerspiegeld door de Fransen: ”  ongecontroleerde migratiegolven  ” voor 15% en ”  burgeroorlog of steeds sterkere spanningen in de samenleving  ” voor 14 %. Uit het onderzoek blijkt echter ook het bestaan ​​van 32% gematigde pessimisten  : degenen die denken dat de ineenstorting niet plotseling zal zijn, maar een geleidelijke verslechtering van onze levensomstandigheden zal ondergaan .

Deze volgelingen van ”  Het was eerder beter  ” geloven dat de achteruitgang van de huidige wereld niet veel voorspelt.

Comments

comments