3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Het effect van het Coronavirus op de wereldpolitiek en economie

corona

 28 total views,  8 views today

Eind december meldden de Chinese autoriteiten een uitbraak van een type longontsteking van onbekende oorsprong in de stad Wuhan. De veroorzaker van de ziekte was een nieuwe variant van het coronavirus. Op 11 februari 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de ziekte COVID-19 genoemd. Het Internationaal Comité voor taxonomie van virussen (ICTV) beschreef het virus vervolgens als “ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2)”.

Vanaf 19 februari was het aantal besmette mensen in China groter dan 74.000. Tot nu toe stierven 2.004 mensen, terwijl 14.400 patiënten hersteld zijn. Op 20 februari werden de eerste sterfgevallen in het Midden-Oosten gemeld, beide in Iran.

Het nieuwe virus is genetisch gerelateerd aan het coronavirus, dat in 2003 verantwoordelijk was voor de uitbraak van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), en begon ook in China. In totaal werden 8.437 gevallen van de ziekte opgemerkt, waarvan 813 dodelijk waren. Een ander soortgelijk type coronavirus is het Midden-Oosten respiratoir syndroom coronavirus (MERS-CoV) dat in 2012 uitbrak in Saoedi-Arabië. Volgens de WHO waren 2.494 mensen besmet en 858 stierven aan deze ziekte.

Pandemie nu?

De nieuwe ziekte is de dodelijkste in zijn soort. Wetenschappers kunnen nog geen overeenstemming bereiken over hoeveel levens er nog meer nodig zijn. Een week geleden voorspelde Ira Longini, adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en co-directeur van het Center for Statistics and Quantitative Infectious Diseases aan de Universiteit van Florida, dat tweederde van de wereldbevolking gemakkelijk besmet zou kunnen raken met het coronavirus. Andere wetenschappers waren het niet eens met haar berekeningen. Het is echter waarschijnlijk significant dat het een Amerikaanse wetenschapper was die de apocalyptische voorspellingen verspreidde .

In de Amerikaanse media en op sociale netwerken circuleert informatie dat de vermeende uitbraak een lek zou kunnen zijn geweest van het Wuhan Institute of Virology aan de Chinese Academie van Wetenschappen. Naar verluidt werden daar geheime experimenten uitgevoerd en begon het virus als een soort biologisch wapen.

Deze verklaringen worden ondersteund door mensen op hoog niveau: Senaat Intelligentie Commissie Tom Cotton betoogt dat “alle” theorieën over de oorsprong van het coronavirus moeten worden overwogen, inclusief het lekken van biologische wapens en “doelbewuste introductie”.

Tom Cotton on Twitter: “3. Bad science, bad safety (this is the engineered-bioweapon hypothesis, with an accidental breach) / Twitter”

3. Bad science, bad safety (this is the engineered-bioweapon hypothesis, with an accidental breach)

Christelijke fundamentalisten in de Verenigde Staten en andere westerse landen beweren dat het nieuwe coronavirus een teken is van de apocalyps, een van de vier ruiters die in het boek Openbaring worden genoemd. Volgens Amerikaanse rechtse fundamentalisten zijn de nieuwe ziekte naast de moord op Qassem Soleimani, de constitutionele hervormingen in Rusland en het vertrek van Prins Harry en Meghan Markle naar Noord-Amerika vervullingen van bijbelse profetieën en tekenen van de eindtijd .

Rick Wiles, een Amerikaanse fundamentalistische tv-presentator, verklaarde zelfs dat het virus een straf van God is voor China, “een goddeloze staat, een goddeloze regering, een goddeloze communistische regering die christenen vervolgt”.

Right Wing Watch on Twitter: “Rick Wiles says the coronavirus is a plague sent by God to purge the world of sin as the End Times approach and those who mock God “better wise up because there is a Death Angel on the loose right now and you are going to get an attitude adjustment.” https://t.co/UW8ObaHZoG pic.twitter.com/qp0FomKKUw / Twitter”

Rick Wiles says the coronavirus is a plague sent by God to purge the world of sin as the End Times approach and those who mock God “better wise up because there is a Death Angel on the loose right now and you are going to get an attitude adjustment.”

Radicale Joodse rabbijn Jehoeda Glick (prominente activist op de Tempelberg in Israël) verklaarde ook dat het coronavirus ‘Gods toorn’ is over China wegens schendingen van de mensenrechten.

Soortgelijke anti-Chinese sentimenten verspreiden zich in moslimkringen over de hele wereld. Radicale moslims verspreiden geruchten dat het coronavirus vergelding is door Allah voor het onderdrukken van Oeigoeren.

Nepnieuws wereldoorlog

Tegen de achtergrond van deze apocalyptische sentimenten en insinuaties uit de Verenigde Staten, verspreiden anti-Chinese sentimenten zich over de hele wereld. Sinofobie wordt verergerd door de angst om een ​​ziekte op te lopen in het licht van de mediahysterie. Amerikaanse politici zeggen dat ze de officiële gegevens van de VRC niet vertrouwen, omdat het een autoritair land is. Samenzweringswebsites en prikborden beweerden dat er mogelijk miljoenen slachtoffers zijn.

Coronavirus leidde tot een nieuwe uitbraak van anti-Chinees sentiment in de Filippijnen, waarschijnlijk het ergste in Zuidoost-Azië. De media zijn gevuld met anti-Chinese verklaringen. Het is grotendeels gericht tegen president Rodrigo Duterte die tijdens zijn ambtsperiode dichter bij China is gekomen en onlangs de beëindiging van de Visiting Forces Agreement (VFA) met de VS heeft aangekondigd. De hashtag #OustDuterte (“Down with Duterte”) begon zich op Twitter te verspreiden.

Andere landen zien ook een toename van Sinophobia. De paniek in de media verandert de houding ten opzichte van de Chinezen en stigmatiseert de hele natie. De Chinezen worden door veel landen over de hele wereld als een bedreiging gezien, wat op zijn beurt leidt tot een afname van de interactie tussen Chinese en internationale bedrijven, een verbod op toegang van Chinezen tot andere landen en een afname van de vraag naar Chinese producten op buitenlandse markten vanwege angst voor besmetting, etc. In het discours van de westerse media – het is ofwel de ‘zieke man’ van de wereld, niet in staat om de verspreiding van het virus te stoppen en de verschrikkelijke gevolgen ervan te verbergen, of een open bron van gevaar voor iedereen anders. In de VS is dit bovenop Amerikaanse discussies over de bredere Chinese dreiging gelegd.

Opgemerkt moet worden dat een aanzienlijk deel van de paniek een fictie is die door wereldmedia is gecreëerd om in een bepaald verhaal te passen . Over het algemeen, ondanks de toename van het aantal sterfgevallen en de verspreiding van het virus, leidt gewone griep tot een veel groter aantal sterfgevallen. Wereldwijd veroorzaakt griep tot 5 miljoen gevallen van ernstige ziekte wereldwijd en doodt tot 650.000 mensen per jaar. Toch is er geen wijdverbreide paniek over griep.

Coronavirus en Chinese economie

Beperkingen op verplaatsingen binnen China en het quarantaineregime hebben geleid tot een ernstige achteruitgang van de industriële productie in China. Als gevolg hiervan hebben wereldwijde bedrijven verliezen geleden. De Adidas-omzet in China daalde bijvoorbeeld met 85% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens technologiegigant Apple zal het wereldwijde iPhone-aanbod tijdelijk worden beperkt als gevolg van het coronavirus, omdat de voorzieningen in China zijn getroffen . Apple is nu bezig zijn winstverwachting naar beneden bij te stellen.

Vanwege het coronavirus heeft Apple de productie in China opgeschort, maar nu hervat het de productie, net als veel andere bedrijven die in China actief zijn. Veel werknemers en werknemers die het Chinese Nieuwjaar in hun woonplaats gingen vieren, kunnen echter niet terugkeren naar hun werk vanwege beperkingen die verband houden met het coronavirus.

Gebaseerd op de Baidu-migratie-index, rapporteerde de analyseservice van Nomura dat slechts 26,6% van de migrerende werknemers uit andere gebieden konden terugkeren naar het werk in de 15 onderzochte steden.

Als gevolg hiervan zijn experts van mening dat een enorme vermindering van zendingen en producttekorten op handen is. Het Taiwan TrendForce-bureau voorspelt een enorme afname van technologiezendingen vanuit China in het eerste kwartaal van 2020 .

De Japanse krant Nikkei schrijft dat “de dodelijke uitbraak van coronavirus zijn tol eist van de Chinese productiesector en een regio treft die cruciaal is voor het hightech-initiatief” Made in China 2025 “en een hub voor de auto-industrie.”

De provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, is nul voor de nieuwe ziekte en is nu volledig in quarantaine. Het is vermeldenswaard dat deze regio 4% van de totale economie van China uitmaakt en vaak ‘Chicago van het oosten’ wordt genoemd. Er zijn daar tal van belangrijke productiefaciliteiten, waaronder het ontwikkelingscentrum voor kunstmatige intelligentie van Xiaomi, General Motors-fabrieken, Honda  en Groupe PSA, evenals de Chinese Dongfeng Motor Group en vele andere Chinese en internationale industrieën .

Volgens analist Adam Gillard van Goldman Sachs is de vraag over de hele linie met 66% gedaald in vergelijking met voorgaande jaren.

Een daling van de binnenlandse vraag en productie is een ernstige bedreiging die problemen oplevert voor de Chinese economie als de regering de komende maanden niet in staat is om de coronavirusepidemie het hoofd te bieden.

Het einde van het Chinese Nieuwjaar

3 februari zag een scherpe daling in de Chinese aandelenmarkt bij de opening van beurzen. De ineenstorting van de marktkapitalisatie overschreed meer dan $ 350 miljard en 8-9% Yuan-waardevermindering in vergelijking met wereldvaluta’s.

Op het punt van een wereldwijde crisis?

De vrees bestaat dat de problemen in de Chinese economie als gevolg van de coronaviurus kunnen leiden tot een wereldwijde economische crisis. Een verstoring van het aanbod van grondstoffen voor de Indiase farmaceutische industrie kan bijvoorbeeld van invloed zijn op deze belangrijke economische sector voor India.

Volgens Pankaj R. Patel, de voorzitter van Zydus Cadila, zijn de toonaangevende prijzen van Indiase farmaceutische bedrijven in India de afgelopen weken exponentieel gestegen, omdat veel van het medicijn uit China komt. Als de situatie de komende twee weken niet verandert, kan India vanaf april te maken krijgen met tekorten in voltooide medicijnformuleringen .

In Japan worden ook ernstige economische problemen als gevolg van het coronavirus verwacht. Richard Koo, chief economist bij Nomura Research Institute, verklaart dat “het coronavirus waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid economische schade in Japan zal veroorzaken.”

Olie- en vloeibaar gasproducenten kunnen al met ernstige problemen worden geconfronteerd. De krimp van de productie in China heeft geleid tot een daling van het energieverbruik; er zijn berichten dat “de laatste paar weken grote LNG-exportvrachten naar China zijn omgeleid naar andere klanten of nog steeds op zoek zijn naar een bestemming in een reeds jammerlijk overaanbod.”

Deze situatie kan ernstige problemen veroorzaken op de wereldwijde energiemarkt, vooral als het gaat om LNG. Qatar, Algerije, Egypte zullen als eerste moeilijkheden ondervinden, gevolgd door Amerikaanse producenten van schaliegas.

Er wordt ook een aanzienlijke daling van het olieverbruik voorspeld, die vooral de Perzische Golflanden kan treffen, waarvan de meeste olie naar de regio Azië-Stille Oceaan gaat en vooral naar China. Hoe moeilijker de algemene economische situatie van het land, hoe meer het zal worden beïnvloed door een daling van het olieverbruik. Dit probleem kan Iran dus het meest gevoelig beïnvloeden.

Een geopolitieke slag

Volgens verschillende internationale nieuwsagentschappen zal de uitbraak van coronavirus een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het Chinese ‘One Belt, One Road’-project, ook wel Belt and Road Initiative (BRI) genoemd. Tot de uitbraak hielp het initiatief Chinese werknemers om een ​​baan in het buitenland te vinden, en het fundamentele kenmerk van Chinese projecten in het kader van de BRI is het gebruik van Chinees, in plaats van huishoudelijk werk. Supply chains die cruciaal zijn voor het project zijn ook onderbroken.

“Aangezien veel BRI-projecten de neiging hebben apparatuur en machines van fabrikanten in China te betrekken, zullen de verstoringen in de industriële productie en toeleveringsketen verdere vertragingen veroorzaken”, zegt Boyang Xue , een Chinese analist bij Ducker Frontier, aangehaald door Reuters.

Tot dusverre zijn de Verenigde Staten het enige land dat heeft geprofiteerd van de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van de epidemie, hoe deze wordt waargenomen via de media in de publieke opinie, de impact ervan op de Chinese economie, en dus op de Chinese geopolitieke macht, zijn allemaal gunstig voor Washington. Washington is geïnteresseerd in het verzwakken van zijn geopolitieke tegenstander en zijn grootste project – de BRI. Daarom zijn er zelfs theorieën dat de uitbraak van een nieuw virus het gevolg was van Amerikaanse sabotage.

Op de een of andere manier hebben de VS actief geprofiteerd van de epidemie. Als de afsluiting van de eerste fase van de handelstransacties als een tijdelijke wapenstilstand in de confrontatie tussen de twee landen werd gezien, gaan de Verenigde Staten nu in het offensief. De positie van het deel van het Amerikaanse establishment dat voorstander is van confrontatie met China is versterkt.

Op de Veiligheidsconferentie in München intimideerde de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper Europeanen met de ‘Chinese dreiging’.
Een week eerder beangstigde staatssecretaris Mike Pompeo Amerikaanse gouverneurs met verhalen over Chinese communistische infiltratie in scholen en universiteiten.

Eerder zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross dat het coronavirus ‘de terugkeer van banen naar Noord-Amerika versnelt’, een van de hoofddoelen van de regering van Donald Trump.

De toekomst van de multipolaire wereld hangt af van hoe snel China het coronavirus aankan. Beijing moet niet alleen de ziekte bestrijden, maar ook de geopolitieke gevolgen ervan oplossen. Tot nu toe hebben de VS met succes geprofiteerd van de situatie met coronavirus, waardoor China’s positie als een alternatief financieel en industrieel centrum is verzwakt en de dreiging voor de wereldhegemonie van Washington is beperkt.

Er worden echter al een aantal belangrijke stappen gezet. Chinese autoriteiten hebben beperkingen opgelegd aan de verwerving van aandelen door buitenlandse ingezetenen voor een bedrag van meer dan $ 10 miljoen. De toegang van buitenlandse speculanten tot de mogelijkheid om Chinese activa tegen lagere kosten op te kopen is dus beperkt. Er is ook informatie dat Beijing van plan is een van de grootste industriële conglomeraten van de HNA Group te nationaliseren. Tegelijkertijd heeft het land opmerkelijke vooruitgang geboekt bij het bestuderen en beheersen van de ziekte, waarbij het de lof van de WHO en andere internationale instanties voor zijn efficiëntie en snelheid heeft gewonnen. Hoewel de VS op korte termijn hebben kunnen profiteren van de uitbraak, zou het vermogen van Beijing om de uitdaging aan te gaan zelfs kunnen dienen als een bewijs van de stabiliteit van de regering in tijden van crisis.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments