Assange rechtszaak: ‘Elke journalist moet een koude, ijzige hand voelen die over zijn rug loopt’

Assange rechtszaak: ‘Elke journalist moet een koude, ijzige hand voelen die over zijn rug loopt’

24 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

‘Elke journalist moet een koude, ijzige hand voelen die over zijn rug loopt’: Assange’s uitleveringszaak onderzocht in nieuwe RT doc

Nu de uitlevering van Julian Assange in Londen begint, werpt de nieuwe film van RTD licht op waarom de mijlpaal van de oprichter van de WikiLeaks de weg kan vervolgen voor toekomstige vervolging van journalisten.

“Elke journalist in de Verenigde Staten zou een koude, ijzige hand moeten voelen die over zijn rug loopt tegen de aanklachten die tegen deze uitgever waren gericht. Omdat ze de volgende zouden kunnen zijn, ‘ zegt schrijfster Suelette Dreyfus over Assange wiens project gelekte documenten publiceerde waarin mogelijke Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak aan het licht kwamen en brieven waarin shenanigans tegen Bernie Sanders in 2016 werden onthuld door bazen binnen de Democratische Partij.

“Als Julian Assange als uitgever in de gevangenis wordt gezet omdat hij een uitgever is, om geen andere reden dan als uitgever, dan hebben we geen regels”, zegt een Zweedse journalist Johannes Wahlstrom, die met WikiLeaks werkte aan de documentaire ‘Mediastan’.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet er alles aan om te beweren dat Julian Assange geen journalist is, maar een spion die samenzweerde met een voormalige legerintelligentieanalist Chelsea Manning om geheime documenten met betrekking tot de nationale defensie openbaar te maken. De aanklachten waarmee Assange wordt geconfronteerd, zijn echter “absoluut van toepassing op mogelijk andere journalistiek of media-publicaties”, aldus Dreyfus.

Lees ook:  Hells Angels, de Maffia & Iraanse Olie

Journalist Mary Kostakidis en regisseur John Pilger waarschuwen ook voor het “extraterritoriale bereik” van Assange’s beschuldigingen.

Een Australiër wordt in de VS gezocht op 18 punten wegens het overtreden van de controversiële spionagewet die een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar zou kunnen dragen. De aanklacht verwijst naar materialen, waaronder de geclassificeerde ‘collateral murder’ beelden uit Irak, en Amerikaanse diplomatieke kabels, waarvan de openbaarmaking volgens de Amerikaanse regering de nationale veiligheid bedreigde en mensen in gevaar bracht.

Het is gewoon een “flagrante leugen”, zegt Angela Richter, theaterregisseur en de goede vriend van Assange. “Als iemand zou zijn vermoord vanwege WikiLeaks, zouden ze de persoon voor de camera hebben gesleept, of het hebben bewezen, of het tegen hen hebben genomen.”

De publieke steun van Assange is in de loop der jaren aanzienlijk afgenomen, te beginnen met Zweedse verkrachtingsbeschuldigingen naar berichten over zijn vermeend grillig gedrag in de Ecuadoraanse ambassade. “De mainstream media in oude stijl hielden nooit echt van Julian”, zegt Dreyfus. Dezelfde nieuwskanalen en journalisten die hem benaderden voor informatie, ‘beschreef hem de volgende dag als een damestas’, vult Richter aan.

Bekijk de volledige documentaire hier voor een beter begrip van de Assange-case, zijn persoonlijkheid en motivatie:

Comments

comments