Na het gezondheidszorgsysteem in Iran te hebben uitgeperst, verontschuldigt Washington zich over de uitbraak van het coronavirus

Na het gezondheidszorgsysteem in Iran te hebben uitgeperst, verontschuldigt Washington zich over de uitbraak van het coronavirus

1 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

In zijn laatste daad van sadistische geopolitieke bloei, gebruikte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de dodelijke coronavirus-uitbraak in Iran als een gelegenheid om het gezondheidszorgsysteem van het land te bekritiseren en grove beschuldigingen te uiten tegen zijn leiderschap. Deze opmerkingen werden gemaakt uit bereidwillige onwetendheid over de centrale rol die de VS zelf speelden in de verwoestende Iraanse gezondheidszorginfrastructuur met gerichte sancties.

“Hun gezondheidszorginfrastructuur is niet robuust en tot op heden is hun bereidheid om informatie te delen over wat er echt gaande is in de Islamitische Republiek Iran niet robuust, en ik ben zeer bezorgd … dat Iran geen informatie deelt,” zei Pompeo zelfvoldaan tijdens een hoorzitting buitenlandse commissie op vrijdag.

De beschuldiging is vrij rijk, gezien het feit dat de reactie op de epidemie in de Verenigde Staten, het rijkste land ter wereld, nogal gebrekkig is gebleken. Afgezien van het feit dat er slechts ongeveer 500 mensen op COVID-19 zijn getest (in vergelijking met 35.000 in Zuid-Korea) en het feit dat er talloze storingen zijn gemeld met de uitgevoerde tests, zijn er slechts 12 laboratoria in 5 staten die zelfs in staat zijn van het verwerken van de tests .

Ondertussen heeft Trump vice-president Mike Pence belast met de behandeling van het coronavirus in de Verenigde Staten: een man die op een hiv-epidemie in zijn staat reageerde door te zeggen dat hij over de kwestie zou bidden .

Om nog meer schade toe te voegen, beweerde de topdiplomaat van Washington ook dat de Iraanse autoriteiten hun aanbod hadden verworpen om hen te helpen de uitbraak te bedwingen … wat het Iraanse gezag eigenlijk verwierp, bleek het idee dat een dergelijk aanbod in de eerste plaats was gedaan. Zou het niettemin als een verrassing zijn gekomen dat Teheran aarzelend zou zijn om ‘hulp’ van zo’n dubieuze bondgenoot te accepteren?

Pompeo heeft al vele malen bewezen dat hij een aantal nogal verwrongen ideeën heeft over wat ‘hulp’ is. Het is vrij moeilijk zijn oprechtheid te geloven, gezien het feit dat persoonlijke neocon-kruistocht tegen de Islamitische Republiek een grote rol heeft gespeeld in beleid zoals de blokkade van medische benodigdheden en andere basisbehoeften. Het is misschien een indicatie dat Pompeo regelmatig heeft beweerd dat Amerikaanse sancties een ‘nuttige’ rol spelen in het leven van het Iraanse volk, ondanks hoeveel er zijn beëindigd door de draconische maatregelen van Washington. Een paar maanden geleden publiceerde Human Rights Watch een rapport waarin werd getoond hoe de campagne ‘Maximale druk’ van de Verenigde Staten zo ernstig was geworden dat deze zelfs de vrijgestelde humanitaire transacties aantastte en het welzijn van miljoenen bedreigde .

In combinatie met beperkingen op voedsel en kritieke medicijnen, bestaat er geen twijfel over dat de ‘hulp’ van de Verenigde Staten tot nu toe weinig heeft gedaan naast het doden van tientallen burgers. Laten we niet vergeten dat de man die naar verluidt zo graag de hulp van zijn regering aanbiedt, dezelfde is die, enkele jaren geleden, de Iraanse leiders heeft verteld dat ze de VS moesten gehoorzamen “als ze willen dat hun mensen eten.” De strategie van Pompeo is in wezen om de bevolking zodanig uit te hongeren en te beroven dat ze geen andere keus hebben dan te voldoen aan regime-verandering .

“De claim om Iran te helpen bij de omgang met corona van een land dat met hun economisch terrorisme grote druk op de bevolking van Iran heeft gecreëerd en zelfs de paden heeft gesloten voor het kopen van medicijnen en medische apparatuur is een belachelijke claim en politiek-psychologisch spel,” zei Iraanse FM-woordvoerder Abbas Mousavi in reactie op de opmerkingen van Pompeo.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet lijdt geen twijfel dat de uitbraak van het coronavirus in Iran aanzienlijk is verergerd door de campagne ‘maximale druk’, vooral gezien de specifieke aanpak van de Iraanse gezondheidszorg. De regering-Trump heeft toegegeven dat dit het geval was toen zij besloot de beperkingen van de humanitaire handel op te heffen in het licht van het nieuws van de uitbraak. Met andere woorden, niemand ontkent dat de ernstige economische druk van de VS het vermogen van het land om de epidemie het hoofd te bieden, direct heeft belemmerd.

