De Bezeten Wereld: Oranjes financiële escapades

De Bezeten Wereld: Oranjes financiële escapades

24 februari 2020 1 Door Indignatie redactie

Ze verkopen onderhands nationaal kunstbezit ten eigen bate, eisten compensatie toen ze ook eens vermogensbelasting moesten betalen, en drukken al jaren zwaar op de rijksbegroting.

De Oranjes zijn misschien wel het duurste koningshuis op aarde. Reden te over om in onze opinierubriek De Bezeten Wereld met Tamarah Benima en Wim Berkelaar te discussiëren over de stelling: “De Oranjes prijzen zichzelf uit de samenleving.”

Het vermogen van de familie Van Oranje Nassau: ze zijn dit jaar nóg rijker en wij maar betalen!

Uit het rapport van de Commissie Van Baalen blijkt dat het Koninklijk Huis geen geheime afspraken heeft gemaakt met de Staat over een extra vergoeding vanwege de belastingaanslag op het koninklijke vermogen. Hoe hoog dat vermogen precies is, is door alle versnipperingen onduidelijk, al komt Quote tot een accurate doch grove schatting.

Ook dit jaar rekende Quote weer uit hoeveel de Oranjes op hun bankrekening hebben staan. In tegenstelling tot 2015 en 2016 is het totale vermogen van het koningshuis dit jaar met €50 miljoen gegroeid naar €950 miljoen. Daarmee bezet de familie Van Oranje-Nassau de tiende plek in de lijst der rijkste families van de Quote 500. Berekenen hoe rijk de Oranjes zijn is vaak een van de lastigste klusjes voor de Quote 500. Een informatieverzoek neerleggen bij de Rijksinlichtingendienst maakt bij voorbaat weinig kans. De poorten van Paleis Noordeinde blijven meestal hermetisch gesloten. Maar wij laten ons hierdoor natuurlijk niet uit het veld slaan.

Lees ook:  Alle grootste leugens over klimaatverandering en het broeikaseffect tegengesproken in een verbazingwekkend interview

Ook dit jaar hebben we wederom grip gekregen op een accurate inschatting van het koninklijk vermogen. Onze 50-jarige Koning Willem-Alexander en zijn vier jaar jongere eega koningin Máxima krijgen jaarlijks ruim €1,1 miljoen toebedeeld als beloning voor hun inspanningen voor de bv Nederland. Netto natuurlijk, want deze Oranjes zijn immers gevrijwaard van iedere belastingheffing. Dat geld kan gelijk de oude sok in, want vaste lasten kennen de echtelieden niet. Voor het kapitaal voor de oude dag is al gezorgd, wonen en reizen doen ze gratis en ook het personeel wordt uit een ander potje betaald.

De echte rijkdom komt echter niet van deze royale regelingen, maar heeft meer te maken met het feit dat de Oranjes profiteren van spulletjes die hun waarde behouden of zelfs aan waarde winnen. Het vorstenhuis heeft in de loop der decennia behoorlijk wat kunst, juwelen en aandelen in handen gekregen, waarvan de echte waarde dus eerder toe- dan afneemt.

Op basis van de grondwet zijn de Koning en zijn troonopvolger vrijgesteld van het betalen van erf- en schenkbelasting voor hetgeen zij van andere leden van het koninklijk huis ontvangen. Zo hoefde er dus geen belasting te worden overgedragen aan de schatkist bij de schenking van landgoed De Horsten door Prinses Beatrix aan haar zoon.

Lees ook:  Kontenlikker Premier Rutte beslist en Kassa voor prinses Amalia!

Overigens zou het ons niet verbazen als de Oranjes nog rijker blijken te zijn. Dit jaar staat de koninklijke familie nog net in de top tien van rijkste families in Nederland.

Ze verkopen onderhands nationaal kunstbezit ten eigen bate, willen compensatie als ze ook eens vermogensbelasting moeten betalen, en drukken al jaren zwaar op de rijksbegroting. De Oranjes zijn misschien wel het meest dure koningshuis op aarde.Oranjehistoricus Gerard Aalders komt praten over Oranje en de nationale vaderlandse kas.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Comments

comments