“Zweden is uit de hand gelopen”, waarschuwt ex-minister uit Noorwegen

“Zweden is uit de hand gelopen”, waarschuwt ex-minister uit Noorwegen

24 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De vorige minister van migratie van Noorwegen heeft gewaarschuwd dat de situatie in Zweden uit de hand is gelopen na honderden autobranden en bombardementen.

In een versie voor VG spreekt Sylvi Listhaug over de problemen in Zweden, terwijl hij waarschuwt dat het geen goed zal zijn om er niet over te praten.

“In Zweden is het geaccepteerd dat je niet over de problemen kunt praten omdat het stigmatiserend kan zijn. Nu is de situatie in Zweden volledig uit de hand gelopen met honderden autobranden, enkele honderden schoolbranden, meer dan honderd bomaanslagen, moord op klaarlichte dag en gecoördineerde aanvallen met automatische wapens, bommen en granaten. ”

Volgens Sylvi Listhaug tonen misdaadstatistieken uit Noorwegen, Zweden en Denemarken “aan dat migrantenjongeren oververtegenwoordigd zijn als het gaat om gewelddadige misdaad”.

Haar politieke partij, de Progress-partij (FrP), heeft onlangs statistieken besteld bij Statistics Norway, een staatsagentschap dat statistieken verstrekt over de Noorse samenleving.

Uit de statistieken blijkt dat jonge Somaliërs in de hoofdstad Oslo 419 aanklachten per 1000 inwoners hebben voor geweld en aanranding.

Dit kan worden vergeleken met jonge Noorse mannen in Oslo die 34 aanklachten per 1 000 inwoners hebben.

Criminoloog op de middelbare school van de politie in Noorwegen heeft echter kritiek geuit op het gebruik van de statistieken door de Progress Party en beweert dat de oververtegenwoordiging van jonge migranten in misdaadstatistieken te wijten is aan hun leeftijd en dat zij worden gemarginaliseerd.

Lees ook:  Gare de Lyon geëvacueerd voor geweld en brandstichting: DRC Kivu-conflict loopt over in Parijs

Maar Sylvi Listhaug zegt dat dit volkomen verkeerd is en slechts een manier is om te proberen “een ernstig probleem weg te leggen”.

Ze zegt verder dat de reden waarom ze worden bekritiseerd, is omdat de cijfers ‘hinderlijk’ zijn voor politici, activisten, onderzoekers en commentatoren.

Maar ze voegt er ook aan toe dat de meerderheid van de migrantenjongeren geen misdaad begaat en dat de grootste verliezers wanneer mensen proberen problemen te verbergen, in feite migranten zelf zijn, waardoor ze worden gestigmatiseerd.

Zweden RAPE CRISIS: Recordaantal gemelde verkrachtingen in 2019.

Maar liefst 8350 verkrachtingen werden vorig jaar gemeld in Zweden volgens nieuwe voorlopige statistieken vrijgegeven door de National Council for Crime Prevention. Dit is een nieuw record, met een stijging van 6% ten opzichte van 2018, waarbij 7840 gerapporteerde verkrachtingen plaatsvonden.

Zorgwekkend is dat 3410 van de gerapporteerde verkrachtingen zijn gepleegd tegen kinderen van 0-17 jaar oud. We zien een zorgwekkende trend in Zweden, waar kinderen vaker het slachtoffer worden van misdaden, er waren bijvoorbeeld 2480 gemelde overvallen tegen kinderen in 2019, een stijging van 31% ten opzichte van het jaar ervoor.

Al in 2010 toonde een rapport van de VN-organisatie UNODC aan dat Zweden het op één na hoogste aantal verkrachtingen ter wereld per hoofd van de bevolking had, alleen het Afrikaanse land Lesotho had meer verkrachtingen.

Sindsdien zijn de verkrachtingen in Zweden naar nieuwe recordniveaus gestegen. Tijdens het laatste decennium was er een toename van 40% in verkrachtingen, van 5960 gerapporteerde verkrachtingen in het jaar 2010 tot 8350 gerapporteerde verkrachtingen in het jaar 2019.

Het is echter waarschijnlijk dat het werkelijke aantal verkrachtingen veel hoger is dan wat er wordt gemeld. In 2011 publiceerde de universiteit van Lund een rapport waarin staat dat het waarschijnlijk is dat een massale 80-90% van de verkrachtingen niet wordt gemeld aan autoriteiten . Dit betekent dat het werkelijke aantal verkrachtingen in Zweden tussen 42.000 – 83.000 kan liggen en dat er dagelijks meer dan 227 verkrachtingen kunnen plaatsvinden in Zweden.

Over een langere periode kijken toont een nog plechtiger statistiek. In 1975 waren er 421 gerapporteerde verkrachtingen, in tegenstelling tot 8350 gerapporteerde verkrachtingen in 2019. Dit is een toename van ongeveer 2000% in 44 jaar.

Sommigen hebben echter beweerd dat het hoge aantal verkrachtingen in Zweden wordt toegeschreven aan het feit dat de definitie van verkrachting in Zweden anders is dan in andere landen, en dat verkrachtingen anders in de statistieken worden vastgelegd.

In Zweden wordt elk geval van seksueel geweld geregistreerd als een afzonderlijk incident. Als iemand bijvoorbeeld beweert dat ze elke dag 30 dagen door een partner zijn verkracht, wordt dit als 30 afzonderlijke verkrachtingen geteld, terwijl dit in andere landen als een enkele verkrachting kan worden geregistreerd.

Daarnaast heeft Zweden de definitie van verkrachting in 2005 verbreed. We hebben echter gezien dat het aantal verkrachtingen in Zweden is blijven stijgen, zelfs lang nadat ze de definitie van verkrachting hebben verbreed, wat betekent dat hoe je ook naar de statistieken kijkt, het aantal van verkrachtingen in Zweden is het laatste decennium dramatisch toegenomen.

Lees ook:  Marrakesh Immigratiepact in de praktijk: Veel vluchtelingen komen per vliegtuig naar Duitsland en Italië

Comments

comments