Turkije, Pakistan sluiten de grens met Iran; Afghanistan verbiedt reizen voor virusangst

Turkije, Pakistan sluiten de grens met Iran; Afghanistan verbiedt reizen voor virusangst

23 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Uitbraak in Iran centra in de heilige stad Qom, waar ambtenaren zeggen dat reizigers uit China een nieuw coronavirus brachten dat tot nu toe 43 mensen heeft besmet. Ondertussen sluiten de buren van Iran het land- en luchtverkeer tegen mogelijke infectiegevallen.

Turkije heeft zondag aangekondigd dat het zijn landgrens met buurland Iran “tijdelijk” zou sluiten omdat het alarm groeit over een piek in nieuwe coronavirusinfecties.

“We hebben besloten de landgrens tijdelijk te sluiten na een toename van het aantal zaken in ons buurland Iran”, zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca tegen verslaggevers. Hij zei dat het luchtverkeer vanaf 2000 eenzijdig zou worden gestopt (1700 GMT).

Alle snelwegen en spoorwegen zijn gesloten vanaf 17.00 uur (14: 00GMT) op zondag, zei Koca.

Iran meldde de afgelopen 24 uur drie nieuwe sterfgevallen door coronavirus onder 15 nieuwe gevallen, waardoor het totale aantal dodelijke slachtoffers in de Islamitische Republiek op acht kwam en het aantal infecties op 43.

Dat is het hoogste dodental van het virus buiten China, waar de uitbraak voor het eerst een paar maanden geleden opdook.  De uitbraak in Iran heeft zich geconcentreerd op de heilige stad Qom, waar ambtenaren zeggen dat reizigers uit China het nieuwe coronavirus hebben meegebracht.

China meldde nog eens 97 doden in zijn dagelijkse update op zondag, waardoor het totaal op 2.442 komt, plus 648 nieuwe infecties. Bijna 80.000 mensen zijn wereldwijd besmet, de overgrote meerderheid in China.

Virus kwam uit China

De Iraanse minister van Volksgezondheid Saeed Namaki vertelde de staatstelevisie dat het virus uit China naar de heilige stad Qom in centraal Iran kwam. Hij zei dat een van de Iraanse die aan het virus dood was, een handelaar was die de afgelopen weken regelmatig met behulp van indirecte vluchten tussen de twee landen pendelde nadat Iran directe passagiersvluchten naar China stopte.

Namaki verdedigde ook de manier waarop de regering met de uitbraak omging en zei dat het “transparant” was. Hij zei dat het zou helpen gezichtsmaskers en ontsmettingsmiddelen beschikbaar te maken voor Iraniërs, temidden van de bezorgdheid dat de voorraden in de apotheken van de hoofdstad opraken.

Iran produceert ook kits voor de diagnose van de infectie, voegde hij eraan toe.

Namaki spoorde mensen aan om Qom niet te bezoeken, een belangrijke bestemming voor pelgrims.

“We raden uiteraard niet aan om naar Qom en andere bedevaartsteden te reizen,” zei Namaki.

De regering heeft scholen en religieuze seminars gesloten in de heilige stad Qom, waar het virus vorige week voor het eerst twee oudere patiënten heeft gedood. Scholen in Teheran en vier andere steden waren ook gesloten en begonnen zondag twee dagen.

Iran heeft ook 36 screeningstations opgezet in verschillende havens van binnenkomst om te controleren op mogelijk besmette reizigers, voegde hij eraan toe.

Buren nemen maatregelen

Irak en Pakistan, die grenzen aan Iran, hebben al preventieve maatregelen genomen om de verspreiding van het virus door Iraanse reizigers te beperken.

Ambtenaren in de Pakistaanse provincie Baluchistan, die een lange grens delen met Iran, hebben een noodgeval verklaard omdat ze proberen de verspreiding van het virus via de Taftan-grensovergang met Iran te stoppen.

Geïnfecteerde reizigers uit Iran zijn al ontdekt in Libanon en Canada.

Saoedi-Arabië heeft iedereen die uit Iran reist bevolen om ten minste 14 dagen te wachten voordat hij het koninkrijk binnengaat, omdat het probeert de verspreiding van het virus naar de islamitische bedevaartplaatsen van Mekka en Medina te voorkomen.

Lees ook:  Trump, de pandemie en "de economie": hoe progressieven zijn boodschap kunnen bestrijden

Op zondag stopte Afghanistan ook “tijdelijk” met het reizen van en naar Iran vanwege de virusangst.

Drie verdachte gevallen van het coronavirus zijn naar boven gekomen in Afghanistan, aldus ambtenaren.

De drie verdachten, alle volwassen mannen, zijn onlangs teruggekeerd uit de Iraanse stad Qom naar Herat in Afghanistan, vertelde Dr. Nazeer Ahmad, lid van het coronaviruscontrolecommissie van het land, aan Anadolu Agency.

De verdachten worden in geïsoleerde medische zorg gehouden, voegt Ahmad toe.

Volgens het ministerie van volksgezondheid zijn hun bloedmonsters ter bevestiging naar de hoofdstad Kabul gebracht.

Jordan neemt maatregelen

Jordan zei zondag dat het burgers uit China, Iran en Zuid-Korea zou beletten het koninkrijk binnen te gaan in een poging de verspreiding van de dodelijke coronavirus te voorkomen.

De staatssecretaris voor mediazaken, Amjad Adayleh, zei dat het besluit deel uitmaakte van “preventieve maatregelen … na de toename van het aantal coronavirus in Zuid-Korea, Iran” en China.

Italië annuleert het carnaval van Venetië

In de strijd om een ​​snel stijgend aantal nieuwe coronavirusinfecties in Noord-Italië te bevatten, hebben de autoriteiten op zondag maatregelen genomen om openbare bijeenkomsten te verbieden, waaronder het stoppen van de beroemde carnavalevenementen van Venetië, die tienduizenden feestvierders naar een regio hebben getrokken die nu in het hart ligt van de uitbraak.

“De verordening is onmiddellijk van kracht en wordt van kracht om middernacht”, kondigde de regionale gouverneur van Venetië aan, Luca Zaia, wiens gebied Venetië omvat. 

Carnaval, dat tienduizenden bezoekers trekt naar de lagunestad, zou dinsdag doorlopen hebben. Musea, scholen, universiteiten en andere openbare locaties worden ook gesloten in Venetië en de rest van Veneto. De sluiting zal naar verwachting ten minste tot 1 maart duren.

Autoriteiten zeiden dat drie mensen in Venetië positief hebben getest, allemaal eind jaren tachtig en die in kritieke toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen. Bijna alle 133 gevallen van Italië zijn geclusterd in het noorden, inclusief in de regio Veneto.

De grootste sprong in gevallen van bevestigde COVID-19 werd gemeld door de autoriteiten in Lombardije, een dichtbevolkte regio met de financiële hoofdstad van het land, Milaan. Die regio had ten minste 89 gevallen, bijna allemaal in kleine steden op het platteland. 

Lees ook:  Deze week zullen drie grote winterstormen het grootste deel van de VS en Europa treffen met ijs, sneeuw en bitter koude temperaturen

Hoog alarm in Zuid-Korea

Zuid-Korea bracht de waarschuwing van de natie naar het “hoogste” niveau, zei president Moon Jae-in op zondag nadat het aantal infecties in het weekend bijna verdrievoudigde tot 602.

Geleid door een uitbraakcluster in een religieuze sekte in de zuidelijke stad Daegu, heeft Zuid-Korea nu de meeste infecties buiten China – afgezien van het Diamond Princess-cruiseschip dat in Japan is aangemeerd.

“De komende dagen zullen cruciaal zijn,” zei Moon na een regeringsbijeenkomst over het virus.

“De regering zal het waarschuwingsniveau naar het hoogste niveau brengen volgens de aanbevelingen van experts.”

Moon heeft niet aangegeven wat die maatregelen kunnen omvatten.

Zuid-Korea meldde 169 nieuwe gevallen en drie sterfgevallen op zondag, waarmee het dodental voor het hele land op vijf kwam. Yonhap persbureau meldde later een zesde overlijden.

Comments

comments