Bacteriën, virussen, eencellige organismen, wormen en andere levende wezens doden elk jaar ongeveer 17 miljoen mensen


 2 total views,  2 views today

Het coronavirus verspreidt zich nu exponentieel in de media. Je wordt verscheurd tussen het verbranden van de huid en het vermijden van hysterie. Gezien de soms ingrijpende maatregelen om ons heen, wordt natuurlijk de vraag gesteld: hoe goed is Duitsland voorbereid op een dergelijke situatie? Niet al te best,  meldt Die Welt bijvoorbeeld,  en beschrijft de verwarring van vaardigheden die zijn uitgebroken in het zicht van een intercitytrein van Italië naar Duitsland, waarin een zieke werd gevonden.

Duitsland is zeer slecht voorbereid op een pandemie, zei ook dat  Professor Christian Droste  al  vóór 14 dagen geleden . Het hoofd van het instituut voor virologie aan de Charité  op Deutschlandfunk : “De gezondheidskantoren in Duitsland zijn slecht uitgerust, ze hebben te weinig personeel, maar ze moeten het rapportagesysteem organiseren”.

Het valt nog te bezien hoe bedreigend de situatie zich zal ontwikkelen. Het feit dat schoolartsen en wetenschappers nu in de media worden gehoord, bevat ook enkele basisboodschappen die in zorgeloze tijden grotendeels zijn vergeten. Twee daarvan kunnen niet duidelijk genoeg worden aangegeven.

De eerste: de natuur is geen vriendelijke moeder, maar heeft tanden en klauwen. En virussen en bacteriën. Dit is enigszins verloren gegaan in de heersende bionadecultuur, die denkt dat ijsberen knuffels zijn en koeien paars.

De natuur is geen vriendelijke, vredige moeder. Niet alleen tijgers, neushoorns of wolven kunnen gevaarlijk zijn. Kleine roofdieren van virussen tot ratten maken deel uit van ons ecosysteem en zijn vaak veel dodelijker. De geschiedenis van de beschaving is niets meer dan een constante strijd tegen deze gevaren, die vaak als een haas tegen een egel is . Door ratten overgedragen ziekten hebben meer mensen weggevoerd dan oorlogen en revoluties. Ergot in het graan heeft hele regio’s ontvolkt. De bijbelse plagen zijn nog niet voorbij. Ongedierte vernietigt nog steeds grote delen van de oogst in veel regio’s.

Micro-organismen doden 17 miljoen mensen per jaar

Hoewel veel mensen bijvoorbeeld bang zijn voor residuen van bestrijdingsmiddelen in hun voedsel, maken slechts een paar zich zorgen over vervuiling door natuurlijke ziekteverwekkers. Maar fauna en flora hebben ook een donkere kant. Bacteriën, virussen, eencellige organismen, wormen en andere levende wezens doden elk jaar ongeveer 17 miljoen mensen.

De mensheid is nog steeds verre van de natuur te beheersen. De strijd tegen het pokkenvirus en andere microben werd gewonnen. Maar veel infectieziekten zijn nog steeds een dagelijks gevaar aan het begin van de 21e eeuw, vooral in arme ontwikkelingslanden. Zodra de mens de strijd tegen een ziekteverwekker heeft gewonnen, verandert het kwaad van vorm en verschijnt het onverwacht ergens anders.

Tot de komst van moderne hygiëne en wetenschappelijke geneeskunde, waren natuurlijke gifstoffen in voedsel een van de grootste plagen van de mensheid. In het bijzonder kosten schimmeltoxines (mycotoxines) veel levens. De bekendste is de ergot ( Claviceps purpurea ), een schimmel die gedijt op rogge en wordt daarom vaak in brood gevonden. Degenen die zichzelf vergiftigden stierven of verloren hun vingers en tenen in pijn. In de volksmond deze symptomen Saint Anthony vuur genoemd. In de jaren veertig stierven duizenden in de Sovjetunie omdat ze brood hadden gegeten dat  besmet was met schimmels van het geslacht  Fusarium .

In de vroege jaren 1960 registreerden dierenartsen de dood van pluimvee in Engeland. Het bleek dat de oorzaak van de schimmel  Aspergilus flavus  in het voer lag . Deze zogenaamde aflatoxinen behoren tegenwoordig tot de meest krachtige triggers van kanker. Door educatie, kwaliteitscontrole en beschermende maatregelen is het risico op mycotoxinen in voedsel tegenwoordig lager dan vroeger – althans in de rijke geïndustrialiseerde landen.

Over het algemeen is het risico van natuurlijke gifstoffen en organismen veel groter dan het risico van controle. Je moet het ene risico afwegen tegen het andere, en de schadebalans spreekt duidelijk voor veel van de middelen en stoffen die door de moderne wetenschap zijn gecreëerd en die bijvoorbeeld in de moderne landbouwchemie worden gebruikt.

Het uur van “conventionele geneeskunde”

In tijden van nood wordt al snel duidelijk hoe nuttig de verboden blikken en plastic verpakkingen kunnen zijn voor de duurzaamheid en hygiëne van voedsel, en niet te vergeten rubberen handschoenen. Dankzij gezondere voeding, moderne geneeskunde en betere hygiëne, d.w.z. op basis van chemie, apotheek en de bijbehorende wetenschap, is de levensverwachting van mensen alleen al in de afgelopen 250 jaar meer dan verdubbeld.

En hieruit volgt de tweede bevinding, die voor de huidige gelegenheid eens moet worden herhaald: de vaak berispte ‘conventionele geneeskunde’, ook pejoratief bekend als ‘apparaatgeneeskunde’, is nu waarschijnlijk het enige dat de getroffenen kan helpen. Het laat ook zien hoe belangrijk medisch en farmaceutisch onderzoek voor ons is – bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Het kan alleen worden gedaan door de grote bedrijven en laboratoria die normaal de slechterik in de Duitse misdaadfictie moeten zijn. En ja: het kan ook zijn dat hiervoor dierproeven moeten worden uitgevoerd.

Duitsland heeft al grote delen van de chemische en farmaceutische industrie uitgevoerd of in het buitenland verkocht, om nog maar te zwijgen over het relevante onderzoek. Degenen die ons nu zouden moeten helpen, zullen door relevante organisaties zoals Greenpeace als vergif en Frankenstein worden belast.

Gedemonstreerd gentechnologisch onderzoek was bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk, hoewel dergelijk onderzoek ook belangrijke inzichten biedt voor wereldwijde voeding en menselijke gezondheid.

De voormalige apotheek in de wereld wacht nu op essentiële farmaceutische grondstoffen uit China. Degenen die het altijd over de toekomstige levensvatbaarheid hebben, moeten dit beleid misschien heroverwegen. Men moet de hoop niet opgeven. Tegenstanders van vaccinatie worden in toenemende mate kritisch bekeken in Duitsland   en er is steeds meer discussie in de groene omgeving over  de betekenis van bolletjes  .

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord