Geen doorbraak op EU-begrotingstop

Geen doorbraak op EU-begrotingstop

22 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De EU-leiders hebben geen overeenstemming bereikt bij hun eerste poging over de volgende zevenjarige EU-begroting op vrijdag (21 februari) na een tweedaagse top in Brussel.

“De verschillen zijn nog steeds te groot”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na de vergadering.

“We hebben meer tijd nodig”, zei EU-raadsvoorzitter Charles Michel tegen verslaggevers. “We weten dat deze EU-begroting een zeer moeilijke onderhandeling is, vooral na de Brexit en de kloof van 60-75 miljard euro [het VK is vertrokken]”, voegde hij eraan toe.

Toen de EU-leiders donderdag naar de top kwamen, hadden de meeste landen het voorstel van Michel afgelopen vrijdag al verworpen, dat de totale uitgaven op 1,074 procent van het bruto nationaal inkomen van de EU had vastgesteld.

De gesprekken liepen toen vast tussen een rijkere groep lidstaten, de ‘zuinige vier’ – Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden – die wilden dat de EU-uitgaven werden beperkt tot 1,0 procent en een grotere groep van 17 lidstaten, de ‘vrienden’. van cohesie ‘, die meer investeringen wilde zien.

De ‘zuinige vier’ wezen op ongeveer € 20-26 miljard aan uitgaven die bespaard konden worden in de veiligheidsmarge van de budgetplannen, en op het verminderen van het studentenuitwisselingsprogramma Erasmus of gratis Interrail-tickets.

Tijdens de top vertelde de premier van Hongarije, Viktor Orban, echter aan journalisten dat de groep ‘vrienden van cohesie’ liever een bestedingsniveau van 1,3 procent van het BNI zou willen zien.

De Europese Commissie heeft vrijdagavond een voorstel gedaan voor aanpassingen die een totale uitgave van 1,069 procent van het BNI van de EU zouden betekenen. In de daadwerkelijke betalingen van lidstaten over de periode van zeven jaar, 2021-2027, zou dit 1,049 procent van het bni van de EU betekenen.

De cijfers van de commissie komen vooral voor rekening van onderzoek en innovatie, ruimtevaart, defensie en nabuurschapsprogramma’s, een convergentieprogramma voor landen die zich nog niet in de eurozone bevinden en enkele veiligheidsmarges die binnen de begroting zijn gepland.

Lees ook:  Aandeel buitenlanders in de gevangenissen van Duitsland en Nederland is sterk gestegen

Cruciaal voor netbetalers, die kortingen hadden – financiële correcties die het VK oorspronkelijk had gewonnen – betekende het voorstel van de commissie ook dat de kortingen op een nominale waarde zouden blijven, iets dat andere lidstaten hadden afgewezen.

Op basis van het voorstel zou Oostenrijk een extra bedrag van € 100 miljoen ontvangen en zou Nederland een hoger bedrag aan namens de EU geïnde belastingheffingen in zijn havens kunnen behouden, terwijl Denemarken en Zweden correcties zouden krijgen voor de ondersteuning van de begroting van de eurozone.

Een andere belangrijke aanpassing zou een van de zogenaamde ‘eigen middelen’ van de EU-begroting zijn geweest, de bijdragen van de lidstaten uit het EU-emissiehandelssysteem (ETS).

Uiteindelijk kwamen de EU-leiders vrijdagavond slechts 25 minuten bijeen om de mogelijke nieuwe nummers van zowel de netto betaler als de cohesielanden af ​​te wijzen.

“Het voorstel werd door geen van beide partijen gesteund,” zei de premier van Kroatië, Andrej Clenkovic, verwijzend naar de twee groepen landen.

Michel zei dat hij de komende dagen en weken informeel overleg nodig had om een ​​nieuwe datum te vinden voor een nieuwe top om de begrotingsaantallen te kraken.

rode lijnen

Er was ook enige frustratie bij de EU-leiders na twee dagen van gesprekken.

“Eerlijk gezegd heb ik vandaag genoeg gehoord van rode lijnen”, zei Merkel na de vergadering, verwijzend naar moeilijke standpunten van de lidstaten.

Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden groeven in hun hielen en bleven onder druk staan ​​ondanks beloften om de korting te behouden.

“Mijn concept van het Europese project is anders dan dat van de Nederlandse premier Mark Rutte. Ik zie de EU als een kans en niet als een wetsvoorstel”, zei de Luxemburgse premier Xavier Bettel na de bijeenkomst.

“Ik zie niet in waarom we Erasmus zouden moeten verlagen om anderen een korting te geven”, voegde hij eraan toe.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen klonk optimistischer.

“Soms moeten dingen de tijd nemen om te rijpen. We zijn er nog niet, maar we zijn op een goede manier”, zei ze.

Lees ook:  Onderzoek: Puzzel van Poch nog lang niet compleet

Comments

comments