5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Symptomen, Risico’s, Bescherming Covid-19 al uit de hand? De belangrijkste reacties op de coronapandemie

coronavirus

 11 total views,  3 views today

Het aantal infecties met het nieuwe virus Covid-19 is in het weekend aanzienlijk toegenomen in Italië. In Europa wordt het land het zwaarst getroffen, met meer dan 150 patiënten. China meldt meer doden dan ooit op een dag. We beantwoorden de belangrijkste vragen over Covid-19.

Wat zijn de symptomen van Covid-19?

Het virus behoort tot de familie van coronavirussen, een groep virussen die verkoudheid en ziekten veroorzaken met een ernstiger beloop zoals Mers of Sars.

Volgens eerdere informatie is Covid-19 in veel gevallen mild geweest en wordt het soms niet opgemerkt door besmette mensen, zoals de WHO meldt. Het kan ook veel minder vaak leiden tot ernstige ziekten zoals longontsteking. Sepsis is ook mogelijk. Als gevolg hiervan kan het leiden tot nierfalen, multi-orgaanfalen en overlijden.

Symptomen van Covid-19 zijn vergelijkbaar met die van griep en omvatten:

 • koorts
 • droge hoest
 • kortademigheid
 • ademhalingsmoeilijkheden
 • Vermoeidheid, vermoeidheid

Er wordt aangenomen dat de tijd van infectie tot begin tot 14 dagen kan zijn. Het geval van een man uit de provincie Hubei werd echter recent bekend die 27 dagen lang geen symptomen had getoond voordat de ziekte uitbrak.

Hoe gevaarlijk is Covid-19?

Volgens de WHO herstelt 80 procent van de getroffenen zonder speciale therapie van Covid-19. Ongeveer een op de zes mensen wordt ernstig ziek en ontwikkelt ademhalingsmoeilijkheden.

Volgens de WHO vertonen ouderen en mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartproblemen of diabetes steeds ernstiger ziekteverloop. Hoe hoog het sterftecijfer onder besmette mensen is niet definitief opgehelderd. De WHO gaat momenteel uit van twee procent. Ter vergelijking: in het geval van griep is het sterftecijfer 0,1 procent, in Sars 10 procent, in Mers zelfs ongeveer 30 procent. 

Hoe hoog is het risico voor de bevolking in Nederland?

Het Robert Koch Institute (RKI) beoordeelt het risico voor de bevolking in Nederland nog laag – zelfs als het ervan uitgaat dat gevallen in Nederland zullen worden geïmporteerd. Tevens zijn de voorzorgmaatregelen in Nederland in de hoogste staat.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding beoordeelt het risico van Covid-19 voor mensen in de EU en het VK als laag tot matig.

Hoe wordt het virus van persoon op persoon overgedragen?

Het coronavirus wordt overgedragen door een druppelinfectie, bijvoorbeeld bij hoesten of niezen, en ook door een uitstrijkje. Bovendien kan het virus ook fecaal oraal worden doorgegeven, d.w.z. via het spijsverteringsstelsel. Volgens het RKI is dit echter nog niet definitief opgehelderd.

Kunnen mensen zonder symptomen Covid-19 delen?

Blijkbaar is het mogelijk. Volgens de WHO is het risico van het vangen van het virus van een persoon die geen of slechts milde symptomen vertoont laag, maar niet uitgesloten.

Hoe bescherm je jezelf?

Bescherming tegen het nieuwe coronavirus is vergelijkbaar met die van griep. Tot nu toe is er geen vaccinatie, maar eenvoudige hygiënemaatregelen kunnen helpen, zoals

 • was je handen opzettelijk meerdere keren per dag (gedurende 20 seconden)
 • Desinfecteer handen als water en zeep gewoon niet beschikbaar zijn
 • om je gezicht niet met ongewassen handen aan te raken
 • om een ​​afstand van één meter van zijn tegenhanger te behouden

Om anderen niet te infecteren, moet u het etiket voor hoesten en niezen observeren en wegdraaien tijdens het hoesten of niezen, indien mogelijk niezen in de elleboog of daarna uw handen wassen.

Over het algemeen moet u thuis blijven en een arts raadplegen als u aanhoudende symptomen ervaart of als u een infectie vermoedt. Bovendien: degenen die nog niet tegen griep zijn gevaccineerd, moeten de huidige verspreiding van het coronavirus als een kans zien om bij te praten. Omdat dit ziekenhuizen kan ontlasten als er vaker corona-gevallen in Duitsland voorkomen.

Hoe wordt Covid-19 gediagnosticeerd?

Als er een redelijk vermoeden bestaat dat een persoon het coronavirus heeft opgelopen, worden deze getest. Dit wordt gedaan met behulp van een methode die de polymerasekettingreactie wordt genoemd en die kan worden gebruikt om het pathogeen te detecteren.

Welke therapieopties zijn momenteel beschikbaar?

Er is nog geen causale therapie of vaccinatie. Wereldwijd werken onderzoekers hier intensief aan nieuwe kennis en ontwikkelingen. Er zijn al klinische proeven die mogelijke medicijnen testen.

Hoe werd het virus op mensen verspreid?

Er wordt aangenomen dat Covid-19 afkomstig is van wilde dieren. Het dier waarvan het virus op mensen is overgedragen, is nog onduidelijk. Slangen, vleermuizen of de pangolin, een pangolin, werden vermoed als mogelijke dragers.

