BREKEND: Eerste geval corona in Nederland

27 februari 2020 2 Door Indignatie redactie
0
()

Voor het eerst is er een geval van besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld in Nederland. Het gaat om een man die in quarantaine ligt in het Eisabeth TweeStedenziekenhuis in Tilburg.

Minister van gezondheid Bruno Bruins heeft dat bekendgemaakt op televisie, toevallig middenin een speciale uitzending over het nieuwe virus.

De man in kwestie was kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije geweest, maakte het RIVM bekend. Dat betekent dat het niet heel waarschijnlijk is dat hij het virus heeft opgelopen in ons land, maar dat hij de ziektekiem heeft meegenomen uit Italië. Daar zijn meer dan 500 gevallen bevestigd en 14 mensen aan de longziekte overleden.

De GGD heeft inmiddels contactenonderzoek ingezet om aan de weet te komen met wie de patiënt in aanraking is geweest. Eventuele naasten zal men aanraden de gezondheid in de gaten te houden: bij klachten meteen de huisarts raadplegen. Mensen die al klachten hebben zullen worden getest en zelf geïsoleerd.

Minister Bruins kreeg het nieuws zelf live op televisie te horen. Op een ouderwetse manier: men gaf hem een briefje. Nederland was een van de laatste landen in Europa waar nog geen coronagevallen waren vastgesteld.

Speciaal lampje

Nog deze avond plaatste het Brabants Dagblad toevallig een reportage over het ziekenhuis in kwestie: de quarantaineafdeling zou goed op een coronauitbraak zijn voorbereid. In het ziekenhuis zitten dagelijks twintig tot dertig patiënten in quarantaine, wist de krant te melden.

Lees ook:  En toen was daar Rutte, die de bedrijven bevel gaf om de lonen op te schroeven.

‘Het is een gewone ziekenhuiskamer en zo wordt die ook gebruikt’, citeert de regionale krant viroloog Jean-Luc Murk. ‘Aan de buitenkant zit een speciaal lampje, dat aangeeft als er een besmet iemand ligt. Dan kan de deur van buitenaf niet meer open en maakt personeel gebruik van een sluis, die aan de isolatiekamer grenst.’

donatie Voordat je gaat... 2020 zal naar verwachting ongekende hoeveelheden desinformatie bevatten. Bij Indignatie doen we ons best om journalistiek te produceren, geschreven door experts, op basis van hun onderzoek. Uw donatie zal helpen ervoor te zorgen dat deze journalistiek gratis wordt verspreid waar het nodig is.
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Comments

comments