Is het coronavirus het einde van de globalisering?

Is het coronavirus het einde van de globalisering?

2 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Het zogenaamde coronavirus (COVID-19) blijft zich verspreiden. Wereldwijd zijn al meer dan 82.000 mensen besmet en zijn er meer dan 2.800 aan overleden (vanaf 27 februari 2020).

Sinds januari zijn wereldwijd 200.000 vluchten geannuleerd en liggen honderden containerschepen voor anker. In Japan (de op een na grootste economie van Azië) zijn scholen gesloten tot eind maart! In Korea (de derde grootste economie van Azië) staan ​​de banden van tal van bedrijven stil en neemt het aantal besmette mensen snel toe (1596). Voor het eerst is er een avondklok in Europa en in Italië voor 50.000 mensen! Maar er zijn ook zieken in Zuid-Amerika, Australië en de VS. De Verenigde Staten en Australië verbieden reizigers uit China al om eind januari het land binnen te komen. Burgers en mensen met permanente verblijfsvergunningen zijn uitgesloten. Wanneer ze echter terugkeren naar het land, moeten ze een “zelf-quarantaine” van twee weken ingaan. [I]

De regering van CDU / SPD GroKo heeft echter niets gedaan om ons burgers te beschermen. Federale minister van Volksgezondheid Spahn is na rustgevende kalmte tot de conclusie gekomen: “We staan ​​aan het begin van een corona-epidemie”. [ii] We zeggen: we hebben al een pandemie – omdat nu 32 landen op alle continenten zijn getroffen. Naar onze mening wordt het gevaar van een wereldwijde pandemie met fatale gevolgen voor de geglobaliseerde wereldeconomie nog steeds volledig onderschat. De aandelenmarkten dalen al een week en de bodem is nog niet in zicht.

Duitsland: slechte economische gegevens zelfs vóór Coronavirus

Zelfs vóór het uitbreken van het coronavirus daalde de industriële productie in Duitsland gestaag. Sterk gezegd: het daalt continu sinds 2018. De trend in seizoensgecorrigeerde productie van industriële productie op brede basis (mijnbouw, energievoorziening en productie) zonder constructie daalt al bijna twee jaar en er is geen vooruitzicht op verbetering.

Wat de binnenkomende bestellingen betreft, ziet het er zorgelijk uit voor de Duitse industrie. De seizoensgecorrigeerde en reële orderintake van de Duitse industrie is sinds augustus 2019 continu gedaald.

De productie van ruw staal in Duitsland stort in

Het ziet er net zo ingrijpend uit op het gebied van de productie van ruw staal In januari 2020 daalde de productie van de Duitse ijzer- en staalfabriek met 17,7 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar (Worldsteel). Al in 2019 daalde de productie in Duitsland met 6,5 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, het laagste niveau sinds 2009. [iii]

De auto-industrie en de machinebouw zijn in recessie!

Bovendien verergert vooral de crisis in de automobielindustrie. De ideologische strijd tegen de auto gaat onverminderd door. We durven te betwijfelen of het eigenlijk opportuun is om een ​​van de weinige sleutelindustrieën te schieten die klaar is voor de storm, die ook 21 procent bijdraagt ​​aan het bbp. De productie was in 2018 al met 9,4 procent gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar! In 2019 als geheel daalde de productie met 9 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, tot 4,66 miljoen eenheden. Dit is het laagste niveau in 23 jaar! Het is niet te missen dat tot nu toe drie van de vier in Duitsland geproduceerde auto’s zijn geëxporteerd. Als gevolg hiervan zal zelfs een tot nu toe betere interne verkoop niet in staat zijn om de inzinking van de export te compenseren.

Lees ook:  Burn, Neoliberalism, Burn

In 2008 trok Duitsland – en vooral onze autofabrikanten – met name China uit de crisis, naast het goedkope geld. Dit zal in de toekomst niet het geval zijn, omdat China momenteel fundamenteel verschillende problemen heeft.

Minus 92 procent – de automarkt in China crasht

De grootste automarkt ter wereld, China, daalt al bijna twee jaar. In 2018 kromp de Chinese automarkt voor het eerst in meer dan twintig jaar. In 2019 daalden ze met 7,5 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. [iv] Coronavirus is nu ongebreideld in China met verwoestende gevolgen voor de automobielmarkt daar.

In de loop van het coronavirus werden tal van productiefaciliteiten in China gesloten. Belangrijk om te weten in dit geval: China alleen vertegenwoordigt nu 18 procent van de wereldwijde economische productie en bijna 50 procent van de groei van de wereld in de afgelopen jaren. Bijna alle Europese bedrijven die zaken doen in China worden nu getroffen door de gevolgen van de coronaviruscrisis. Volgens een onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd door de Europese Kamer van Koophandel en de Duitse Kamers van Koophandel in China, ziet bijna 60 procent ‘ernstige’ en nog eens 30 procent ‘gematigde’ gevolgen voor hun activiteiten in China.

Tot op heden zijn de gevolgen hiervan nog steeds beheersbaar voor de burgers van Duitsland. Maar binnenkort zal het zo groot zijn als een stok. In de eerste twee weken van februari zakte de autoverkoop in China met 92 procent. [v] Slechts 4.962 auto’s werden verkocht. Catastrofaal voor Duitse autofabrikanten! Omdat de Chinese markt verantwoordelijk is voor 40 procent van de omzet.

Het begin van deglobalisatie

Als de Chinezen nauwelijks auto’s blijven kopen, heeft dit rampzalige gevolgen voor VW, Audi, BMW en Daimler, maar ook voor de leveranciers en uiteindelijk voor alle andere industrieën in dit land. De rattenstaart die de quarantaine activeert, is nog niet door velen op het scherm weergegeven. Dankzij de Just in Time-productie zijn de magazijnen op een kosteneffectieve manier verplaatst naar wegen en zeeroutes over de hele wereld. Nu wordt de keerzijde van de afhankelijkheid van de goedkope werkbank in China zichtbaar: de toeleveringsketen is verstoord en de eerste knelpunten worden duidelijk. Met elke dag dat de crisis voortduurt, gaan mensen in China niet werken, worden havens gesloten en vluchten geannuleerd, de effecten op onze geglobaliseerde wereldeconomie nemen toe. Veel bedrijven wereldwijd zullen dit herkennen dat je gevaarlijk afhankelijk bent geworden van China. Men zal opnieuw nadenken. Dit betekent: banen en producties terug naar huis brengen, alternatieven creëren om de afhankelijkheid te verminderen. Dit zal de groei in China kosten en uiteindelijk de CP verlagen. We zien het begin van deglobalisatie!

Lees ook:  4 plagen marcheren tegelijkertijd in Azië: Coronavirus, Afrikaanse varkenspest, H5N1 vogelgriep en H1N1 varkensgriep

China – geld voor gezondheid?

Ondertussen proberen de staat en bedrijven al het mogelijke te doen om de bange burgers weer aan het werk te krijgen. Regio’s hebben versoepelde transport- en reisbeperkingen. Zelfs president Xi Jinping werd gedwongen Chinese bedrijven op te roepen het werk te hervatten. Steden als Shanghai en Beijing organiseren shuttle-ritten. Gratis treinen en bussen moeten de werknemers snel weer aan het werk brengen, die al weken thuis zijn vanwege het coronavirus.

De economie probeert ook haar werknemers weer aan het werk te krijgen met geld. Foxconn, die onder andere de iPhone produceert, probeert zijn werknemers te kopen en biedt hen een bonus van maximaal 7000 yuan per maand (in plaats van de gebruikelijke 3000 yuan) wanneer ze aan het werk komen. Het is nog steeds open of de Chinezen daadwerkelijk kunnen worden gekocht. Gezondheid is belangrijker dan geld – dit is ook bekend in China.

Italië – Coronavirus, het slechtste scenario voor een zwaar getroffen land?

Ironisch genoeg wordt het economisch sterkere Noord-Italië getroffen door het coronavirus. Dit heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor Italië, dat eigenlijk failliet is, maar ook voor Duitse bedrijven. Hun toeleveringsketens zijn nauw verweven met Noord-Italië. Bijna 1500 Duitse bedrijven hebben alleen filialen. Vooral autoleveranciers, elektrische en chemische bedrijven. Lombardije wordt het zwaarst getroffen door de epidemie. Italië is de economisch sterkste regio. Jij en vertegenwoordigt ongeveer een vijfde van de economische macht. Om het belang van Lombardije voor Duitsland te illustreren: het handelsvolume van Duitsland met Lombardije is bijna even groot als dat met de grote economische macht Japan. Het coronavirus is catastrofaal voor de Noord-Italiaanse industrie, die zich al in een aanzienlijke recessie bevindt. Maar ook voor Duitsland moet de impact op de lokale economie niet worden onderschat. DIHK hoofd buitenlandse handel Volker Treier: “Italië is met een handelsvolume van meer dan 125 miljard euro de vijfde belangrijkste handelspartner van Duitsland, en met name onmisbare industriële groothandelsproducten gaan met name elke dag dwars door de Alpen.” Dit alleen al laat zien dat “het coronavirus een aanzienlijke invloed op de wereldhandel begint te ontwikkelen”. en elke dag gaan onmisbare industriële groothandelsproducten in beide richtingen door de Alpen. ” Dit alleen al laat zien dat “het coronavirus een aanzienlijke invloed op de wereldhandel begint te ontwikkelen”. en elke dag gaan onmisbare industriële groothandelsproducten in beide richtingen door de Alpen. ” Dit alleen al laat zien dat “het coronavirus een aanzienlijke invloed op de wereldhandel begint te ontwikkelen”.[Vi]Het coronavirus is ook dodelijk voor de Italiaanse toeristenindustrie. Maar ook voor toerisme wereldwijd. De Chinezen willen vooral reizen. Frankrijk heeft al 35 procent ingezakt. Meer landen zullen volgen. Vooral luchtvaartmaatschappijen, hotels en cruiseaanbieders zullen hier onder lijden. Vakantiegangers en zakenmensen annuleren hun boekingen al continu. Volgens het ministerie van Cultuur en Toerisme is dit echter verantwoordelijk voor 13 procent van het bruto binnenlands product en levert het 4,2 miljoen mensen lonen en brood op. Mocht het coronavirus zich verder verspreiden in Italië en de economie daar meer en meer tot stilstand brengen, dan heeft dit fatale gevolgen voor het land, voor de EU en de eurozone en bijgevolg ook voor ons burgers in Duitsland.

Lees ook:  Ineens is de grootste vrek van Europa (Nederland) een straatarme sloeber en gierig

Wereldwijd risico op ongevallen

Het is bekend dat de centrale banken hun poeder schoten. Rentetarieven zijn nul in het eurogebied en relatief lage rentetarieven bestaan ​​ook in andere landen. In tijden van economische stilstand zal de kredietvraag extreem laag zijn, waardoor verdere renteverlagingen niet langer effectief zijn. Dit betekent dat veel centrale banken alleen geld aan hun burgers kunnen uitdelen (helikoptergeld) om de consumptie te verhogen. In Hong Kong zou elke permanente inwoner ongeveer $ 1.300 (HK $ 10.000) ontvangen. We durven te betwijfelen of dat zinvol is, omdat het afdrukken van geld problemen nooit duurzaam kan oplossen. Niettemin zullen we nu het grootste centrale bank-experiment in de geschiedenis zien: de drukpersen zullen meer geld in het systeem pompen dan ooit tevoren. We verwachten triljoenen en de rentetarieven zullen blijven dalen. Voor de Verenigde Staten verwachten we dit jaar al 0 procent en vervolgens negatieve rentetarieven, en negatieve rentetarieven die niet onaanzienlijk zijn voor de eurozone. Maar dit stopt het virus niet.

Tegenwoordig hebben bedrijven over de hele wereld, dankzij goedkoop geld, vaak een zware schuldenlast. Dit is geen probleem zolang de economie op zijn best groeit. Als dit echter niet langer het geval is, worden bedrijven geconfronteerd met de eerste (ze kunnen hun rente niet meer betalen) en dan worden de banken geconfronteerd met onoplosbare problemen. Als bedrijven na de crisis bijgevolg worden gedegradeerd, zullen prijsverliezen ontstaan. Beleggers zullen de papieren vrijwillig of gedwongen op de markt brengen omdat ze alleen een bepaalde beleggingskwaliteit mogen hebben. Juist dan bestaat het risico dat het coronavirus de reële en financiële economie doet trillen.

Hoe het virus zich ook ontwikkelt – de centrale banken blijven geld drukken en we worden geconfronteerd met de grootste activaoverdracht in de geschiedenis! Dit betekent: het is raadzaam om te beleggen in onroerend goed dat van nature beperkt is. Sinds onze aanbeveling om te investeren in edele metalen, is het goudgeldmetaal gestegen naar nieuwe recordniveaus in euro’s. Voor ons nog maar het begin. We staan ​​voor een gouden decennium. Wees erbij!

Als het coronavirus zich verder verspreidt en de wereldeconomie tot stilstand brengt, heeft dit niet alleen fatale gevolgen voor Duitsland en de rest van de wereld. Bovendien moeten we niet vergeten dat China, met zijn gigantische schaduwbanksysteem en pompende economie, de op een na grootste economie ter wereld is. Mocht het Chinese financiële en economische systeem daadwerkelijk crashen, dan zal dit de wereld veel gewelddadiger schudden dan de financiële crisis 2008/2009.

[i] https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2020-02/coronavirus-australien-einreiseverbot-china-who

[ii] https://www.tagesschau.de/inland/coronavirus-deutschland-131.html

[iii] https://www.querschuesse.de/deutschland-rohstahlproduktion-januar-2020/

[iv] https://www.kfz-betrieb.vogel.de/chinesischer-automarkt-faellt-2019-stark-ab-a-894680/

[v] https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-02-21/china-car-sales-tumble-92-in-first-half-of-february-on-virus?sref = 61mHmpU4 & __ twitter_impression = true

[vi] https://www.n-tv.de/wirtschaft/Epidemie-in-Italien-trifft-deutsche-Industrie-article21603077.html

Comments

comments