Inzicht in het Oekraïense verhaal

Inzicht in het Oekraïense verhaal

18 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De beschuldigende hoorzittingen en het proces tegen Donald Trump waren gevuld met gepraat over Russische agressie tegen Oekraïne en bedreigingen voor de Verenigde Staten. Maar hoe zou het zijn als we de rollen van Rusland en de VS zouden veranderen?

Stel je voor dat als we de VS vervangen door Rusland en het land ‘binnengevallen’ Canada was, in plaats van Oekraïne, de omvergeworpen regering in Ottawa was en niet Kiev, en de provincies verwikkeld in een door het buitenland gesteunde burgeroorlog zijn eerder Nova Scotia en New Brunswick geweest de provincies van Oost-Oekraïne? Dit rapport, geschreven in 2016, kan het gemakkelijker maken om te begrijpen wat er echt aan de hand is in Oekraïne. Klikken op de links is essentieel om het echte verhaal te begrijpen.

De Verenigde Staten zijn Canada ‘binnengevallen’ om de afgescheiden maritieme provincies te ondersteunen die zich verzetten tegen een door Moskou ontworpen gewelddadige staatsgreep tegen de democratisch gekozen regering in Ottawa.

De beweging van de VS is om separatisten in New Brunswick en Nova Scotia te beschermen nadat Washington Prince Edwards Island in een snel georganiseerd referendum annexeerde .

De eilandbewoners stemden meer dan 90 procent voor toetreding tot de Verenigde Staten na de door Rusland gesteunde staatsgreep. Moskou heeft het referendum veroordeeld als illegal.

Hardliners in de VS willen dat Washington alle drie de maritieme provincies annexeert, wiens jagers de staatsgreep in Ottawa trotseren nadat Moskou een niet-gekozen premier had geïnstalleerd.

Rusland gesteunde Canadese federale troepen hebben gelanceerd zogenaamde “anti-terroristische” activiteiten in de afgescheiden regio om de opstand te verpletteren, beschietingen woonwijken en het doden van honderden burgers.

Het Canadese leger wordt vergezeld door door Rusland ondersteunde neofascistische bataljons die een cruciale rol hebben gespeeld in de omverwerping van de Canadese regering. In Halifax hebben de extremisten minstens 40 pro-Amerikaanse burgers levend verbrand die in een vakbondsgebouw waren gevlucht.

Het bewijs dat Rusland achter de omverwerping van de gekozen Canadese premier zat, is vervat in een uitgelekt gesprek tussen Georgiy Yevgenevich Borisenko, chef van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Noord-Amerikaanse afdeling van Moskou, en Alexander Darchiev, de Russische ambassadeur in Canada.

Volgens een transcriptie van het gelekte gesprek besprak Borisenko wie de nieuwe Canadese leiders zes weken zouden moeten zijn voordat de coup plaatsvond.

Rusland is overgegaan om de staatsgreep te lanceren toen Canada besloot een leningpakket van het IMF te nemen met minder verplichtingen dan een lening van Rusland.

De Russische bondgenoot van Beijing was terughoudend om de coup te steunen. Maar dit leek Borisenko weinig zorgen te maken, die op de band te horen is en zegt: “Fuck China.”

Weken voor de staatsgreep werd Borisenko gefilmd op bezoek bij demonstranten die hadden gekampeerd op het Parliament Square in Ottawa en eisten dat de premier werd afgezet. Borisenko ziet cakejes uitdelen aan de demonstranten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland en Cuba marcheerden ook met de demonstranten door de straten van Ottawa tegen de regering. Russische media hebben de ongrondwettelijke regeringswissel afgeschilderd als een daad van ‘democratie’. Russische senatoren hebben in het openbaar extreem-rechtse Canadese staatsgreepleiders ontmoet en hun opstand geprezen .

Borisenko zei in een toespraak dat Rusland het afgelopen decennium 5 miljard dollar had uitgegeven om “democratie te brengen” naar Canada.

Het geld werd besteed aan het trainen van ‘maatschappelijke organisaties’. Het gebruik van niet-gouvernementele organisaties om buitenlandse regeringen omver te werpen die de economische en geo-strategische belangen van Rusland in de weg staan, is goed gedocumenteerd, vooral in een column in de Washington Post uit 1991 : ” Innocence Abroad: The New World of Spyless oups .”

Lees ook:  Reactie VS coronavirus met alarm in het buitenland beantwoord

De Verenigde Staten zijn daarom verhuisd om Russische ngo’s te verbieden in het land actief te zijn.

De coup vond plaats toen demonstranten gewelddadig in botsing kwamen met de politie, barricades doorbraken en een aantal officieren doodden. Sluipschutters schoten op de politie en de menigte vanuit een nabijgelegen gebouw op Parliament Square, waar de Russische ambassade kantoren had gevestigd op slechts een paar verdiepingen daarboven, volgens Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN

Zoon krijgt baan na coup

Russische wetgevers vergeleken president Barack Obama met Adolph Hitler voor het naar verluidt sturen van Amerikaanse troepen naar de afgescheiden provincies en voor het annexeren van Prince Edward Island in een daad van ‘Amerikaanse agressie’. De Maritimes hebben lange banden met de VS gehad die teruggaat tot de Amerikaanse revolutie.

Rusland zegt dat het beschikt over informatie waaruit blijkt dat Amerikaanse tanks de Maine-grens zijn overgestoken naar New Brunswick, maar hebben nagelaten het bewijsmateriaal openbaar te maken. Ze hebben geen satellietbeelden onthuld. Russische nieuwsmedia melden alleen door de Amerikanen gesteunde rebellen die in de Maritimes vechten, niet Amerikaanse troepen.

Washington ontkent dat het is binnengevallen, maar zegt dat sommige Amerikaanse vrijwilligers de Canadese provincie zijn binnengekomen om mee te vechten.

Russische marionet premier nu de leiding in Ottawa heeft alleen aangeboden als bewijs zes Amerikaanse paspoorten Amerikaanse soldaten gevonden in New Brunswick.

Zoon krijgt baan in bestuur van energiebedrijf nadat de regering van zijn vader gewelddadige staatsgreep steunt.

De maritieme Canadese rebellen hebben luchtafweerwapens beveiligd waarmee ze een aantal transportvliegtuigen van de Royal Canadian Air Force kunnen neerschieten.

Een passagiersvliegtuig van Maleisische luchtvaartmaatschappijen werd ook neergeschoten boven Nova Scotia waarbij iedereen aan boord werd gedood. Rusland heeft president Obama ervan beschuldigd achter het incident te zitten en beweert dat de VS het luchtafweerwapen heeft geleverd.

Moskou heeft geweigerd om enige informatie vrij te geven ter ondersteuning van zijn claim, behalve verklaringen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

De Canadese economie stort bijna in en is afhankelijk van infusies van Russische hulp. Dit gebeurt ondanks het feit dat een voormalige Russische functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken is geïnstalleerd als de minister van Financiën van Canada, die alleen het Canadese staatsburgerschap ontving op haar eerste werkdag.

Ondanks het installeren van een Rus om de economie van Canada te leiden, vertelde president Poetin de Algemene Vergadering van de VN dat Rusland ‘weinig economische belangen’ had in het land. Maar Russische agribusiness-bedrijven hebben al participaties genomen in Albertan-tarwevelden. En Ilya Medvedev, zoon van de Russische premier Dmitri Medvedev, en een vriend uit de Lavrov-familie  kwamen enkele weken na de coup bij de raad van bestuur van Canada’s grootste oliemaatschappij.

Het uiteindelijke doel van Rusland, beginnend met het opleggen van sancties aan de VS, lijkt een kleurenrevolutie in Washington te zijn om Obama omver te werpen en een Russisch-vriendelijke Amerikaanse president te installeren.

Dit blijkt uit talloze verklaringen van Russische functionarissen en academici. Een voormalige Russische nationale veiligheidsadviseur die Poetin raadpleegt over het buitenlands beleid, zei dat de Verenigde Staten in drie landen moeten worden verdeeld.

Hij heeft ook geschreven dat Canada de springplank is naar de Verenigde Staten en dat als de VS Canada verliest, het geen controle over Noord-Amerika zal hebben.

Lees ook:  Het is allemaal waar, én het is één grote, banale leugen.

Comments

comments