De verborgen agenda van het bezoek van Trump aan India

De verborgen agenda van het bezoek van Trump aan India

23 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft onlangs zijn bezoek aan India aangekondigd. De Indiase autoriteiten zijn van plan hun gasten op het hoogste niveau te verwelkomen als demonstratie van de sterke vriendschap tussen de twee landen, evenals de persoonlijke vriendschap tussen Trump en de Indiase premier Narendra Modi.

In India is Trump een zeer populair figuur. In de regel zijn zijn fans radicale hindoes die van Trump houden vanwege zijn islamofobe posities – sommigen beschouwen hem zelfs als een godheid. Aan de vooravond van zijn bezoek staan ​​de media vol met interessante, maar eerder onbelangrijke details over het bezoek. Garbage collection in de buurt van de Taj Mahal, een offer aan het idool van Trump, de bouw van een muur in Gujarat om de squalor van de Indiase sloppenwijken te verbergen en het bezoek van Trump aan het grootste cricketstadion ter wereld zijn allemaal interessant en exotisch, maar deze zorgen verbergen uiteindelijk de meer serieuze problemen op zijn plaats.

Bloomberg on Twitter

Indian slum dwellers are accusing the government of building a wall to “hide poor people” ahead of Trump’s visit to Gujarat, @AP reports https://t.co/olcjDA5nZd (Video via @QuickTake) https://t.co/vr6ik7uW3z

Handelsverschil

De belangrijkste kwestie die moet worden besproken, is of een handelsovereenkomst zal worden aangekondigd. Ondanks actieve militair-politieke samenwerking met India, nadat Trump aan de macht kwam, verhoogden de Verenigde Staten de tarieven voor een aantal Indiase goederen, en New Delhi reageerde met symmetrische maatregelen. Ondanks verklaringen van vriendschap hebben de Verenigde Staten hun zelfzuchtige beleid ten opzichte van India niet opgegeven.

De Verenigde Staten willen toegang krijgen tot de Indiase markt, in de eerste plaats voor de pluimvee-, vlees- en zuivelindustrie, en de lokale regels voor gegevensopslag afschaffen, die volgens Amerikaanse bedrijven de kosten van het zakendoen zullen verhogen.

Modi hoopt de voorkeuren die gelden voor India als ontwikkelingsland tot 2019 te herstellen en de toegang tot de Amerikaanse markten voor zijn farmaceutische en landbouwproducten uit te breiden.

Volgens deskundigen mag echter geen echte doorbraak in handelsbetrekkingen worden verwacht. Het maximum waar leiders het over eens zijn, is een verlaging van de tarieven voor sommige producten, voornamelijk Harley-Davidson-motorfietsen. De markt van het Amerikaanse bedrijf in India is echter in het begin extreem klein. In de eerste 9 maanden van het fiscale jaar 2020 werden slechts 2.000 dergelijke motorfietsen verkocht in India, wat 0,01% van de wereldwijde marktomzet vertegenwoordigt .

De kwestie Kashmir

Trump heeft gesuggereerd dat hij bereid is te bemiddelen tussen Pakistan en India over de kwestie Kashmir. De premier van Pakistan, Imran Khan, heeft ingestemd met het idee dat de Amerikaanse leider bemiddelingsfuncties vervult. Bedenk dat India en Pakistan vorig jaar nog artillerie- en raketaanvallen uitwisselden, die bijna in de buurt van oorlog kwamen. De twee nucleaire mogendheden van Zuid-Azië zitten nog steeds in dolken vanwege hun wederzijdse aanspraken op Kasjmir.

De situatie in de regio escaleerde nadat de Indiase autoriteiten vorig jaar nieuwe grondwetswijzigingen hadden doorgevoerd. De staat Jammu en Kashmir was verdeeld in twee geallieerde gebieden – Jammu en Kashmir en Ladakh. Deze beslissing werd voorafgegaan door een aanzienlijke opbouw van militaire macht in de staat, de introductie van avondklokken, de stopzetting van de toegang tot internet en mobiele communicatie in de hele staat, evenals de arrestaties van lokale politieke leiders.

Desalniettemin zijn er ernstige twijfels dat Trump een model kan bieden om de kwestie Kashmir op te lossen op een manier die voor beide partijen geschikt is.

Vanuit geostrategisch oogpunt is het belangrijkste doel van de Verenigde Staten China te beheersen. China werkt actief samen met Pakistan in het kader van het project “One belt, One Road”. De zogenaamde CPEC (China-Pakistan Economic Corridor) wordt verondersteld China (Xinjiang) en Pakistan te verbinden via toegang tot de haven van Gwadar, maar hiervoor moet de transportinfrastructuur van Xinjiang naar Pakistan het grondgebied van Gilgit passeren- Baltistan, het noordelijke deel van Kasjmir, gecontroleerd door Pakistan, dat India als een deel van zijn grondgebied beschouwt.

Vanuit strategisch oogpunt zijn de Verenigde Staten niet geïnteresseerd in vrede in Kasjmir, maar in het verder verergeren van de situatie, tot het punt van het exploiteren van regionale vijandigheid en terrorisme in Gilgit-Baltistan om het Chinese project te stoppen.

Anderzijds is China geïnteresseerd in het stabiliseren van de situatie in Kasjmir. Theoretisch kan de Chinese invloed worden gecompenseerd door de Indiase invloed, maar alleen als de regio een knooppunt wordt, niet alleen voor het BRI-breedtegraadproject, maar ook voor de meridionale corridor die India, de landen van Centraal-Azië en Rusland zal verbinden. Dit initiatief vereist intensieve samenwerking in het kader van de Shanghai Cooperation Organisation in plaats van verdere Amerikaanse interventie.

Lees ook:  Vergeet 'Deal of the Century' van Trump. Israël was altijd op koers om te annexeren

S-400 raketsystemen: het vooruitzicht op sancties

Verwacht wordt dat tijdens het bezoek van Trump aan India, defensiecontracten ter waarde van $ 5 miljard zullen worden afgesloten, inclusief de levering van de MH-60R maritieme multirole helikopters. De VS ontwikkelt actief militair-technische samenwerking met India op verschillende fronten. Wat de wapenverkoop betreft, hebben de Amerikanen de traditionele wapenleverancier voor India – Rusland al ingehaald.

De Verenigde Staten hebben India echter herhaaldelijk bedreigd met sancties voor zijn voornemen om Russische S-400 luchtafweerraketsystemen te verwerven. Volgens een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken is er een risico op toepassing van sancties.

India is niet van plan de militair-technische samenwerking met Rusland op te geven. Zoals bekend, bevond Turkije zich onlangs in een vergelijkbare situatie, waardoor het voor Washington nog moeilijker wordt. Elke concessie aan New Delhi zal, vreemd genoeg, de positie van Ankara versterken. Waarom zou India immers de Russische systemen mogen kopen terwijl Turkije verboden is?

Afghanistan: een nieuwe hoofdpijn voor New Delhi

In 2017 zei Trump dat de VS verwachten dat India “ons meer zal helpen met Afghanistan”; in 2020 bekritiseerde hij het Indiase leiderschap wegens onvoldoende inspanningen om het land te herstellen. De verklaringen van Trump werden veroordeeld door zowel de regerende BJP-partij als de oppositie. India investeert actief in economische projecten in Afghanistan (in de afgelopen jaren heeft het $ 3 miljard aan deze doelen uitgegeven, en zelfs een nieuw gebouw voor het parlement gebouwd). Met andere woorden, New Delhi probeert de groeiende Chinese invloed in zijn buurland te beheersen.

Tijdens een bezoek aan India in januari , heeft de nationale veiligheidsadviseur van Afghanistan, Hamdullah Mohib, naar verluidt gesproken over “inzet van Indiase troepen in Afghanistan in een vredesfunctie”.

De toekomst van Afghanistan zal ongetwijfeld worden besproken door Trump en Modi. De parameters van de deal met de Taliban, die nu worden besproken door vertegenwoordigers van de Taliban en de VS, suggereren, zo niet een volledige terugtrekking, op zijn minst een vermindering van de Amerikaanse troepen. De Verenigde Staten proberen in principe de verantwoordelijkheid te verleggen naar hun bondgenoten – maar het vermogen en de wens van India om zo’n bondgenoot te worden en een grotere rol te spelen in Afghanistan is nog steeds in vraag. Hoe dan ook, het feit dat India historisch tegen onderhandelingen met de Taliban was, kon zijn positie aanzienlijk verslechteren na de ondertekening van een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de islamisten.

India als intermediair tussen de VS en Iran

De samenwerking tussen Iran en India is ook twijfelachtig vanwege de agressieve acties van de VS. India is geïnteresseerd in het kopen van Iraanse olie, terwijl Iran afhankelijk is van India voor producten zoals thee en rijst. Aan de ene kant heeft India een manier gevonden om Amerikaanse sancties te omzeilen: voor sommige transacties is er zelfs directe handel tussen de roepie en de rial. Anderzijds schaden de sancties ongetwijfeld de Indiase economie.

Tegelijkertijd maken de Verenigde Staten uitzonderingen voor India op het gebied van sancties. Amerikaanse sancties strekken zich bijvoorbeeld niet uit tot de Iraanse haven van Chabahar, die India beschouwt als een tegenwicht voor het naburige Pakistaanse Gwadar, waar de invloed van China groeit.

India ontvangt 65% van zijn olie uit de Perzische Golflanden, waardoor het uiterst kwetsbaar is voor de VS-Iraanse confrontatie en de vooruitzichten om de olievoorraden langs de Straat van Hormuz te blokkeren. Elke verergering van de spanningen leidt tot hogere olieprijzen die de Indiase economie negatief beïnvloeden.

Na de moord op Qassem Soleimani verklaarde de Iraanse ambassadeur in India Ali Chegeni dat Iran “alle initiatieven uit alle landen, vooral India als een goede vriend voor ons, verwelkomt om escalatie niet toe te staan.”

Het is te verwachten dat het Indiase leiderschap, tenminste achter gesloten deuren, de bemiddelingsdiensten van de Verenigde Staten zal aanbieden om zijn omgang met Iran te normaliseren. Theoretisch geeft een machtswisseling in Oman, die eerder de rol van onderhandelaar had gespeeld, India goede kansen om zijn eigen status in dit opzicht te verbeteren. Het Iraanse leiderschap heeft echter aangetoond dat de regering na de moord niet klaar is om met de Verenigde Staten te onderhandelen. De aanstaande Iraanse parlementsverkiezingen, waarbij anti-Amerikaanse conservatieven waarschijnlijk zullen winnen, hebben ook twijfels geuit over de vooruitzichten van dergelijke bemiddeling.

Ondanks ernstige toenadering tussen India en de Verenigde Staten als gevolg van de wens van New Delhi om de groeiende invloed van Beijing te compenseren, heeft Washington over het algemeen weinig te bieden. In het algemeen is het leiderschap van India gericht op multipolariteit, en de Verenigde Staten kunnen niets bieden dat hen zou dwingen dat pad af te slaan.

Ondanks de vreugdevolle gezichten van de miljoenen mensen die Trump zullen ontmoeten, is het onwaarschijnlijk dat zijn bezoek Modi’s positie positief zal beïnvloeden. Vanaf eind vorig jaar hebben massale protesten van moslims over discriminerende burgerschapsinitiatieven het land overspoeld. Op 8 februari leed de regerende BJP een verpletterende nederlaag in de wetgevende vergadering van New Delhi.

Het zou vreemd zijn om aan te nemen dat de Amerikaanse president, die net het groene licht heeft gegeven voor de verdere bezetting van Palestina, positief zou worden begroet door Indiase moslims. Zijn bezoek zal de verschillen tussen de religieuze gemeenschappen van het land alleen maar versterken, en een dergelijke interne verdeling zal uiteindelijk de positie van het land op het wereldtoneel verzwakken.

Lees ook:  Het Hooggerechtshof oordeelt dat de federale wet LGBTQ-werknemers beschermt tegen discriminatie in een historische uitspraak

Comments

comments