Natuurlijk heeft Washington door de jaren heen volkomen duidelijk gemaakt dat ze precies nul waarde toekennen aan Iraanse levens: ze hebben tenslotte nog steeds geen excuses aangeboden of schuld toegegeven voor het neerschieten van Iranian Air Flight 655 in 1988, ondanks het doden van bijna 300 burgers. Zelfs als de VS echter meer dan bereid is Iraniërs af te slachten voor politieke doelen op korte termijn, zal het interessant zijn om te zien hoe de buurlanden van Iran reageren, gezien het gebrek aan naleving van het virus door het concept van nationale grenzen. Vanzelfsprekend zou het noemen van de recente lichte verlichting van de economische druk ‘te weinig te laat’ niet eens de omvang van de mogelijke gevolgen beginnen te weerspiegelen.

Hoewel er nog steeds tegenstrijdige berichten zijn over precies hoeveel er in Iran zijn gestorven als gevolg van het virus, hebben de dood van verschillende hooggeplaatste politieke figuren, waaronder de voormalige ambassadeur van Iran in het Vaticaan, aangetoond dat het probleem uiterst ernstig is. In een ongekende beweging heeft Iran de operaties van het parlement zelfs voor onbepaalde tijd opgeschort om de verspreiding van de epidemie te helpen voorkomen. Tot nu toe zijn er meer dan 300 bevestigde gevallen van coronavirus in Iran die hebben geleid tot 34 doden, waardoor Iran het hoogste sterftecijfer ter wereld heeft in verband met het virus.

De natuurlijke reactie van de Iraanse regering moet worden beheerst door de manier waarop informatie wordt vrijgegeven om paniek te voorkomen … net als elke andere regering die is getroffen. Desalniettemin zijn de westerse media snel geweest om de tragedie in hun geopolitieke voordeel te gebruiken en de inspanningen een “dekmantel” te noemen en de Iraanse regering de schuld te geven voor de situatie. Pompeo herhaalde dit argument in zijn minachtende opmerkingen op vrijdag.

Het afschuwelijke cynisme van het economisch verlammen van een land, het richten op hun zorgsector en vervolgens argumenteren dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het afwijzen van hulp (die waarschijnlijk nooit daadwerkelijk werd aangeboden) was waarschijnlijk voor niemand verloren, maar dit soort strijd is al lang aan de orde van de dag in het buitenlands beleid van de VS ten opzichte van Iran. Als Pompeo’s blunder over de coronavirus-uitbraak dit feit niet duidelijk had gemaakt, was het zeker nadat leden van het Huis van Afgevaardigden hem onder druk hadden gezet met betrekking tot de buitengerechtelijke moord op Quds-commandant Qassem Soleimani aan het begin van het jaar.

“Honderd procent in een zeer kort tijdsbestek, hij was in de regio actief bezig met het plannen van Amerikanen,” Pompeo verwoestte de verdediging van een drone die een hooggeplaatste buitenlandse functionaris bombardeerde tijdens vredestijd.

“Ik heb die vertrouwelijke informatie gezien en na het herzien ervan, denk ik niet dat u ons de waarheid vertelt,” antwoordde huisdemocraat Joaquin Castro.

Wat Casto echter gemist heeft, is dat de VS al lang geleden het opgeven van geloofwaardige rechtvaardigingen voor hun agressie hebben opgegeven. Pompeo is zich er terdege van bewust dat Soleimani geen directe bedreiging voor het Amerikaanse leven vormde, en even goed bewust van het feit dat door hem te vermoorden, Amerikaanse levens daadwerkelijk in gevaar zouden komen. Hij is zich ook volledig bewust van de rol van Soleimani in de strijd tegen ISIS en hoe zijn moord heeft bijgedragen aan het wereldwijde terrorisme. Tegelijkertijd lijdt het geen twijfel dat hij begrijpt dat het sanctieregime van de VS bijdraagt ​​aan de verspreiding van het coronavirus, niet alleen in Iran, maar in de hele regio. Pompeo is zich niet alleen bewust, hij rekent op het geopolitieke voordeel dat de chaos Washington oplevert: ongeacht het aantal personen.Comments

comments

Lees ook:  Trump en GOP to Nation: Go Bankrupt, Drop Dead