Coronavirus: politiek machtsspel en profiteurs van scaremongering

Coronavirus: politiek machtsspel en profiteurs van scaremongering

9 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Terwijl sommige financieel door de corona-epidemie buitenspel worden gezet, zorgt het virus ervoor dat de wereldeconomie keldert. Maar de paniek lijkt overdreven in vergelijking met andere epidemieën. Maar één ding is duidelijk: Corona getuigt van de macht van China.

De paniek rond COVID-19 neemt griezelige proporties aan: economieën raken naar verluidt in een recessie, China staat als wereldwijde werkbank stil en Jens Spahn laat Duitse apotheken volgens de WHO-formule voor dure geld aan angstige mensen verkopen. Terwijl de bevolking Aldi uit de rekken haalt en particuliere beleggers hun aandelenportefeuilles zien smelten, proosten de winnaars elders op de epidemie: Corona is niet alleen een biermerk – het is vooral een gelddrukmachine.

Eerst de feiten. Elk jaar sterven ongeveer 650.000 mensen aan griep, het griepvirus dat kan worden geassocieerd met koorts, gewrichtspijn, hoest en – in het ergste geval – longontsteking. Alleen in Duitsland eist de griep ongeveer 20.000 levens – jaarlijks, let wel. Het transmissiepad verschilt niet significant van dat van COVID-19. Door contact met besmette mensen of via druppeltjes – kortom, als iemand niest in de metro, zijn de kansen goed om griep te vangen.

Nu zijn deze cijfers ook van toepassing op China, Duitsland of Italië. Op deze manier zou de wereldwijde workbench elk jaar moeten pauzeren en ademen van begin oktober tot eind maart, wat, zoals foto’s van NASA nu bewijzen in de tijd van Corona, goed zou zijn voor het milieu. Maar blijkbaar beheersen China en de rest van de wereld 650.000 doden in routinematige sereniteit en zonder enig productieverlies – wat met griep werkt, lijkt bij Corona onderdrukt.

Het sterftecijfer voor COVID-19 is zeker procentueel iets hoger dan voor de griep. Tussen twee en drie procent van de geïnfecteerden sterft, waarbij de meerderheid tot dezelfde risicogroep behoort als bij griep: ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Maar vergeleken met het MERS Corona-virus, het virus dat Saudi-Arabië en grote delen van het Midden-Oosten trof in 2012, zijn griep en corona vrijwel onschadelijk: elke derde geïnfecteerde MERS stierf, hoewel er op dat moment geen tentoonstelling werd geannuleerd en geen grens werd gesloten was.

De profiteurs van coronapaniek

Nadat de epidemie vanuit een epidemiologisch oogpunt correct is geclassificeerd, blijft de cruciale vraag: wie profiteert van actuele gebeurtenissen?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenAan de ene kant zijn dat allemaal de winnaars die door de rapportage dalende prijzen op de financiële markten hebben geproduceerd. Zogenaamde margehandel, die ook in Duitsland is toegestaan ​​en een enorme hefboomwerking heeft, heeft de afgelopen weken miljarden verdiend. Er zijn ook winnaars op het gebied van medische technologie – belichaamd door de productie en verkoop van filters voor ademhalingsbescherming – en ontsmettingsmiddelen.

De winstmarges hier zijn nu groter dan die van cocaïne: als u voor 60 cent in bulk een filter voor Corona hebt gekocht, kunt u uw product nu moeiteloos voor 20 euro verkopen aan de bange wereldburger. Pecunia non olet.

De politiek is echter veel belangrijker dan deze profane, puur economische winnaars van de echte, niet-bestaande crisis. China laat de rest van de wereld, en vooral de Verenigde Staten, zien hoe het eruit zou kunnen zien als het land zijn productiefaciliteiten op een dag daadwerkelijk zou sluiten. Corona is een politiek machtsspel, en zelfs een havik in Washington kan het moeilijk vinden om te geloven dat een land dat in minder dan twee weken operationele ziekenhuizen kan voltooien, problemen zal hebben om 80.000 met corona besmette mensen in zijn fabrieken te vervangen. De boodschap uit Beijing is duidelijk: als we onze fabrieken sluiten, smeer je. Handelsoorlog viraal, zou je denken.

De crisis komt ook de Duitse politiek ten goede. Zelfs vóór Corona domineerden krantenkoppen over de recessie die in Duitsland was aangekomen het binnenlandse medialandschap. Het is geschiedenis sinds COVID-19. De recessie komt nu in een virus envelop – niet het falen van de federale overheid, maar COVID-19 heeft gevolgen voor de Duitse economie, vooral de middenklasse.

En zelfs Deutsche Bahn profiteert van de kleine ziekteverwekker. Omdat vertragingen of annuleringen nu kunnen worden verhuld door paniek en zinloze acties rondom Corona. Als de regionale trein bijvoorbeeld twee uur in Nirvana staat omdat een reiziger een rode neus heeft, danken mensen het staatsbedrijf – Hot Zone niet op het grote scherm, maar in Corona Land.

De enige vraag resteert na de Chancellor, die tot nu toe is of dergelijke ontwikkelingen eerder uit het stof maakt te bereiden dan de waanzin einde. En zo komt het verplichte “We kunnen het doen” in een enigszins gewijzigde vorm, van alle plaatsen, door Donald Trump, die, zoals altijd, vanaf het begin wist: “Alles komt goed.”Comments

comments

Lees ook:  "Neem dit alstublieft serieus ... het is wreed" - COVID-19-overlevenden laten zich horen