Corona – geen paniek!

Corona – geen paniek!

27 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het coronavirus veroorzaakt een wereldwijde pandemie. Wat betekent dat voor ons?

Het virus, met de volledige naam  Ernstig acuut ademhalingssyndroom Coronavirus 2  of COVID-19, behoort tot de familie van coronavirussen. Het is een nieuw virus, dus als het zich verspreidt, raakt het mensen van wie het immuunsysteem nog geen afweermechanismen heeft ontwikkeld. COVID-19 is een RNA-virus met bijna 30 duizend nucleotiden (RNA-bouwstenen) – ter vergelijking: mensen hebben 3,27 miljard DNA-nucleotiden. Als een virus is het geen organisme, maar een besmettelijk kristal, omdat het zelf geen energie kan genereren uit natuurlijke substraten, maar het metabolisme gebruikt van de gastheercellen die het infecteert. 

Het virus zorgt ervoor dat de geïnfecteerde cellen de eigen moleculaire productielijnen en energie van de cel gebruiken om bouwstenen voor het virus te synthetiseren en deze samen te voegen tot nieuwe virussen, die vervolgens worden ingekapseld door het celmembraan en de extracellulaire ruimte bereiken, van waaruit ze verdere cellen kunnen infecteren. Het beïnvloedt voornamelijk cellen van de luchtwegen en wordt verspreid via druppelinfectie – vooral door hoesten en niezen, aerosols die het virus bevatten, worden verspreid in de geïnfecteerde luchtwegen. 

Als u deze aerosolen inhaleert, is er een kans dat u besmet raakt. Het is nog niet zeker of contactinfectie via geïnfecteerde handen en andere oppervlakken mogelijk is, maar het is niet onwaarschijnlijk. Het virus gebruikt ook alleen de energie van de gastheer om zich te verspreiden, zoals de kinetische energie die nodig is om te hoesten. Het klinische beeld is een luchtweginfectie met hoest, loopneus, heesheid, tot volledige longontsteking, ook met pleuritis (pleuritis). Voor de pleiotropie van virussen (vermogen om cellen door het hele lichaam aan te vallen), kunnen er ook ledematen en hoofdpijn, diarree en andere symptomen zijn.

Een besmet persoon infecteert gemiddeld 2 tot 5 anderen

Hoe gevaarlijk is het? Twee factoren zijn vooral belangrijk voor de gevaarlijkheid van een virus: hoe wijdverbreid het is en het aandeel van de geïnfecteerden die sterven als gevolg van de infectie (sterfte) of die permanent zijn aangetast – zoals het bofvirus, wat kan leiden tot gevoelloosheid of onvruchtbaarheid ,

De COVID-19 heeft een incubatieperiode van ongeveer twee weken. Voor zover we nu weten, is het basisreproductienummer van het virus 2 tot 5, wat betekent dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld 2 tot 5 meer infecteert. Dit betekent dat het virus moeilijk te beheersen is en, vanwege het hoge niveau van netwerken onder de huidige wereldbevolking door internationale reizen en zijn nieuwheid (geen bestaand immuunsysteem), het waarschijnlijk zal leiden tot een wereldwijde pandemie: het zal bijna alle landen en alle mensen bereiken.

Nu voor sterfte. Volgens de huidige stand van de kennis sterft ongeveer 1 tot 2 procent van de geïnfecteerden aan het virus, zoals ruwweg kan worden geschat als het aantal geïnfecteerde mensen gerelateerd is aan de sterfgevallen. Dit is onnauwkeurig omdat de mortaliteit veel zorgvuldiger moet worden berekend, maar u krijgt een orde van grootte. De mortaliteit is aanzienlijk hoger onder gehospitaliseerde patiënten, maar deze populatie is niet representatief, maar eerder negatief geselecteerd. Eerste studies wijzen op een sterftecijfer van 5 tot 7 procent, maar een zogenaamde selectiebias lijkt hier ook aanwezig te zijn: het aandeel sterfgevallen onder een aantal besmette mensen is waarschijnlijk gemeten,

Lees ook:  De toekomst van Europa is een burgeroorlog

Bij 1 tot 2 procent zou het sterftecijfer van SARS-Cov2 vergelijkbaar zijn met dat van  klassieke griep  . Zo’n virus doodt vooral oude, zieke mensen met ziekten zoals hartfalen, chronische obstructieve longziekte of ernstige diabetes mellitus en helaas ook zuigelingen en peuters – dit is het trieste maar normale effect van een ademhalingsvirus op een menselijke bevolking. 

COVID-19 is op geen enkele manier vergelijkbaar met de  Spaanse griep die 100 jaar geleden wereldwijd woedde. Dit resulteerde in sterfte met dubbele cijfers en doodde wereldwijd tot 50 miljoen mensen, waaronder veel jonge en gezonde mensen.

Waarom in paniek?

Waarom is er paniek tegen deze tamelijk gematigde risicosituatie, waarom reageren overheden en de media zo irrationeel op een “volledig normale”, zij het nieuwe, griep? Waarom blokkeert Italië steden? Waarom wordt hoogdrama in de toon gemeld? Waarom worden patiënten geïsoleerd zoals Ebola (sterfte tot 70 procent)? Vanwege deze ontoereikende reactiepatronen is het te verwachten dat het openbare leven in Europa over een paar weken verlamd zal zijn en vooral dat de industriële productie voor enige tijd sterk zal worden verminderd, zoals momenteel het geval is in delen van China. Dit zou echter niet nodig zijn gezien de mate van gevaar van COVID-19. Hoe komt deze verkeerde houding tot stand?

Wanneer een nieuwe bedreiging voor dit leven opduikt, die zich snel, onzichtbaar en onvoorspelbaar over de hele wereld verspreidt, ontmoeten archaïsche angsten hedonistische, zelfgerelateerde deze-wereldlijkheid: geen goede voorwaarde voor koelte.

In het algemeen neigen normale mensen niet tot rationele overwegingen die zij proberen te toetsen aan de realiteit, maar tot “irrationele zekerheden van ervaring” (Arnold Gehlen). Dit zijn onze rationeel niet te rechtvaardigen overtuigingen, intuïties, meningen, overtuigingen die de overgrote meerderheid van onze acties beheersen. De sociale media bestaan ​​bijna uitsluitend uit de output van dit denken en bevorderen de verspreiding van paniek door de hoge mate van netwerken – zoals het virus dat zich via de wereldwijde netwerken voor menselijk transport verspreidt. En dus zullen we ons binnenkort in een echte paniekfase bevinden.

Wat kun je doen?

Zeer theoretisch: als je jezelf echt wilt beschermen tegen COVID-19, kun je nu een paar weken thuis blijven met voldoende benodigdheden en niemand je laten benaderen – totdat de epidemie voorbij is. Dit kan echter een paar maanden duren, als je te vroeg uitgaat, ben je nog steeds besmet, omdat epidemieën zich in de loop van de tijd verspreiden als golven. Dit is dus geen serieuze aanbeveling.

Met alle maatregelen die momenteel worden aanbevolen – van mondbescherming tot afstand houden tot handdesinfectie: tegen een relatief zeer besmettelijk virus dat wordt overgedragen door druppelinfectie en, indien nodig, oppervlaktecontact met virusdeeltjes, is het moeilijk om uzelf te beschermen, afgezien van totale isolatie. Als je ziek wordt, moet je voor het bed zorgen, jezelf symptomatisch behandelen en wachten tot je weer beter wordt – zoals bij elke griep. Dit wordt gedaan door het immuunsysteem aan te passen aan het virus en het te elimineren. Als er kortademigheid optreedt, moet u naar het ziekenhuis gaan – als er nog plaatsen beschikbaar zijn. Anders moet je thuis worden verzorgd en hopen dat je er goed doorheen komt.

Het RIVM biedt actuele details in uitstekende kwaliteit  . Sommige dingen werken nog steeds erg goed in Nederland. Blijf op de hoogte!Lees ook:  De regering Trump verliest de narratieve strijd om Iran

Comments

comments