Duizenden Syriërs proberen de grens naar Griekenland te bestormen en het wordt dodelijk

Duizenden Syriërs proberen de grens naar Griekenland te bestormen en het wordt dodelijk

2 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Turkije heeft zijn kant van de grens geopend naar Europa, maar Griekenland gebruikt traangas en waterkanonnen om wanhopige migranten terug te duwen.

De Griekse politie schoot traangas af op menigten van Syrische vluchtelingen die maandag illegaal probeerden over te steken vanuit Turkije, terwijl ze vochten om een ​​migratiegolf te stoppen die werd ontketend door de aankondiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij de poorten voor Europa had geopend.

Tienduizenden migranten zijn samen met Griekenland en Bulgarije naar de noordwestelijke grens van Turkije gekomen sinds de Turkse autoriteiten vorige week zeiden dat ze grenscontroles op hun grondgebied lieten vallen. Turkije heeft gezworen Europa met vluchtelingen te overspoelen, tenzij Europa meer doet om de gevolgen van de oorlog in Syrië het hoofd te bieden.

Turkije heeft 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen en verwacht nog een grote golf mensen die een door Rusland gesteund Syrisch offensief ontvluchten in de provincie Idlib, waar duizenden Turkse troepen rebellen ondersteunen. Analisten zeggen dat de dreiging van Erdogan ook een poging kan zijn om meer steun van het Westen te krijgen voor zijn Syrische offensief, waarbij het vorige week 34 troepen verloor op een enkele dag.

Aan Europese zijde blijven de grenzen gesloten, waardoor de nieuwkomers aan de grens in wrede omstandigheden gestrand zijn. In hun pogingen om binnen te komen, hebben groepen potentiële migranten op verschillende manieren geprobeerd zich een weg te banen, sommigen zouden stenen gooien of metalen staven hanteren. Anderen hebben gepleit voor grenswachten of hebben geprobeerd grenscontroles te ontwijken door door rivieren te waden.

Maandag kwamen berichten naar voren dat de huidige migratiegolf naar Europa dodelijk was geworden. Turkse staatsmedia meldden dat een 22-jarige Syrische man uit Aleppo werd gedood toen Griekse grenswachters hem met rubberen kogels schoten terwijl hij maandag de grens probeerde te sluipen.

En Griekse functionarissen meldden dat een jongen van ongeveer 6 jaar oud verdronk toen een rubberboot met 48 migranten kapseisde op weg naar het eiland Lesbos. Volgens rapporten was het schip vergezeld door een Turkse patrouilleboot in de Turkse territoriale wateren, voordat het doelbewust ten val kwam om een ​​reddingsoperatie van de Griekse autoriteiten te activeren.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu beweerde maandag dat bijna 120.000 migranten Europa probeerden binnen te komen, terwijl internationale agentschappen die de situatie langs de grens bewaken zeggen dat de cijfers moeilijk te volgen zijn, maar waarschijnlijker zijn in de tienduizenden.

Lanna Walsh, woordvoerster van de Internationale Organisatie voor Migratie in de Turkse grensprovincie Edirne, vertelde VICE News dat de monitors van de groep ongeveer 13.000 migranten hadden waargenomen op formele kruispunten langs de 132 mijl lange Turkije-Griekenland grens zaterdag en 10.000-15.000 op een enkele overtocht de volgende dag.

“We kunnen gerust zeggen dat het in de tienduizenden is en waarschijnlijk toeneemt,” zei ze. Veel migranten, zich realiserend dat de grenzen stevig gesloten waren, gaan nu naar de westelijke grenzen van Turkije, waar ze per boot proberen over te steken naar de Griekse eilanden.

De Griekse autoriteiten zeggen dat de afgelopen dagen meer dan 1.000 mensen hebben geprobeerd de eilanden over zee te bereiken. Turkse functionarissen beweerden maandag dat de boten werden ontmoet met Griekse kustwachters die hen probeerden terug te duwen.

IOM Greece on Twitter

Migrants entering Greece are intercepted by police patrols. #IOMGreece is present monitoring the situation.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVeel migranten hebben gemeld dat Turkse functionarissen hen met bussen naar de Griekse grens hebben gebracht, voordat ze werden doorverwezen naar waar ze Europa konden oversteken. De Griekse regering heeft Ankara beschuldigd van het organiseren van een “plotselinge, massieve, georganiseerde en gecoördineerde” poging om de grenzen van het land te overschrijden.

“Turkije is in plaats van netwerken van migranten en vluchtelingen te smokkelen zelf een smokkelaar geworden”, zei de Griekse regering in een verklaring.

Griekenland heeft uitgeroepen tot het hoogste waarschuwingsniveau, door soldaten langs de grens te plaatsen, waar veiligheidstroepen traangas en waterkanonnen gebruikten om ongeveer 15.500 pogingen om het weekend af te slaan af te weren. De Griekse regering heeft zondag ook aangekondigd dat ze de EU-asielwetgeving voor de volgende maand had opgeschort. Dat betekent dat er geen asielaanvragen worden geaccepteerd van migranten die illegaal het land binnenkomen en dat ze summier worden teruggevoerd naar het land van waaruit ze zijn binnengekomen.

Prime Minister GR on Twitter

Our national security council has taken the decision to increase the level of deterrence at our borders to the maximum. As of now we will not be accepting any new asylum applications for 1 month. We are invoking article 78.3 of the TFEU to ensure full European support.

Maar temidden van oproepen van Europa voor Turkije om zich te houden aan zijn 2016-overeenkomst met de Europese Unie om illegale migratie te beperken en te beheersen en criminele smokkelaars te bestrijden, was Erdogan maandag niet berouwvol.

In een toespraak op televisie beloofde hij dat de stroom migranten naar de Griekse grens alleen de komende dagen zou groeien.

“Honderdduizenden zijn overgestoken, binnenkort zullen we miljoenen bereiken,” beweerde hij.

“Nadat we de deuren openden, waren er meerdere oproepen die zeiden:” doe de deuren dicht “, zei hij. “Ik zei tegen hen: ‘Het is klaar. Het is klaar. De deuren staan ​​nu open. Nu zult u [Europa] uw deel van de last moeten dragen. ”

Turkse functionarissen hebben gezegd dat het besluit om de poorten te openen verband houdt met het offensief in de Syrische provincie Idlib, waar Turkije rebellen steunt tegen een enorm offensief door Syrische regeringstroepen, en afgelopen donderdag 34 troepen verloor in luchtaanvallen.

Fahrettin Altun, communicatiedirecteur van Erdogan, zei dat Ankara zijn focus had veranderd om een ​​nieuwe golf vluchtelingen aan te pakken die het Idlib-offensief ontvluchtten, “in plaats van het voorkomen van vluchtelingen die van plan zijn naar Europa te migreren.”

Als reactie op de zware verliezen van vorige week – het ergste geleden door het Turkse leger op een dag sinds 1993 – voerde Turkije zijn operaties in Syrië op tijdens het weekend, waarbij twee Syrische vliegtuigen in Idlib werden neergeschoten en een militair vliegveld in de provincie Aleppo werd getroffen.

Cover: Syrische vluchtelingen schreeuwen terwijl ze de grens tussen Turkije en Griekenland proberen over te steken bij de grenspost Pazarkule, in Turkije. Turkije kondigde aan dat het grenspoorten voor een periode van 72 uur zou openen om vluchtelingen naar Europese landen toe te laten nadat drieëndertig Turkse soldaten werden gedood in een Syrische luchtaanval in Idlib ‘s nachts. Burcu Okutan / Sputnik via APComments

comments

Lees ook:  D66 en de globalisten agenda