Brabantse coronapatiënt was tijdens carnaval niet besmettelijk

Brabantse coronapatiënt was tijdens carnaval niet besmettelijk

28 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

De man uit Loon op Zand bij wie gisteren het coronavirus is vastgesteld, heeft tijdens carnaval waarschijnlijk niemand besmet. In de periode dat hij carnaval vierde was hij volgens de huidige kennis over het virus niet besmettelijk, zegt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings.

Op een gezamenlijke persconferentie zei de GGD Hart voor Brabant dat het contactenonderzoek zich richt op enkele tientallen mensen, die op dinsdag of woensdag in aanraking zijn geweest met de man uit Loon op Zand. Het onderzoek loopt nog en moet vandaag worden afgerond.

Volgens burgemeester Weterings gaat het goed met de man. Zijn toestand is zo goed dat wordt overwogen om hem thuis te laten herstellen. Hij zou dan in thuisisolatie moeten gaan. Als dat gebeurt, zullen omwonenden worden geïnformeerd.

Goed gehandeld

De patiënt heeft goed gehandeld door contact op te nemen met zijn huisarts en naar het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis te gaan, zei Weterings. Hij benadrukt dat andere patiënten in het ziekenhuis gerust naar hun afspraak kunnen komen.

De coronabesmetting is voor de gemeente Tilburg geen reden om geplande evenementen af te lasten.

Gisteravond werd de besmetting van de man uit Loon op Zand bekendgemaakt. Vanochtend meldde het RIVM dat ook een vrouw uit Amsterdam het coronavirus heeft opgelopen. Zij ligt in thuisisolatie in Diemen. De patiënten hebben onderling geen contact gehad en waren onlangs in de Italiaanse regio Lombardije.

Lees ook:  Solidariteit, motivatie en strijd: de strijd tegen het coronavirus

Informatienummer

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVanwege de vele vragen in de samenleving opent minister Bruins voor Medische Zorg het landelijke informatienummer 0800-1351, dat later vandaag actief wordt.

Voor de omgeving van Tilburg en Loon op Zand heeft de lokale GGD ook twee informatienummers geopend. Voor de regio West Brabant is dat 085-0785617 en inwoners van de regio Hart voor Brabant (rond Tilburg) kunnen 0900-3646464 bellen.

Vrouw in Diemen ook besmet met coronavirus, kabinet komt met infolijn

Bij een tweede Nederlander is het coronavirus vastgesteld, meldt het RIVM. Het is een vrouw uit Amsterdam, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was. Daar is een grote uitbraak van het coronavirus.

De vrouw is getest door het AmsterdamUMC en zit nu in thuisisolatie in Diemen. Dat is niet haar eigen woning, zegt minister Bruins. Ze kan daar verblijven omdat haar toestand niet ernstig is en omdat in Diemen voor haar gezorgd kan worden.

De GGD Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw uit Amsterdam contact heeft gehad. Ze heeft geen link met de eerste coronapatiënt uit Loon op Zand, wiens besmetting gisteravond bekend werd. Ook de man uit Loon op Zand was kort geleden in Lombardije. Volgens de burgemeester van Tilburg, waar de man in het ziekenhuis ligt, gaat het goed met hem.

Lees ook:  Het masker en de hobbel

Het nummer wordt in de loop van de dag actief, maar een exacte tijd is nog niet bekend. Bruins opent het nummer omdat er volgens hem in de samenleving veel vragen zijn over het coronavirus.

Minister Bruins verwacht dat hij later vandaag met beide coronapatiënten kan spreken.Comments

comments