Naar verluidt hebben de eerste patiënten eind december 2019 een markt in Wuhan gecontracteerd.

Hoeveel mensen zijn tot nu toe in Duitsland besmet?

16 gevallen van coronavirusinfecties zijn gemeld in Duitsland, het merendeel in Beieren. Ondertussen zijn 12 van de oorspronkelijk 14 Covid-19-patiënten die in Beierse ziekenhuizen werden behandeld, uit het ziekenhuis ontslagen. Alle 14 Corona-zaken in Beieren waren gerelateerd aan de Stockdorf-autoleverancier Webasto. Een Chinese collega had de ziekteverwekker geïntroduceerd tijdens een zakenreis in januari. Sommige werknemers waren besmet en familieleden werden ook besmet. 

Vereisten voor ontslag uit het ziekenhuis zijn verschillende negatieve tests voor het virus. Het RKI heeft de criteria gedefinieerd.

In welke landen heeft het Covid-19-virus zich al voorgedaan?

Meer dan 79.000 mensen hebben wereldwijd het coronavirus opgelopen, de meeste (meer dan 77.000) in China . Deze cijfers tonen een recente grafiek van de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. De WHO geeft ook vergelijkbare cijfers.

Naast China is Covid-19 ook in meer dan twee dozijn andere landen aangekomen:

 • Zuid-Korea (833 bevestigde gevallen)
 • Italië (157)
 • Japan (147)
 • Singapore (89)
 • Hong Kong (74)
 • Iran (43)
 • Thailand (35)
 • VS (35)
 • Taiwan (28)
 • Australië (22)
 • Maleisië (22)
 • Duitsland (16)
 • Vietnam (16)
 • Verenigde Arabische Emiraten (13)
 • VK (13)
 • Frankrijk (12)
 • Macau (10)
 • Canada (9)
 • Filippijnen (3)
 • India (3)
 • Rusland (2)
 • Spanje (2)
 • Libanon (1)
 • Nepal (1)
 • Cambodja (1)
 • Israël (1)
 • België (1)
 • Finland (1)
 • Zweden (1)
 • Egypte (1)
 • Sri Lanka (1)

Kan een pandemie nog steeds worden voorkomen? 

“Last-minute inperking is waarschijnlijk niet langer haalbaar met alle beschikbare troepen,” zei de Berlijnse viroloog Christian Drosten op zondag. Het virus dat waarschijnlijk op mensen is gesprongen op een markt voor wilde dieren in Wuhan speelt zijn troef: omdat de meeste infecties met Sars-CoV-2 mild zijn, zijn ze nauwelijks detecteerbaar.

Dankzij de eigenschappen kon Sars-CoV-2 onopgemerkt blijven, legt Drosten uit. Degenen die slechts milde of geen symptomen hebben, gaan niet naar de arts en worden niet getest – maar kunnen het virus overdragen aan tientallen andere mensen, die het op hun beurt meenemen naar hun netwerk van sociale en werkcontacten. Volgens een modelberekening door Imperial College London wordt volgens Drosten slechts een derde van alle geïmporteerde gevallen uit China opgemerkt. “Ik geloof niet meer dat een pandemie kan worden voorkomen.”

Is de climax al bereikt?

Chinese wetenschappers hebben onlangs een eerste uitgebreid rapport over het coronavirus gepubliceerd . De onderzoekers van het Chinese Centre for Disease Control and Prevention (CCDC) presenteerden de ontwikkeling van de ziekte en sorteerden het aantal infecties op de datum waarop de eerste symptomen verschenen. Ze willen het tijdsverloop van de epidemie schatten.

Het rapport toont het begin van coronasymptomen in een curve, volgens de auteurs van de studie piekte dit rond 23-26 januari 2020. De curve daalde vervolgens weer tot 11 februari. De gegevens lijken erop te wijzen dat het coronavirus zijn keerpunt al heeft bereikt.

De arts Clemens Wendtner uit München, met wie sommige coronapatiënten in Duitsland werden behandeld, vreest daarentegen dat dit keerpunt nog niet is bereikt. Hij geeft hiervoor drie redenen:

1. China heeft moeite om bewijsmateriaal te diagnosticeren

Enerzijds betwijfelt hij dat het virus in China , vooral in Hubei, door iedereen werd gediagnosticeerd die daadwerkelijk ziek was. Volgens Chinese rapporten is de beschikbaarheid van detectiediagnostiek daar tijdelijk afgenomen.

2. Veel gevallen worden niet bevestigd

Hij ziet ook een mogelijke bron van fouten bij het tellen en bevestigen van de gevallen: “Op het vasteland van China worden vooral die gevallen geteld waarin patiënten al symptomen van COVID-19 vertonen, heel anders dan de aanbeveling van de WHO dat PCR-positief is Gevallen worden als bevestigd geteld, zelfs als de patiënt (nog) geen symptomen vertoont. “

3. Er is een groot aantal niet-gemelde gevallen

Wendtner vreest ook een groot aantal niet-gemelde gevallen van COVID-19-patiënten in de Hubei-regio. Hij gaat ervan uit dat mensen die zich ziek voelen niet meteen naar een arts gaan: “Wie gaat er nu naar het ziekenhuis als hij bang is, in quarantaine is en het appartement toch nauwelijks kan verlaten?”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments