Noord-Italië gaat op slot om verspreiding van het coronavirus te beperken: een kwart van de Italianen moet in quarantaine

Noord-Italië gaat op slot om verspreiding van het coronavirus te beperken: een kwart van de Italianen moet in quarantaine

8 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Italië heeft besloten de Noord-Italiaanse regio Lombardije op slot te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook veertien provincies in andere regio’s mag niet meer in- of uitgereisd worden.

De nieuwe noodmaatregelen van premier Giuseppe Conte treffen een kwart van de Italiaanse bevolking. De bewegingsvrijheid van ongeveer 16 miljoen mensen wordt door het decreet flink ingeperkt. De maatregelen gelden tot 3 april.

De belangrijkste stad in de regio Lombardije is Milaan. Het is de Italiaanse financiële hoofdstad en heeft een bevolking van iets minder dan 1,4 miljoen mensen. In de hele regio Lombardije wonen 10 miljoen mensen.

Joyce Roodnat on Twitter

Voor wie precies wil weten welke regio Italië afsluit ivm #corona: hier is een kaart. #COVID19 #coronavirus https://t.co/ab6IFbUcPV

Mensen in de regio mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken, zoals scholen, zijn gesloten. Bars en restaurants mogen alleen openblijven als er een minimumafstand tussen mensen van 1 meter wordt gehandhaafd.

Reizen van en naar andere regio’s en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder enorm strenge voorwaarden, bijvoorbeeld als iemand moet verhuizen.

De drie luchthavens rond Milaan zijn nog in bedrijf, vooralsnog rijden er ook nog treinen.

Maatregelen al gepubliceerd door de media

De plannen werden in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt op een persconferentie. Daar haalde Conte uit naar Italiaanse media die de maatregelen zaterdag al gepubliceerd hadden.

Lees ook:  China virustol stijgt als gevolg van overschakeling naar nieuwe methodiek

“Het is onaanvaardbaar”, aldus Conti over het lek. “Dit helpt mee aan onzekerheid en heeft verwarring gecreëerd. We kunnen dit niet accepteren.”

In Italië zijn er 5.883 bevestigde gevallen van COVID-19, de besmettelijke longziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt. Al 233 patiënten kwamen om het leven. Daarmee is Italië het zwaarst getroffen van heel Europa.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering over wat de strenge anti-coronavirusmaatregelen betekenen voor Duitsers in het gebied. Volgens het ministerie staan de Duitse diplomatieke missies in het land klaar om “Duitsers in de getroffen gebieden indien nodig te ondersteunen”.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle Nederlanders in Noord-Italië aan de adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen. Een woordvoerder kon niet zeggen wat de maatregelen betekenen voor Nederlanders die het gebied willen verlaten en zegt de situatie op de voet te volgen.

Buitenlandse Zaken raadt reizigers ook aan het reisadvies voor de regio in de gaten te houden, omdat dit kan wijzigen. Het huidige advies voor reizen naar de regio staat op oranje, wat betekent dat men alleen noodzakelijke reizen naar het gebied dient te maken.

Lees ook:  Het haarstylingbezoek van koningin Pelosi, deel II: The Queen strikes back [Video]

Ondertussen vindt de Tsjechische premier Andrej Babis dat Italië voor al zijn inwoners een reisverbod naar Europese landen moet instellen om de uitbraak van het nieuwe coronavirus te beteugelen.

Volgens Babis kan Tsjechië Italianen niet verbieden naar het land te reizen vanwege het Schengenverdrag. Daarin is vastgelegd dat mensen in principe niet meer bij de grens worden gecontroleerd en er vrij verkeer is van personen tussen landen die het verdrag hebben ondertekend. Tsjechië en Italië behoren daartoe, net als 24 andere Europese landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk.

77 nieuwe patiënten in Nederland

Twee coronapatiënten overleden, 77 nieuwe besmettingen

Het aantal bevestigde besmettingen van het coronavirus in Nederland zijn volgens het RIVM met 77 gestegen tot 265. Het dodental is met twee gestegen: een 86-jarige man en een 82-jarige man zijn aan het virus overleden. Beide patiënten hadden volgens het RIVM ernstige onderliggende medische problemen.

Dit is het nieuwe kaartje met de besmettingen in Nederland:

corona

Geert Wilders on Twitter

Ik wil zsm een Kamerdebat met @MinPres Rutte en minister @bruno_bruins over de laatste escalerende ontwikkelingen mbt de uitbraak van het #Corona-virus en de gevolgen voor de te nemen maatregelen in Nederland.

 Comments

comments