Migratie crisis : Media verspreidt nepnieuws over neergeschoten vluchtelingen in Griekenland

Migratie crisis : Media verspreidt nepnieuws over neergeschoten vluchtelingen in Griekenland

3 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

De koerier bewijst opnieuw hoeveel mainstream media de stemming schept voor de duizenden migranten die momenteel proberen met al hun macht door te breken van Turkije naar Griekenland . In zijn online editie gaf de dagelijkse krant een lugubere titel aan “Griekse soldaten schieten vluchteling”. Dit is grof “nepnieuws”.

Courier accepteert valse positieven zonder te worden gecontroleerd

Een video die momenteel op de sociale netwerken circuleert en die naar verluidt een vluchteling toont die op de Turks-Griekse grens was neergeschoten, was voor de koerier reden genoeg om onmiddellijk een schandaalrapport te produceren. Het artikel citeerde een BBC-journalist in de grensregio die naar verluidt bevestigde dat het Griekse leger een Syrische vluchteling vanuit Aleppo schoot terwijl hij gewelddadig de grens overstak.

Jenan Moussa on Twitter

This is the first reported death among migrants trying to cross from Turkey to Greece. One syrian man was shot dead by Greek border guards. Here is the video. @akhbar https://t.co/LIM5L8d03h

De koerier zelf schreef over de ongecontroleerde “feiten”:

De KURIER kon aanvankelijk de authenticiteit van de video en de uitkomst van het misdrijf niet bevestigen.

Stille ontkenning: “Blijkbaar nepnieuws”

Het verhaal was echter zo duidelijk verkeerd dat de koerier zijn online-artikel meerdere keren stil en geheim veranderde. Uiteindelijk moest het rapport “schijnbaar nepnieuws” worden genoemd nadat de Griekse autoriteiten een incident hadden ontkend.

Dit belet echter niet dat de koerier het artikel nog steeds online beschikbaar heeft op zijn website.

Feiten controleren? Fout!

Een snelle feitelijke controle van de video zou voldoende zijn geweest voor de koerier om het als ten minste twijfelachtig te classificeren. Aan de ene kant is noch een specifieke locatie van het evenement, noch een letsel aan de persoon duidelijk te zien op de video. En de vermeende instantie zou rechtstreeks naar Turkije zijn teruggebracht. Daarom kan geen enkele autoriteit het incident onderzoeken.

Rechtse radicalen hebben Lesbos ‘overgenomen’

De koerier zegt in een ander artikel , “rechts-extremisten” zou het eiland Lesbos hebben “overgenomen” en zou migranten te verslaan en te voorkomen dat ze landing – en verwijst naar een fotograaf die dit Schnurre de Tagesspiegel zei te hebben verteld. Ook hier – geen tegenonderzoek, maar even groot voor het kwade recht.

‘S Avonds gisteren ZIB van de ORF , daarentegen, zag je talloze eilandbewoners die zich verzetten tegen de nieuwe invasie van hun toch al zeer beperkte leefruimte en voorkomen dat een migrerende boot met stokken landt (zonder iemand in elkaar te slaan). Er was geen sprake van ‘rechtse radicalen’ – en als je kijkt naar de chaotische situatie op de Griekse eilanden vol met illegale migranten voor de Turkse kust, is er echt geen behoefte aan ‘rechtse radicalen’ om deze voorwaarden onhoudbaar te vinden en er iets aan te doen. Zelfs de koerier kan dat niet ontkennen: “Er is geen weerstand van de lokale bevolking (tegen de kwaadaardige” rechtse radicalen) “, stelt de geciteerde fotograaf.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Merkels bizarre toespraak voor de "dag van de Duitse eenheid"


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments