BREKEND: Eerste geval corona in Nederland

27 februari 2020 2 Door Indignatie redactie

Voor het eerst is er een geval van besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld in Nederland. Het gaat om een man die in quarantaine ligt in het Eisabeth TweeStedenziekenhuis in Tilburg.

Minister van gezondheid Bruno Bruins heeft dat bekendgemaakt op televisie, toevallig middenin een speciale uitzending over het nieuwe virus.

De man in kwestie was kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije geweest, maakte het RIVM bekend. Dat betekent dat het niet heel waarschijnlijk is dat hij het virus heeft opgelopen in ons land, maar dat hij de ziektekiem heeft meegenomen uit Italië. Daar zijn meer dan 500 gevallen bevestigd en 14 mensen aan de longziekte overleden.

De GGD heeft inmiddels contactenonderzoek ingezet om aan de weet te komen met wie de patiënt in aanraking is geweest. Eventuele naasten zal men aanraden de gezondheid in de gaten te houden: bij klachten meteen de huisarts raadplegen. Mensen die al klachten hebben zullen worden getest en zelf geïsoleerd.

Minister Bruins kreeg het nieuws zelf live op televisie te horen. Op een ouderwetse manier: men gaf hem een briefje. Nederland was een van de laatste landen in Europa waar nog geen coronagevallen waren vastgesteld.

Speciaal lampje

Nog deze avond plaatste het Brabants Dagblad toevallig een reportage over het ziekenhuis in kwestie: de quarantaineafdeling zou goed op een coronauitbraak zijn voorbereid. In het ziekenhuis zitten dagelijks twintig tot dertig patiënten in quarantaine, wist de krant te melden.

Lees ook:  Actueel gebruik van marihuana: onderzoek vindt het effectief bij het kalmeren van huidproblemen zoals eczeem, psoriasis

‘Het is een gewone ziekenhuiskamer en zo wordt die ook gebruikt’, citeert de regionale krant viroloog Jean-Luc Murk. ‘Aan de buitenkant zit een speciaal lampje, dat aangeeft als er een besmet iemand ligt. Dan kan de deur van buitenaf niet meer open en maakt personeel gebruik van een sluis, die aan de isolatiekamer grenst.’

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  De afgang van Rutte kabinet 3

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments