Fascisme in Oekraïne: de samenzwering van stilte

Fascisme in Oekraïne: de samenzwering van stilte

19 februari 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

De opkomst van extreem-rechts in Oekraïne is een van de meest verontrustende trends in het Europa van de 21e eeuw. Maar het is een verhaal waar je zelden over leest in de Nederlandse pers.

Tegenwoordig heeft de reguliere media niet veel te zeggen over Oekraïne. En wanneer Oekraïne wordt genoemd, ligt de nadruk meestal op het politieke Oekraïne van nu, aangezien het betrekking heeft op het laatste Amerikaanse politieke schandaal. Zes jaar geleden stond Oekraïne door de opstand in de top van de nieuwsagenda, maar nu zijn de kranten stil geworden.

Dit gebrek aan interesse in Oekraïne is verrassend, omdat Oekraïne enkele grote verhalen heeft waarvan u zou willen dat journalisten daarover berichten. Het land heeft een hevige omwenteling doorgemaakt en de gevechten in de oostelijke regio van Oekraïne gaan nog steeds door.

Vermoedelijk was de reden voor al het bloedvergieten om de Europese toekomst van Oekraïne veilig te stellen? Hoe gaat dat project vandaag? Niet goed. Oekraïne is nog ver verwijderd van het volledige lidmaatschap van de Europese Unie en blijft een van de armste landen van Europa.

oekraine

De ruïnes van de luchthaven Donetsk, december 2014 (Foto: Wikipedia)

Het is duidelijk dat Oekraïne niet werkt. Natuurlijk heeft de nationalistische opstand in Kiev een van zijn kerndoelen bereikt: de beëindiging van het oude partnerschap met Moskou. Maar de opstand was ook bedoeld om een ​​einde te maken aan de corruptie in Oekraïne en de macht van de oligarchen te beteugelen. Op beide punten heeft de politieke elite van Oekraïne slecht gepresteerd. De corruptiebeoordeling van Oekraïne is nog steeds slecht, terwijl Volodymyr Zelensky, de huidige president van Oekraïne, aan de macht werd geholpen door de invloedrijke miljardair, Ihor Kolomoisky.

Al met al lijkt de “mooie toekomst” van Oekraïne verder weg dan ooit, en de grootste verliezers van de pro-westerse koers van Oekraïne zijn het Oekraïense volk. Maar de westerse pers heeft lang geleden besloten dat Vladimir Poetin de grote pestkop is, en Oekraïne is gecast in de rol van zijn slachtoffer.

Omdat Vladimir Poetin wordt bestempeld als de slechterik en men denkt dat kritiek op de Oekraïense regering zijn agenda dient, is Oekraïne een no-go-gebied geworden. De machthebbers willen niet toegeven hoe slecht de dingen in Oekraïne zijn, dus de ‘onverschrokken onderzoeksjournalisten’ van The Guardian kunnen er niet over schrijven.

oekraine

Michail Boelgakov. Tijdens zijn leven werd zijn werk gecensureerd door de Sovjets. In 2014 verbood de nieuwe Oekraïense regering een tv-dramatisering van zijn roman The White Guard. (Foto: Wikipedia)

In plaats daarvan wordt de waarheid onder het tapijt geveegd. En de waarheid is dat de nationalistische krachten die de controle over Oekraïne hebben overgenomen, hun land schamen. Oekraïne heeft plaatsgemaakt voor wrede nationalistische wrok, in de mate van het vernielen van Sovjet oorlogsmonumenten en het verbieden van boeken, tv-drama’s en films. En in zijn zoektocht naar nieuwe nationale helden ter vervanging van de Sovjethelden die het afwijst, verheerlijkt Oekraïne de meest verachtelijke personages uit zijn fascistische verleden.

oekraine

The Lviv pogrom, 1941 (Foto: Wikipedia)

De historische achtergrond is ingewikkeld. In de jaren dertig werd Oekraïne onderdrukt door de bolsjewieken en stierven miljoenen aan hongersnood. Toen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaf de Duitse invasie van de Sovjet-Unie Oekraïense nationalisten de gelegenheid om te streven naar onafhankelijkheid, in een ongemakkelijke alliantie met nazi-Duitsland. Door samen te werken met nazi-Duitsland hoopten de Oekraïense nationalisten dat ze beloond zouden worden met hun eigen Oekraïense staat.

Terwijl Oekraïne een nieuwe identiteit voor zichzelf bedenkt, hebben de Oekraïners inspiratie gezocht bij Stepan Bandera, Roman Shukhevych en de andere nazi-medewerkers die steun gaven aan Duitse militaire overwinningen om de Oekraïense nationalistische zaak te bevorderen.

oekraine

Torchlit-processie van Oekraïense nationalisten (Foto: Wikipedia)

Het probleem is dat deze Oekraïense nationalisten, die in 1941 de staat in Lviv hebben uitgeroepen, zich meer inzetten dan alleen een tactische alliantie met nazi-Duitsland. Hun organisatie sympathiseerde ook met nazi-ideeën.

De nazi’s beschouwden Joden, Polen en Russen als ondermenselijk, en Stepan Bandera ook. De Oekraïense nationalisten hebben Polen vermoord, pogroms gepleegd en waren gewillige deelnemers aan de Holocaust. Ze hadden zelfs hun eigen divisie in de SS, de SS Galicië.

oekraine

Een foto van Stepan Bandera getoond tijdens de Maidan-opstand, januari 2014 (Foto: Wikipedia)

De donkere kant van de oorlogstijd in Oekraïne is een referentiepunt geworden voor het nieuwe, post-Maidan-regime. Terwijl monumenten voor Sovjet-commandanten worden gesloopt, gaan nieuwe monumenten voor Oekraïense fascisten omhoog.

De Oekraïense regering heeft 1 januari, de verjaardag van Stepan Bandera, aangewezen als een nationale feestdag. Standbeelden van Bandera en Shukhevych zijn in veel steden verschenen en straten worden vernoemd naar oorlogsmisdadigers. Ultranationalistische organisaties worden op scholen uitgenodigd om kinderen een “patriottische” opleiding te geven. Nazisymbolen worden openlijk weergegeven tijdens concerten en voetbalwedstrijden en antisemitische literatuur wordt verkocht op marktkramen.

Ondertussen zijn monumenten ter herdenking van de Holocaust ontheiligd en zijn synagogen aangevallen.

oekraine

“Death to the Yids”: graffiti naast een synagoge in Odessa. Het teken is een Wolfsangel, een gebruikelijk nazi-symbool. (Foto: Wikipedia)

Oude gifstoffen komen naar boven. De cijfers die openlijk worden geprezen door de Oekraïense leiders zijn de schurken en fanatici die hun lot met Hitler hebben ingelegd. Het nieuwe Oekraïne is geobsedeerd door zijn eigen nationale grieven, maar toont weinig respect voor alle niet-Oekraïense slachtoffers uit de geschiedenis. Met zijn ziekelijke mix van romantiek en zelfmedelijden is Oekraïne nu een broedplaats voor racisme en extremisme. Maar dit is iets dat de westerse pers nog niet wil toegeven.

In plaats daarvan heeft de pers samengewerkt in een samenzwering van stilte en zijn ogen gesloten voor het gevaar. Door standbeelden van fascisten uit het verleden op te zetten, geeft Oekraïne vandaag groen licht aan het fascisme.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments