Erdogan en Merkel in problemen ze raken langzaam hun macht kwijt

Erdogan en Merkel in problemen ze raken langzaam hun macht kwijt

25 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel binnenkort moeten bellen om aantekeningen te vergelijken over hoe het voelt om gevangen te zitten tussen de VS en Rusland.

Het politieke centrum van Duitsland stort in onder het gewicht van de wanhopige pogingen van Merkel om de macht vast te houden terwijl haar regeringscoalitie in de peilingen valt en haar regionale partijleiders haar verraden. De shenanigans in Thüringen hebben een verbreding in gang gezet binnen de Christendemocratische Unie (CDU), die waarschijnlijk zal eindigen in tranen bij de volgende Duitse algemene verkiezingen in 2021, als de huidige coalitie met de sociaal-democraten zo lang duurt.

Merkel’s CDU heeft de ene na de andere verkiezingsbeschuldiging ondergaan bij staatsverkiezingen in Duitsland, wat grotendeels voortkomt uit haar onvermogen om op te komen tegen president Trump, wat haar dwingt om het vertrouwen van de Russische president Vladimir Poetin te blijven verraden.

De economische en politieke toekomst van Duitsland op de korte termijn is nu somber omdat de Europese Unie aandringt op fiscale integratie die Duitsers niet willen. Tegelijkertijd blijft Merkel Trump prikken over economische kwesties door Duitse bedrijven toe te staan ​​oplossingen te vinden voor de EU-sancties tegen Rusland en Trump te trotseren op de Nordstream 2-pijpleiding.

De Duitse export naar Rusland blijft groeien nadat hij is gestript toen Merkel in 2014 toetrad tot Obama’s druk om de handel af te sluiten na de hereniging met de Krim. Maar de dingen bereiken een kookpunt voor Merkel in Duitsland en het lijkt er op dit moment niet op dat ze oplossingen heeft voor een dalende euro, verslechterende banken, populistische uitdagingen voor EU-dictaten en toenemend uppity-gedrag van de Visegrad-landen zoals Hongarije die rechtbanken Poetin en Polen die Trump berechten over energie- en veiligheidskwesties.

Erdogan bevindt zich interessant genoeg in een vergelijkbare positie. Hij plaatste zichzelf in het midden van een oorlog in Syrië, waarin hij werd belast met het besturen van Idlib, Aleppo en Homs om het westelijke deel van het land te splitsen. Dit zou ervoor zorgen dat alle strategische wegen en bevoorradingsroutes onder controle van de NAVO-landen zouden blijven. Het was de ingang van Rusland die dat plan vernietigde.

Erdogan was prima in het sluiten van deals met Poetin in de vroege stadia van deze oorlog, zolang Rusland en Syrië Idlib niet bereikten. Palmyra terughalen en naar het westen wijzen naar de rivier de Eufraat vond hij prima, omdat het hem de gelegenheid bood om te krijgen wat hij echt wilde, de noordelijke 30 kilometer van het land om Turkije uit te breiden en de Syrische Koerden te verstoren.

Hij speelde de VS en Rusland van elkaar af om te krijgen waar hij oorspronkelijk om vroeg als onderdeel van zijn buit voor het vernietigen van Assad. En de afgelopen weken dacht hij zijn neo-Ottomaanse dromen te kunnen voortzetten door een deal te sluiten met de regering in Libië, Europese energiebedrijven voor de kust van Cyprus te achtervolgen en claims in te dienen bij de oostelijke Middellandse Zee die de claims van China in de Zuid-Chinese Zee ingetogen leken te maken. .

Erdogan gelooft dat hij de toegang tot de Zwarte Zee kan benutten als onderdeel van het Montreaux-verdrag van 1936 dat Turkije territoriale controle over de Bosporus geeft om concessies te krijgen van zowel de NAVO als Rusland.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Turkije en Rusland graven zich in voor een lange campagne in Idlib, Israël bestudeert elke beweging

Het probleem voor hem is dat hij het geduld van zowel Trump als Poetin heeft getest. En wanneer je iemand chanteert, is het belangrijk om te onthouden dat er grenzen zijn aan hoe ver die invloed gaat. De dromen van Erdogan om uit te breiden naar het vacuüm dat wordt gecreëerd door een verzwakte Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten, zullen vastlopen tegen de onwil van Rusland om terroristen te tolereren die zich ten noorden van Damascus hebben verscholen om onenigheid in de regio te zaaien.

Hij tekende geen grote energiedeals met Turkije, alleen om Erdogan hem in de rug te steken boven Idlib. Dit is de reden waarom de versterkende Hayat-Tahrir al-Sham (HTS) van Turkije in Idlib alleen maar zal resulteren in verdere Turkse militaire slachtoffers.

En de VS zullen blij zijn de mercurial Erdogan hier te zien falen, want het enige dat hem doet thuis verzwakken, waar zijn politieke positie vervaagt, net als Angela Merkel’s dankbaarheid aan de verschrikkelijke blootstelling van Turkije aan een stijgende Amerikaanse dollar. De enige reden dat hij de Lira-crisis van 2018 overleefde, was vanwege interventies uit Rusland, China en Qatar om de situatie te stabiliseren en Turkse bedrijven te helpen een deel van die blootstelling aan bedrijfsschulden te verminderen, te herstructureren en te redenomineren.

Dit was een punt dat ik toen maakte en het lijkt erop dat de goede wil van Erdogan vanaf dat moment ongeveer achttien maanden duurde.

Het probleem voor hem is nu dat de Amerikaanse dollar snel stijgt terwijl een wereldwijde angsthandel zich ontvouwt dankzij een combinatie van Duitse politieke instabiliteit, waarbij Trump de beschuldigende rap verslaat, Brexit en de Chinese economie in de wacht worden gezet dankzij deze uitbraak van coronavirus.

Dit zet de Lira opnieuw onder druk als deze de piek van 2018 nadert, waardoor de inflatie hoog blijft. Vergeet niet dat zijn AKP-partij vorig jaar de verkiezingen in Istanbul verloor. Erdogan heeft politieke overwinningen nodig die hij terug naar huis kan verkopen.

Het wreken van de Turkse troepen die door Syrië zijn gedood tijdens een recente opmars lijkt te passen bij het soort PR-stunt dat thuis goed speelt, terwijl het eigenlijk alleen dekking biedt voor HTS om Idlib te verlaten en opnieuw te worden ingezet in Libië.

De recente escalaties kunnen echter zijn veroorzaakt door Syrië dat de diplomatieke betrekkingen met Armenië opnieuw bevestigt en openlijk Erdogan berispt door de Armeense genocide te erkennen . Dit heeft hem misschien publiekelijk tot deze extreme reactie gebracht.

Het plaatst hem echter in een zeer slechte positie. De VS hebben zijn spel in Syrië niet ondersteund. Artikel 5 van de NAVO heeft geen betrekking op een lid dat wordt aangevallen terwijl het een ander land binnenvalt. Het is een verdedigingsverdrag. Dus terwijl staatssecretaris Mike Pompeo blij is om te zien hoe Erdogan de werken in Idlib verzint, kan de VS hem op geen enkele manier tegen de Russische luchtmacht steunen.

Uiteindelijk zouden noch Rusland noch de VS het jammer vinden om hem het politieke toneel te zien verlaten. En de nieuwste uitstapjes van Erdogan hebben hem kritisch overmatig uitgebreid na jaren van listig manipuleren van gebeurtenissen in zijn voordeel.

Net als de uitbarsting van Angela Merkel na de stemming voor de premier in Thüringen, kan de uitbarsting van Erdogan hier het teken zijn voor iedereen dat zijn dagen geteld zijn.Lees ook:  Erdogan wil de Bom

Comments

comments