Getuige: “Tramschutter Gökmen Tanis deed ‘iene miene mutte’ om te bepalen wie hij doodschoot”

Getuige: “Tramschutter Gökmen Tanis deed ‘iene miene mutte’ om te bepalen wie hij doodschoot”

2 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Gökmen Tanis (38), die vorig jaar het vuur opende op een tram in Utrecht,  schoot gericht meerdere passagiers van dichtbij neer. Dat blijkt uit een videoreconstructie die vanmorgen tijdens de eerste zittingsdag werd getoond. Ook speelde Tanis volgens een getuige ‘iene miene mutte’ om te kiezen wie hij doodschoot. De tramschutter hoort de rechter vanmorgen stilzwijgend aan, met een glimlach op zijn gezicht.

De 38-jarige Gökmen T. heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende op omstanders in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Er vielen vier doden en meerdere gewonden. Het Openbaar Ministerie vervolgt de man voor meervoudige moord of doodslag, pogingen daartoe en bedreigingen van meerdere personen, alles met een terroristisch oogmerk. Vandaag startte de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank in Utrecht.

Tanis kwam met zes politiemensen om hem heen de zaal in. Zijn armen zitten in een soort knevel, waardoor hij die niet kan bewegen. Na binnenkomst begon de verdachte te gapen. Op de vraag van de rechtbankvoorzitter of dat van de spanning kwam, gaf Tanis geen antwoord.

Daarna temperde de voorzitter ook meteen de verwachtingen voor wat betreft antwoorden op vragen die de nabestaanden hebben. “Iets zegt me dat meneer T. daar niet aan zal mee werken”, zegt hij.

Lees ook:  Onthoofding leraar: Alles wat we tot nu toe weten over de terroristische daad van Conflan

Heftige reconstructie

Even later werd een zeer heftige reconstructievideo getoond. Daarop is te zien hoe een soort ‘oranje-robot’, die de verdachte voor moet stellen, de mensen in de tram beschiet. Te zien is hoe een ruit wordt ingetrapt en mensen uit de tram vluchten. Ook wordt getoond hoe Tanis enkele keren heen en weer loopt in de tram, een aantal keren zijn vuurwapen herlaadt en dan opnieuw het vuur opent. Tijdens het afspelen van de animatie was het in de zittingszalen muisstil.

De rechter las vervolgens verklaringen van slachtoffers voor. Hij beschreef de paniek en de wanhoop van de trampassagiers als Tanis het vuur opent. Hij vertelde hoe de dader de 19-jarige Roos Verschuur doodschoot. Zij was op dat moment aan het bellen met haar werkgever. “What the fuck, ik word gestoken”, riep Roos nog. Daarna werd de verbinding verbroken. Sommige getuigen vertelden dat Tanis zijn slachtoffers bewust uitkoos, en dus ook bewust mensen niet beschoot. Tanis zelf zat tijdens voorlezen van de getuigenverklaringen relatief rustig op zijn stoel. Hij keek zo nu en dan om zich heen de zaal in.

Er werd ook gereconstrueerd wat er buiten de tram heeft plaatsgevonden. Tanis heeft ook daar op omstanders geschoten. Een getuige verklaarde dat Tanis ‘iene miene mutte’ speelde met twee automobilisten en zo bestuurder Willem Hoveling (74) doodde. Daarna ging hij er in de rode Clio vandoor. “Het leek wel een computerspel. Het was net alsof hij iemand aan het uitzoeken was. Iedereen rende weg, maar hij bleef heel kalm”, aldus een andere getuige.

Lees ook:  Mark Rutte en de gezichtsmasker plicht

Uitstel

Slachtoffer Mustafa Ercan en zijn juridisch adviseur Karim Aachboun willen dat de zaak uitgesteld zou worden. Ercan werd door Tanis onder schot genomen, maar raakte niet gewond. Hij wil dat Tanis in zijn geval wordt vervolgd voor poging moord, en niet voor bedreiging.

De rechter vroeg aan Tanis of hij zelf vindt dat de zaak moet worden uitgesteld. De verdachte reageerde niet op de vraag en keek de rechtbankvoorzitter slechts lachend aan. Het verzoek werd door de rechtbank afwezen.

Voor de zaak tegen Tanis zijn deze week vier dagen uitgetrokken. De strafeis wordt donderdag verwacht. De uitspraak is voorzien op 20 maart.

Comments

comments